Hans Kjølaas var danser i Ny Norsk Ballett og arbeidet både som danser, skuespiller og koreograf ved flere teatre. På 1950-tallet flyttet han til Sverige sammen med sin kone, Truuk Doyer, som også danset i Ny Norsk Ballett. I Sverige fortsatte han å virke som danser, skuespiller og som pedagog. Han var bror til Gerd Kjølaas.

 

hanskjolaas01Hans tidligere kolleger, Fernanda Sparre Smith, Edith Roger og Truuk Doyer, har skrevet en nekrolog, og Danseinformasjonen gjengir denne i sin helhet for å hedre Hans Kjølaas og hans innsats for dansekunsten i Norge.

Nekrolog Hans Kjølaas

Som et friskt pust kom Hans Kjølaas inn i vår danseverden. Bare kort tid etter at Ny Norsk Ballett var etablert i 1948, ble han ansatt i kompaniet sammen med sin kone Truuk Doyer, en nederlandsk danserinne.

Hans Kjølaas var født 14. oktober 1921, og budskapet om hans død kom fra Göteborg 17. juli dette år. Norge hadde ikke mange mannlige dansere den gang, så Hans med sin høye, flotte skikkelse ble en velkommen ressurs i vårt dansemiljø. Hans utdannelse fikk han under krigen ved Gerd Kjølaas’ 2-årige skole for profesjonelle dansere. Han var forøvrig en yngre bror av sin lærer Gerd. Etter et par års studier i utlandet etter det, fikk vi gleden av hans dansekunst her i Norge i mange år. Fra Ny Norsk Ballets repertoar husker vi mange roller hvor hans humør og vitalitet fenget publikum. Han var en festlig Tyrihans i Gerd Kjølaas’ koreografi og en skummel ulv i Ivo Cramérs Peter og Ulven. Han danset Døden i én koreografi og i den neste en av to fjollete stesøstre til Askepott. Her ble hans humoristiske sans utnyttet i samspillet med Aloysius Valente, som med sin ganske lave kroppshøyde, ved siden av Hans’ høye skikkelse, i seg selv ble et morsomt poeng

Etter noen år fikk Hans Kjølaas engasjement i Stockholm i Cramérballetten, dernest i Malmö og Göteborg som danser, koreograf og pedagog. Etterhvert bygget han opp sitt eget institutt i Göteborg med undervisning i jazzgymnastikk. Her ble han en populær og elsket pedagog. Han gav alt av seg selv i sin kunstart og sitt virke, og slik gav han hundrevis av unge mennesker et sunnere og gladere liv.

Han etterlater seg en datter, svigersønn og dattersønn i Oslo.

Bisettelsen finner sted i Ørgryte kirke i Göteborg 24. august kl. 14.

Edith Roger
Truuk Doyer
Fernanda Sparre Smith

 

Øverste bilde: Henny Mürer som Swanhilda og Hans Kjølaas som Franz i Coppelia, 1952. Koreografi av Ivo Cramér. Foto: Monclair. Bildet fra Dansearkivet, Henny Mürers arkiv.

Nederste bilde: Foran ser vi Hans Kjølaas og Henny Mürer som solister i Den evige sangen, 1949. Koreografi av Gerd Kjølaas. Andre dansere på bildet er, fra venstre Sven Revold, Fernanda Sparre Smith, Liv Guildford, Marit Frogner, Karen Falteng. Bildet fra Dansearkivet, Henny Mürers arkiv. Ukjent fotograf.

 

hanskjolaas02