Path Created with Sketch.

Publikasjoner

På denne siden har vi lagt ut en rekke publikasjoner om norsk dansekunst og relevante publikasjoner om norsk scenekunst. De fleste kan lånes i vårt bibliotek.

Biografi

Omslag til biografien til danseren Maiko Nishino

Jinsei – Dansens kraft
(2024)

Maiko Nishino, Nasjonalballettens tidligere prima ballerina, forteller for første gang hele sin historie.
Dansen, hennes levebrød og drivkraft, har krevd rå styrke, fleksibilitet og følsomhet. I boka deler hun enkle øvelser med stor effekt – også for deg som ikke har danset før.

FORFATTERE: Maiko Nishino, Martin Rustad Johansen, Ragnhild Laukholm Sandvik

UTGIVER: Kagge Forlag

Kunstbok

in gaps & patches
(2023)

Denne publikasjonen presenterer en samling tekst- og skissedokumentasjon av prosjektet in gaps & patches (2022) av Heine Avdal og Yukiko Shinozaki / fieldworks. Poet og dansekunstner Marie Bergby Handeland og tegner Esben Slaatrem Titland fulgte prosjektet flere steder i 2022.

REDAKTØR: Heine Avdal, Yukiko Shinozaki
TEKST: Marie Bergby Handeland
TEGNINGER: Esben Slaatrem Titland

UTGIVER: fieldworks

Antologi

The Magical Book of A True Story (2023)

Forestillingen A True Story (2023) er et multidisiplinært kunstprosjekt med dans i som hovedfokus. Forestillingen er også blitt bok, med tittelen The Magical Book of A True Story. Mariblancas ønsker med denne boken er å vise frem familiemodeller som er underrepresentert, skape en solid referanse til hva en mer inkluderende og mangfoldig måte å leve på kan være, og et bredere skjønnhetsperspektiv.

REDAKTØR: Daniel Mariblanca, Claudia De Sessa

UTGIVER: 71BODIES

ISBN: 073-57-45905-3-3

Antologi

LATERNA: Utopian Gardens
(2023)

Utopian Gardens er en kollektiv dokumentasjon av kunstnerduoen LATERNAs prosjekt CoSA Garden // Pollinary Dances (2018–2022). Boka inneholder bidrag fra involverte kunstnere og samarbeidspartnere samt inviterte gjester og er en hybrid publikasjon; en blanding av en kunstbok, et arkiv og et rom for løpende refleksjon.

REDAKTØR: Marianne Skjeldal, Inger-Reidun Olsen
BIDRAGSYTERE: Anastasia Patsey, Anastasya Kizilova, Anna Penkova, Anne-Cécile Sibué-Birkeland, Ekaterina Alexandra Zamyatine, Erland Kiøsterud, Ingeborg Staxrud Olerud, Inger-Reidun Olsen, Joakim Skajaa, Kari J. Brandtzæg, Lisa Jeannin, Marianne Skjeldal, Michael Lommertz

UTGIVER: LATERNA

ISBN:

Biografi

Martin Slaatto: Transporteringsdans
(2023)

Sidsel Papes bok, Martin Slaatto: Transporteringsdans er en personlig fortelling og en fabulerende inngang til konseptet transporteringsdans.

FORFATTER: Sidsel Pape

UTGIVER: Black Box Teater

ISBN:

Antologi

Turisten
(2023)

Treskulpturen Turisten skulle opprinnelig senkes i Vestfjorden som en del av en forestilling av kunstnergruppen Baktruppen under Stamsund teaterfestival i 2004. Lokalt engasjement endret Turistens skjebne, og den ble istedet satt på sokkel sentralt i fiskeværet. Denne boken ser nærmere på den ekstraordinære historien om Turisten.

REDAKTØR: Per Gunnar og Camilla Eeg-Tverbakk
BIDRAGSYTERE: Per Gunnar Eeg-Tverbakk, Werewere Liking Gnepo, Trude Schjelderup Iversen, Kjetil Ansgar Jakobsen, Mariann Komissar, Anette Therese Pettersen

FORLAG: Orkana Forlag AS

ISBN: 978-82-810455-7-6

Essaysamling

Being a Chair. Essays on Choreographic Poetry (2023)

I en rekke korte essays om sin praksis med å skrive koreografisk poesi og partiturer byr Janne-Camilla Lyster på refleksjoner over tid, hukommelse og sanser, over oversettelse, tegnsetting og rytme, over feil og sprekker, over det umulige og enda andre ting. Hva skal til for å gå inn i en annen form for eksistens, for eksempel en stol?

