Denne uka har fire norske dansekunstnere blitt tildelt pris eller stipend; Marte Sæther, Guro Nagelhus Schia, Sigurd Johan Eide/Kartellet og Tone Martine Kittelsen. Danseinformasjonen gratulerer så mye og har bedt dem svare på det klassiske spørsmålet: Hva føler du nå?

martes2013Marte Sæther
Ble tildelt Rolf Gammlengs veteranpris i kategorien dans på onsdag.
- Jeg er veldig beæret over å motta prisen og fikk mange flotte ord under utdelingen i går. Min første tanke da jeg fikk vite at jeg var tildelt prisen var ”Jøss, er det fortsatt noen som har sett meg danse?” Jeg ga meg jo i 1985. Som jeg sa i takketalen har jeg litt problemer med sammenstillingen danser og veteran. For oss dansere som kommer fra institusjoner finnes liksom ikke muligheten til å bli gamle i yrket. Det er annerledes for dansere i det frie feltet.  Som klassisk danser starter forfallet når vi er tjuefem og har vi ikke nådd høyden innen vi er tredve er det for seint. Jeg ga meg da jeg var midt i livet, mens veteranprisen jo er for de som har vært lenge i yrket. Det føler jeg ikke at jeg har vært. Men, og dette er poenget som likevel gjør det mulig å være veteran som danser: Jeg har aldri sluttet å danse. Dansen er flyktig og ordløs, men ikke taus. Etter at jeg gikk ut døra på Operaen har jeg fortsatt å være utøver, jeg har danset inni hodet og inni kroppen. Det er ikke mulig å stoppe det, selv om man pensjoneres. Og det er en ung dans jeg danser inni meg.


GuroGuro Nagelhus Schia
Ble tildelt Rolf Gammleng-prisen i kategorien dans på onsdag.
- Jeg er utrolig glad, det er vel det første. Jeg hadde konvolutten fra Fond for utøvende kunstnere liggende på kjøkkenbordet i noen dager før jeg åpnet den, fordi jeg trodde det var avslag på en søknad. Da jeg åpna den og skjønte at det var en pris ble jeg veldig glad. Jeg er takknemlig og inspirert til å fortsette. Også var det en veldig nydelig kveld i går, med mange vakre taler.

 

 

SigurdSigurd Johan Heide og Kartellet
Ble tildelt Troms Fylkeskulturpris 2016 på onsdag.
-
Det er veldig overraskende fordi prisen tidligere har gått til folk som har holdt på i mange år og vi har bare holdt på siden 2012. Vi lager forestillinger som når et begrensa antall publikum, og hadde regna med at vi måtte jobbe lenge før vi ble sett. Denne prisen viser at det ikke stemmer, det går mye fortere enn vi hadde trodd og vi føler oss sett til de grader. Det er utrolig hyggelig og inspirerende.

 tonemkTone Martine Kittelsen
Ble tildelt kunstnerstipend fra Vest-Agder fylkeskommune på tirsdag.
-
Etter at jeg fikk vite at jeg var tildelt stipendet har jeg prøvd å ta det litt inn, fordi det er så lett å bare hoppe kjapt videre til det neste på planen. Jeg kjenner at jeg er veldig rørt og motivert og føler meg beæra fordi jeg er i samme kategori som kunstnere jeg ser veldig opp til. Også får jeg så mye inspirasjon at akkurat nå føler jeg meg helt utslitt og tom. Da hjelper det å brette litt tøy, som var det jeg holdt på med da du ringte.Fotokred:
Marte Sæther mottar æresprisen i 2013. Foto: Elin Osjord
Guro Nagelhus Schia som Dansens Dager-ambassadør 2013. Foto: Danseinformasjonen
Foto av Sigurd Johan Heide: Marius Fiskum
Foto av Tone Martine Kittelsen: Tale Hendnes