Path Created with Sketch.

Arktisk samtidsdans – koreografer og kulturelle arkeologer

Arktisk
Nordlig samtidsdans er i vinden, men hvordan lager man samtidsdans med utgangspunkt i fortiede og undertrykte dansetradisjoner?

I nord har flere koreografer tatt på seg jobben å trekke frem tidligere fortiede dansetradisjoner i kvensk og samisk kultur og utviklet dem i sitt eget uttrykk.

De siste årene har samiske Elle Sofe Sara dratt inn priser for oppsetninger som Vástádus Eana – The Answer is Land og Birget – ways to heal, ways to deal; og Astrid Serine Hoel trekker frem kvensk dansetradisjon i festspillfavoritten Karhutanssi. Begge koreografene har måtte grave for å finne frem til henholdsvis samisk og kvensk dansetradisjon.

Kritikerlaget og Festspillene i Nord-Norge inviterer kritikere og koreografer til å diskutere den nye nordlige samtidsdansen på Sentralen 19:30, mandag 24. juni. Prisen for årets kritikk deles ut etter samtalen.

I år samarbeider Norsk kritikerlag, Festspillene i Nord-Norge og Norsk teater-og orkesterforening (NTO) om Årets kritikk, en kåring av årets beste kritiske tekst eller radiomanus om utøvende kunstuttrykk.

Tid & sted: Mandag 24. juni kl. 19:30, Galleri Nord-Norge / Sentralen

Les mer her.