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Varamo Press

ISBN: 978-82-693189-1-3

Lyrikk

Rå Nå poesi
(2023)

Elin Osjord er danser og filmskaper. Diktene hennes viser tydelig at de er skrevet av en som opplever bevegelse i alt. Som ser på livet som bevegelse.

FORFATTER: Elin Osjord

FORLAG: Tekst Forlag

ISBN: 978-82-938278-7-0

Antologi

Av historisk grunn
(2023)

Av historisk grunn har vært et mangeårig prosjekt med danseforestillinger, utstillinger og seminar av koreografene Ingeleiv Berstad, Kristin Ryg Helgebostad og Eivind Seljeseth. Boken er et forsøk på å skrive deres egen historie.

REDAKTØR: Ingeleiv Berstad, Kristin Ryg Helgebostad, Eivind Seljeseth, Anette Therese Pettersen
BIDRAGSYTERE: Ingri Midgard Fiksdal, Ine Therese Berg, Alf Jørgen Schnell, Agder Nye Teater, Mette Edvardsen, Sigrid Ø. Svendal, Ravnedans/BAREDANS/Scene:Bluss, Runa Borch Skolseg, Namik Mačkić, Ola Beskow, Brynjar Åbel Bandlien, Simen Dieserud Thornquist, Maren Hald Bjørgum, Ingeleiv Berstad, Kristin Ryg Helgebostad, Eivind Seljeseth, Anette Therese Pettersen

FORLAG: Uten Tittel

ISBN: 978-82-93502-53-1

Antologi

Choreographic Toolbox#1: Metamorphoses! (2023)

Publikasjonen Choreographic Toolbox#1: Metamorphoses er en del av Janne-Camilla Lysters koreografisk syklus Metamorphoses.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster
BIDRAGSYTERE: Alex Balgiu, Bojana Cvejic, Theo Barth, Quim Bigas, Nikolaus Gansterer, Goran Sergej Pristas

FORLAG: Koreografisk Forlag

Biografi

This Come Dance With Me! A history of theatrical dance in Narvik (2023)

Skal vi dans for dæ eller på engelsk Come Dance With Me! er en grundig og detaljrik bok, med et rikholdige billedmateriale om dansens historie og dens utvikling i Norge. Målgruppen for boken er alle som er interesserte i dans, musikk, og opera lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

FORFATTER: Fiona Jane Ellingsen

FORLAG: Skogheim Dans Forlag

ISBN: 978-82-303-5604-3

Barnebok

Mieko danser
(2023)

Mieko elsker å danse! Særlig når hun får bruke shorts og T-skjorte i stedet for den dustete strømpebuksa og den trange drakta. Aldri før har Mieko spunnet så fort eller hoppet så høyt! Og nå har Sofia med smilet også begynt på dansinga. Smilet som gjør det varmt i magen og ekstra fint å være der.

FORFATTER: Mariko Miyata-Jancey
ILLUSTRATØR: Marianne Gretteberg

FORLAG: Gyldendal

ISBN: 978-82-055-7179-2

Biografi / fagbok

A Wise Monkey Knows What Tree to Climb (2022)

Denne boken er en reflekterende analyse av dekolonialitet og skritt som kan tas for å bruke dette på utøvelse av kunst og spesifikt på dans. Prestø skriver ut i fra egne erfaringer og praksis med sin Talawa TechniqueTM.

FORFATTER: Thomas Talawa Prestø

FORLAG: Serendipity’ Pocket Books series

ISBN: 978-1-913862-13-8

Kulturhistorie

How to Die – Inopiné
(2022)

Forestillingen How to die. Inopiné er en transdisiplinær utforskning av økologisk sorg, kulturell panikk og en følelse av kollaps. Parallelt med utviklingen av forestillingen ble boken med samme navn skapt. Boken ser på hvordan man kan dokumentere, dele og overføre forskjellige praksiser og uttrykk som oppstår i en forestilling.

