Oslo Jazzdans Festival OJDF 2020: Onsdag

Multi-bill

Jazz Ain't Nothing But Soul

© Tabanka

Tabanka har en rytmisk, virtuos og fysisk tilnærming til jazzen og er opptatt av sjangerens afrikanske opprinnelse, – en vinkling man sjelden ser på norske scener. Nå har de for første gang med seg live musikk på scenen – djembe, conga, kora og mbira.

Under den transatlantiske slavehandelen fra 1500-1800-tallet, tok afrikanere med seg sine kunstneriske og kulturelle uttrykk til Amerika og Karibia, der de tok ny form i den fiendtlige hverdagen i koloniene. Dette utviklet seg etterhvert til det vi blant annet kjenner som jazz - en sammenvevd kunstart av både musikalske og dansede uttrykk.

Den afrikansk-amerikanske befolkningen i New Orleans har en ekstra sterk tilknytning til Haiti og Voudou. Voudou er en danset religion som har røtter i Vest Afrika. Jazz Ain't Nothing But Soul viderefører denne rytmiske arven i en forestilling som er raus med rytme, motstand og bevegelse


Medvirkende:
Thomas Talawa Prestø, Koreograf, Konsept, Produsent
Sollo Diarra, Musiker
Wolman Michelle Luciano, Danser
Lacky Mahamed, Danser
Ekperedinma Clarice Okeke, Danser
Rena Onye, Danser
Victor Amel Olivares Pedersen, Danser
Joel Ramirez, Danser
Sarjo Sankareh, Danser
Pearl Tawiah, Danser
Sidiki Camara, Musiker
Cecilie Graven Engseth, Lysdesign
Mo9k , Kostymer

Newtons Beat

© Bakken/Tovik

Newtons Beat er et verk av Silje Olava Bakken og Kasper Ravn Tovik som ble skapt til Oslo Jazzdansfestival 2020. I utformingen av Newtons Beat har de jobbet med utgangspunkt i jazzmusikkens ulike fundamenter som rytme og dynamikk, og utforsket bruken av disse i møte med dansens uttrykksform.


Medvirkende:
Silje Olava Bakken, Koreograf, Danser
Kasper Ravn Tovik, Koreograf, Danser

SEPIA

Foto: Ola Nyhus

SEPIA er en hyllest til jazzmusikken fra 1950-tallet så vel som en hyllest til kvinnen. Med dette som utgangspunkt ønsker vi å gi publikum en følelse av å gå tilbake i tid gjennom bevegelse og visuelt uttrykk, samt vekke noen tanker om nåtiden.

Sepia er en gyldenbrun farge, lik den fargen gamle sort/hvitt bilder fikk etter behandling i kjemikalier for bedre holdbarhet.

For oss handler kvinnekampen i dag mye om hvem som skal ha kontroll over kroppen vår. Om vi bruker dette som inspirasjon til bevegelse, hva vil det formidle? Hvilke kvaliteter vekkes av tanken om å ikke eie sin egen kropp? Det er vanlig å ville vise seg sterk i en slik kamp som handler om kvinners rettigheter. Hva om vi velger å være myke og sårbare?

Under dette arrangementet vil dere høre musikk fra 1950-tallet mellom hver opptreden, og møte danserne tett på. Vi ønsker å vise dansekunst i en uformell atmosfære hvor dere kan kose dere med noe godt i glasset.


Medvirkende:
Marte Golten, Koreograf, Danser
Aurora Louise Haugen Itland, Koreograf, Danser
Ingrid Nyhus, Koreograf, Danser
Mikael Rønne, Ytre øye

This page was intentionally left blank

© Leirpoll / Bjørnson

This page was intentionally left blank er en duett av og med Trude Amalie Leirpoll og Gard Hjertaas Bjørnson. De ønsker med dette prosjektet å utforske kroppens kommunikative potensiale. Deres kunstfelt er dans og gjennom kroppens bevegelse er det dette som blir vektlagt, og ikke det verbale. Men det verbale og det fysiske vil kunne stå i relasjon til hverandre og noen ganger i ulike former for spenningsforhold. Ord kan sies men ikke gjøres, noe kan gjøres men ikke sies.

Her er et lite utdrag fra teksten til Beate Leirpoll, hvor kroppens kraft og kommunikative kapasitet gis større betydning enn ordene: «Fordi det å oppleve glede og felleskap ikke først realiseres med ord oss imellom, men i møtene mellom kropper. Ansikt som snur seg mot deg eller vender seg vekk. Noen som gir deg en dytt så du faller over ende. En annen som hjelper deg opp. Et fang hvor du kan hvile. En hånd som tar din, så dere kan gå sammen»


Medvirkende:
Gard Hjertaas Bjørnson, Koreograf, Danser
Trude Amalie Leirpoll, Koreograf, Danser


Danseforestilling under Oslo Jazzdansfestival 2020 med koreografier av Tabanka Dance Company, Silje O. Bakken / Kasper R. Tovik, Palette Dans og Trude A. Leirpoll / Gard H. Bjørnson.

Medvirkende:
Natalie Dahl, Konferansier, Produsent
Ingvild Vaagsether, Konferansier, Produsent


Vis tidligere forestillinger