Gratulerer med ti år! Hvordan skal jubileet feires?
Vi vil markere jubileet 9.-10. september og vi gleder oss til å feire 10-års jubileum sammen med alle våre venner, dansere og publikummere. Fredag kveld vises «A LEVITATING EVENING» på Fisketorget kl. 20.30. Det er en utendørs improvisasjonsvisning der publikum vil få oppleve live videokunst, musikk og mer enn 20 dansere. Lørdag 10. sept kl. 15.00 blir det Jubileumsforestilling med Åpen Scene og fest på Blå Grotte i Fredrikstad. Det blir også stipendutdeling, DJ, fingermat og mulighet for å kjøpe seg drikke i baren. Billettene koster 150 kr, inkluderer både forestilling og fest og kan kjøpes på Fredrikstad kino eller Blå Grotte.
Vil du si noe om utviklingen av dans i Østfold de siste ti årene?
Det har skjedd mye når det gjelder utviklingen av dansekunst, både nasjonalt og lokalt, de siste ti årene. Selv om det fortsatt er mye å jobbe videre med, så er det ikke tvil om at aktiviteten har økt betraktelig i Østfoldbyene siden stiftelsen. Henvendelsene fra dansekunstnere som ønsker å arbeide i Østfold er stadig økende. Det gjelder også andre kulturaktører som ønsker å få til samarbeid. Før pandemien opplevde vi også en vekst i publikumsmassen. Jeg håper og tror at dette er en trend som vil gjenopptas nå når kulturlivet er oppe og går igjen. Det er gøy å se at stadig flere får opp øynene for dansekunst!
Det er likevel slik at det fortsatt er de færreste som klarer å leve av dansekunst her i distriktet. Østfold har gode danseskoler, videregående skoler og talentprogram som har en jevn flyt med dansere som tar seg videre til høyere utdannelse, og det er leit å se at de ikke får mulighet til å bruke kompetansen sin i hjemkommuner etter endt utdannelse. Men vi ser at interessen er der og vi vil fortsette å arbeide for å skape nye arbeidsplasser for danserne. At DiØ ble vedtatt fast plass på statsbudsjettet fra 2021 var selvfølgelig viktig for fremtiden, men også en bekreftelse på at vi har gjort noe riktig, og at vi nå er en av de sentrale aktørene for scenekunstfeltet både lokalt og nasjonalt.
Hva vil du trekke fram spesielt av arbeidet dere gjør i Dansekunst i Østfold?
Hvis jeg skal trekke frem noe som er unikt med Dansekunst i Østfold så vil jeg nok si at det har noe å gjøre med den nærheten vi har til både aktører og publikummere. Vi startet som en interesseorganisasjon med medlemmer, men definerer oss nå også som en scenekunstinstitusjon. Og selv om vi har vokst og nå går i en mer produserende retning, så synes jeg at vi fremdeles greier å ha med oss den nærheten til alle de vi arbeider med. Målet vårt er fortsatt at man skal kunne leve og arbeide med dansekunst i eget distrikt.
Etter ti år er Dansekunst i Østfold godt etablert. Hvordan ser veien videre ut?
Vi er på vei inn i en mer produserende retning, og egne lokaler står høyt opp på ønskelista. Planene våre er at DiØ skal være et produksjonshus for dansekunst med plass for både co-produksjoner og egne produksjoner. På sikt arbeider vi mot å kunne ansette både dansere og koreografer i faste stillinger.
Dansekunst i Østfold (DiØ) er en scenekunstinstutisjon og en medlemsorganisasjon for dansekunstnere med tilknytning til Østfold. Det ble stiftet i februar 2012.
Dansekunst i Østfold jobber for å synliggjøre, samle, styrke og utvikle det profesjonelle dansemiljøet i Østfold.
De har kontor i Fredrikstad og daglig leder er Katja Hepsø.