REDAKTØR: Ashkan Sepahvand, Mia Habib
BIDRAGSYTERE: Harald Becharie, Mia Habib, Jassem Hindi, Asher Lev, Marie Kraft Selze, Namik Mačkić, Ingeborg Olerud, Anna Pehrsson, Ashkan Sepahvand, Nina Wollny, Ashkan Sepahvand, Mia Habib

FORLAG: Archive Books

ISBN: 978-3-948212-97-1

Antologi

Kunstens muligheter i spesialpedagogisk arbeid (2022)

Boka handler om hvordan kunstfagene kan bidra til opplevelser, glede, trivsel og inkludering, for barn med særlige behov i barnehage, skole og på andre arenaer. Forfatterne presenterer ulike perspektiver på kunstnerisk og spesialpedagogisk arbeid innen kunst og håndverk, litteratur, musikk, dans og drama.

REDAKTØR: Natallia Bahdanovich Hanssen, Ragnhild Merete Hassel, Torgeir Haugen, Morten Sæther
BIDRAGSYTERE: Rikke Gürgens Gjærum, Malin Vik, Venke Marie Sortland, Ida Gudbrandsen, Ina Coll Kjølmoen, Torgeir Haugen, Aase-Hilde Brekke, Anita Jakobsen, Kari Holdhus Anne Lindblom, Morten Sæther, Natallia B. Hanssen, Marit Krogtoft, Merete Lippert Tobiassen, Finn Stenfatt Thomsen, Åse Smith Løvås, Silje Gulstad

FORLAG: Universtitetsforlaget

ISBN: 978-82-150573-4-7

Biografi

Bårdar Showbiz
(2022)

Dette er en bok om Bårdar Danseinstitutts 85-årige historie og om fagskolen Bårdar Akademiet, og dens betydning i norsk kulturliv. Freddy og Hilde Haugan forteller levende og inspirert om de ulike epokene i skolens eksistens.

FORFATTER: Johan Osuldsen

FORLAG: Kolofon Forlag

ISBN: 978-82-300237-3-0

Lyrikk

Dobbel natur
(2022)

I Dobbel natur skaper diktene brå forbindelser mellom det tinglige og det levende, det taktile og det immaterielle.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN: 978-82-100-5904-9

Antologi

Jeg skulle si storm – Boka om Ways of Seeing (2022)

Gjennom beskrivelse av samtidsdansens mange metoder, verktøy Ways of Seeing, som hadde premiere i 2018 er etterkrigstidas mest omtalte teaterstykke. I denne boka er en rekke ulike aktører innen juss, kunst, internasjonal politikk og rettighetskamp invitert til å reflektere videre over denne spektakulære historiske hendelsen.

REDAKTØR: Pia Maria Roll, Sara Baban, Hanan Benammar
BIDRAGSYTERE: Hege Ulstein, Deise Faria Nunes, Asbjørn Grønstad, Lotte Konow Lund, Sverre Knudsen, Mohamed Abdi, Kai Strittmatter, Mette Hellenes, Paal Bjelke Andersen, Lillian Bikset, David Graeber, Ali Esbati, Andam Aziz, Natasha Marie Llorens, Khalid Salimi, Birgitte Sigmundstad, Jonas Eika og Ketil Lund, Pia Maria Roll, Sara Baban, Hanan Benammar.

FORLAG: Oktober

ISBN: 97-88-2495227-9-8

Biografi

Navnet forplikter – Teaterhuset Avant Garden 1984-2018 (2022)

Dette er en jubileumsbok, en historiebok og en fagbok om Teaterhuset Avant Gardens fremvekst som alternativ stemme i teaterverdenen. Gjennom intervjuer, arkiver og historiske spor blir vi kjent med de frie gruppene som etablerte og drev teatret i startfasen fra 1984.

FORFATTER: Melanie Fieldseth

FORLAG: Fagbokforlaget

ISBN: 978-82-450244-0-1

Antologi

Landscape Theatre and the North – Lulellic reflections (2022)

Boken Landscape Theatre and the North – Lulellic reflections er en samling med teori, refleksjon og dokumentasjon med utgangspunkt i landskapstenkning, nordområdene og hendelsen Lulleli for Fruholmen Fyr.

REDAKTØR: Knut Ove Arntzen og Tormod Carlsen
BIDRAGSYTERE: Dan Mihaltianu, Zuzanna Skiba, Helena Vaopoulou, Hans-Thies Lehmann, Gulli Kristina Sekse, Ingeleiv Berstad, Arnd Wesemann, Helene Waldmann, Ine Therese Berg, Norsk Landskapsteater, Knut Ove Arntzen, Tormod Carlsen.

FORLAG: Orkana

ISBN: 978-82-810-4453-1

Fagbok

Samtidsdans – A Way of Life
(2022)

Gjennom beskrivelse av samtidsdansens mange metoder, verktøy og uttrykk prøver Iversen å avdekke et potensielt verdisyn, og filosofiske så vel som eksistensielle tema. Boken er ikke en ren lærebok, men en fagbok skrevet fra et personlig perspektiv.

FORFATTER: Anette Sture Iversen

FORLAG: Eget

ISBN: 978-82-692766-0-2

Antologi

Stranger Within
(2022)

Boken Stranger Within omhandler arbeidet til Habib og Hindi, hjemmene de besøkte i Troms og Finnmark, de rare historiene de ble fortalt underveis, dikt og mystiske bilder.

REDAKTØR: Jassem Hindi, Mia Habib
BIDRAGSYTERE: Jassem Hindi, Mia Habib, Aase Berg, Henrik Michaux, Sina Seife, Siri Broch Johansen, Slincraze, Liv Helene Willumsen, Ingun Mæhlum, Frode Berg.

FORLAG: Orkana

ISBN: 978-82-810-4488-3

Antologi

Gjennom koreografi: Ingun Bjørnsgaard prosjekt (2021)

Antologien Gjennom koreografi ser nærmere på sentrale elementer ved Ingun Bjørnsgaard Prosjekt sin estetikk, metode og motivkrets, kjennetegnet ikke minst ved det tette samarbeidet mellom koreografen, danserne og komponister.

REDAKTØR: Torunn Liven
BIDRAGSYTERE: Torunn Liven, Snelle Hall, Hild Borchgrevinck, Stefan Boije af Gennäs, Eivind Seljeseth, Kai Johnsen, Knut Ove Arntsen

FORLAG: Solum Bokvennen

ISBN: 978-82-560-2334-9

Antologi

Koreografi 03
(2021)

Målet med Koreografi er å løfte forståelsen av koreografi, i fagfeltet og i det almenne.

REDAKTØR: Solveig Styve Holte, Ann-Christin Kongsness og Venke Marie Sortland
BIDRAGSYTERE: Sigrid Øvreås Svendal, Ingri Fiksdal, Kristine Tjøgersen, Chloe Chignell, Hanna Järvinen, Goo Tronsmo, Solveig Styve Holte, Roza Moshtaghi, Karen Eide Bøen

FORLAG: Eget

ISBN: 978-82-203-4974-8

Lyrikk

Figurer
(2021)

Halve definisjoner. Brutte forbindelser. Bevegelser vi kan se, men uten å vite hvem de tilhører, eller hva de vil oss.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN: 978-82-203-4974-8

Biografi

Jeg ville jo bare danse
(2021)

Jeg ville jo bare danse er en historie om ballettdanseren som ville gå sine egne veier. Kjersti Evensen jobbet som frilansdanser og pedagog i Oslo på 1980 og 90 tallet. Du vil lese om hennes møte med teaterverdenen og hennes kolleger. For senere å være pioner for steppdans med sin egen skole Tickle Toes i Oslo.

FORFATTER: Kjersti Evensen

FORLAG: Livfull Forlag

ISBN: 978-82-692668-0-1

Biografi

Labile balanser
(2020)

Etter å ha danset seg gjennom et krigsherjet Europa kommer den nederlandske ballerinaen Truuk Doyer til Norge i 1949. Boken består av Doyers fragmentariske korthistorier illustrert og redigert i samarbeid med barnebarnet, billedkunstneren Sebastian Makonnen Kjølaas.

FORFATTER: Truuk Doyer
REDAKTØR/ILLUSTRATØR: Sebastian Makonnen Kjølaas

FORLAG: uten tittel

ISBN: 978-82-935023-3-3

Roman

Brødre
(2020)

Brødre er en nær og fortettet roman om å bære med seg en verden som ikke lenger er befolket. Det handler om å ha en bror du beundrer og aldri når frem til, en som går rett forbi deg i skolegården uten å hilse. Det handler om en kjærlighet som aldri kan bli uttalt og nesten ikke kjennes på. Det handler om musikk, seksualitet og klasse.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN: 978-82-100-5773-1

Biografi

Høvik Ballett
(2019)

Høvik Ballett ble etablert i 1969, som en av de første frie dansegruppene i landet. Improvisasjon og samarbeid på tvers av kunstformer gjorde Høvik Ballett til en viktig del av avant garde-miljøet på Henie Onstad Kunstsenter i 70- og 80-årene.

REDAKTØR: Inger Schjoldager
BIDRAGSYTERE: Merete Bergersen, Anne Brit Kjelsrud, Lars Mørch Finborud, Jan Erik Vold, Rolf Wallin, Tone Gellein, Miriam Skjørten, Sigrid Ø. Svendal, Ann-Christin Kongsness, Fernanda Sparre Smith

FORLAG: Orfeus Publishing

ISBN: 978-82-931-4066-5

Tekstsamling

Not Not Nothing
(2019)

Denne publikasjonen samler tekstene fra stykkene Black (2011), No Title (2014), We to be (2015) og oslo (2017) skapt og fremført av Mette Edvardsen.

FORFATTER: Mette Edvardsen

FORLAG: Varamo Press

ISBN: 978-82-304-0038-8

Antologi

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine – A book on reading, writing, memory and forgetting in a library of living books (2019)

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine starter som en gruppe mennesker som dedikerer seg til å huske en bok etter eget valg. Sammen utgjør de en biblioteksamling bestående av levende bøker.

REDAKTØR: Mette Edvardsen, Kristien Van den Brande, Victoria Pérez Royo, Runa Borch Skolseg
BIDRAGSYTERE: Mette Edvardsen, Kristien Van den Brande, Johan Sonnenschein, Bruno De Wachter, Sébastien Hendrickx, Lizzie Thomson, Sébastien Hendrickx, Victoria Pérez Royo, Jon Refsdal Moe, Bojana Cvejic, Melanie Fieldseth, Jeroen Peeters, Lara Khalidi, Emiliano Battista, Thomas Bîrzan, Susanne Christensen, Olivia Fairweather, Laurence Rassel

FORLAG: Mousse Publishing

ISBN: 978-82-690-2042-7

Biografi

The Rocky Twins: Norway’s Outrageous Jazz Age Beauties (2018)

Den forholdsvis (i Norge) ukjente historien om Leif og Pål Roschberg, aka The Rocky Twins, som var stjerner på scene og film på 1920- til 50-tallet.

FORFATTER: Gary Chapman

FORLAG: Edditt Publishing

ISBN: 978-1-909230-28-6

Roman

Mørke dyr
(2018)

Tre venner drar på togtur gjennom Europa, bare to av dem kommer tilbake.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN: 978-8-210-05656-7

Antologi

Koreografi 02
(2018)

Målet med Koreografi er å løfte forståelsen av koreografi, i fagfeltet og i det almenne.

REDAKTØR: Solveig Styve Holte, Ann-Christin Kongsness og Venke Marie Sortland
BIDRAGSYTERE: Solveig Styve Holte, Ann-Christin Kongsness, Venke Marie Sortland, Ellen Söderhult, Tone Pernille Østern, Jana Unmüßig, Brynjar Åbel Bandlien, Ilse Ghekiere, Elina Pirinen

FORLAG: Eget

ISBN: 2535-5627

Kulturhistorie

Kunsten å elske ballett
(2018)

Kunsten å elske ballett er en guide inn i ballettens fascinerende verden – en bok for alle som ønsker å bli kjent med den store rikdommen av uttrykk innen scenisk dans.

FORFATTER: Ellen Wilhelmsen

FORLAG: Solum Bokvennen (Vidarforlaget)

ISBN: 978-82-799-0352-9

Kulturhistorie

Bevegelse og uttrykk i tidligmodernistisk dans (2017)

Forfatteren ser på hvordan Isadora Duncan, Ruth St. Denis og Rudolf Steiner utforsket dansekunstens muligheter på begynnelsen av 1900-tallet, en overgangstid hvor scenekunsten søkte nye former. De ønsket å uttrykke sjelens bevegelse i dansen og ble pionérer i dansens tidlige modernisme.

FORFATTER: Turid Nøkleberg Schjønsby

FORLAG: Antropos forlag

ISBN: 978-82-9401-40-7

Biografi

Ballettbyen Bergen – 100 år blant trenings- og tåspissko (2017)

Denne boken omhandler dans og dansemiljøet i Bergen fra ca. 1900 og frem til vår tid. Den følger utviklingen gjennom ulike stilarter, fra klassisk ballett, og fridans til jazzballett og samtidsdans.

FORFATTER: Annicke Gill Haukås

FORLAG: Bodoni forlag

ISBN: 978-82-7128-923-2

Biografi

Joan Harris – the life of a dancer
(2017)

Monique Skavlan Sunderland, professor i samtidsdans, har dokumentert livet og karrieren til Joan Harris. Harris gikk fra å være profesjonell danser, instruktør, koreograf, til administrator og kunstnerisk leder for Operaballetten.

FORFATTER: Monique Skavland Sunderland

FORLAG: Kolofon forlag

ISBN: 978-82-300-1700-5

Lyrikk

Herostratos. Eit scenepartitur
(2017)

Myten om Herostratos er utgangspunktet for Janne-Camilla Lyster sitt poetiske scenepartitur.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN: 978-82-100-5626-0

Antologi

Bevegelser – Norsk dansekunst i 20 år
(2016)

Antologien Bevegelser – Norsk dansekunst i 20 år er initiert av Danseinformasjonen og byr på 17 ulike stemmer som skildrer aspekter ved utviklingen av dansekunsten fra Dansinformasjonen ble opprettet i 1994.

REDAKTØR: Sigrid Øvreås Svendal
BODRAGSYTERE: Chris Erichsen, Christina Lindgren, Dag Johan Haugerud, Hild Borchgrevink, Ine Therese Berg, Janne-Camilla Lyster, Kenneth Flak, Kim Hiorthøy, Margrete Kvalbein, Marie Nerland, Per Roar, Sidsel Pape, Sigrid Røyseng, Sigrid Øvreås Svendal, Sindre Jacobsen, Siren Leirvåg, Snelle Ingrid Hall, Solveig Styve Holte, Tone Pernille Østern, Venke Marie Sortland

FORLAG: Skald Forlag

ISBN: 978-82-795-9250-1

Antologi

Koreografi 01
(2016)

Målet med Koreografi er å løfte forståelsen av koreografi, i fagfeltet og i det almenne.

REDAKTØR: Solveig Styve Holte, Ann-Christin Kongsness og Venke Marie Sortland
BIDRAGSYTERE: Solveig Styve Holte, Ann-Christin Kongsness, Venke Marie Sortland, Efva Lilja, Naja Lee jensen, Elle Sofe Henriksen, Marie Bergby Handeland, Marte Reithaug Sterud, Rosa Ómarsdóttir, Per Roar, Josefine Wikström, Janne-Camilla Lyster, Simo Kellokumpu, Leo Preston, Stina Nyberg, Mette Edvardsen, Mette Ingvartsen

FORLAG: Eget

ISBN: Har ikke

Antologi

Kom, dans for vår gud! – et begeistret blikk på kirkedansens bevegelige historie fra oldkirken til nåtidens verdensvide kirke (2016)

«Dans» og «Kirke» har svært ofte vært et kontroversielt tema i kirkens historie. Denne boken belyser kirkedansens historie, forteller om det som for tiden skjer på dette feltet i mange land, både i Europa og på andre kontinenter, samt beskriver de forskjellige dansetypene og hvor i liturgien de kan anvendes og på hvilken måte.

FORFATTER: Emma-elze Bongers

FORLAG: Kolofon

ISBN: 978-82-300-1481-3

Tekstsamling

Choreopoetic : text contributions from fourteen choreographic related (dance) artists (2016)

Choreopoetic gir et møte med 14 markante stemmer, som bidrar med koreografisk tekst – tekster som verk – skrevet spesielt for denne publikasjonen Tekstene beveger seg i flere hybridgenre: som dikt, kortprosa, manifest, essay, manus, selvbiografiske skisser og dokumentasjon

REDAKTØR: Eva-Cecilie Richardsen
BIDRAGSYTERE: Marie Fahlin, Mette Edvardsen, Pedro Gómez-Egaña, Alexandra Pirici, Adam Linder, Venke Marie Sortland, Moa Franzen, Janne-Camilla Lyster, Sara Vahnee, Ann-Christin Berg Kongsness, Marie Bergby Handeland, Tove Salmgren, Solveig Styve Holte, Brynjar Åbel Bandlien, Melanie Fieldseth

UTGIVER: Kunsthøgskolen i Oslo

Biografi

Eit eige rom: Norsk Kulturråd 1965-2015 (2015)

Historien om Norsk kulturråd er historien om hvordan Gerhardsen-regjeringen etablerte et eget rom utenfor politikken, der et råd av kunstnere og kulturpersonligheter sjelvstendig skulle få forvalte en egen post på statsbudsjettet.

FORFATTER: Alfred Fidjestøl

FORLAG: SAMLAGET

ISBN: 978-82-795-9207-5

Antologi

Rom for dans. Et sted. Etkunstprosjekt (2015)

Boka inneholder illustrasjoner av Marie Haakstad, foto fra kunstproduksjoner ved Rom for Dans, en tegneserie, tekstutdrag fra forestillinger og omtaler, refleksjoner og tegninger fra medskapende utøvere, intervjuer, sitater, samt essayet «Danseriske ståsteder» som diskuterer kunst i relasjon til samfunnet, skrevet av samfunnsviter Katrine Andrea Heggedal.

REDAKTØR: Jorunn Kjersem Hildre, Caroline Wahlström Nesse, Camilla Myhre
BIDRAGSYTERE: Melanie Fjeldseth, Katrine Andrea Heggdal, Jakob Kaaby Helstenius, Jorunn Kjersem Hildre, Caroline Wahlström Nesse, Camilla Myhre, Karstein Solli, Sidsel Pape, Cathrine Bull Thorshaug

UTGIVER: Rom for Dans AS

Lyrikk

Melk kåpe sand måpe
(2015)

Gjennom uventede sprang og stillferdige sammenstillinger blir skillet mellom det menneskelige og det ikke-menneskelig reforhandlet.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN:

Antologi

Das Nebelmeer: riding romance 2 (2014)

I forestillingstrilogien Riding Romance tar koreograf Henriette Pedersen utgangspunkt i tre ikoniske verker fra Romantikken – og lager sine egne sceniske reaksjoner på disse. Denne andre delen av serien er en reaksjon
på Caspar David Friedrichs bilde Der Wanderer über dem Nebelmeer. Denne boken byr på tekster inspirert av Friedrichs’ verk.

REDAKTØR: Henriette Pedersen, Anette Therese Pedersen
BIDRAGSYTERE: Anette Therese Pedersen, Kristin Berget, Julian Blaue, Henriette Pedersen

UTGIVER: Notabene Forlag

ISBN: 978-82-932-8106-1

Antologi

Scenekunsten og de unge
(2014)

Scenekunsten og de unge er den største samlinge tekster om scenekunst for barn og unge som noen ganger utgitt i Norge. Antologien er laget i forbindelse med Scenekunstbrukets 20-årsjubileum i 2014.

REDAKTØR: Jorunn Kjersem Hildre, Caroline Wahlström Nesse, Camilla Myhre
BIDRAGSYTERE: Thomas L. Gundersen, Bjørn Rasmussen, Frode Gjerløw, Ådne Sekkelsten, Belinda Braza, Niels Lehmann, Anne H. Ekenes, Venke Marie Sortland, Peder Opstad, Anette Therese Pettersen, Katja Lindberg, Karstein Solli, Anders Kippersund, Florian Malzacher, Kristin E. Bjørn, Janne Langaas, Simone Grøtte, Amund Sjølie Sveen, Kjell Moberg, Tore Vagn Lid, Andrew Todd, Ina Coll Kjølmoen, Anne Marit Sæther, Katrine M. E. Strøm, Tormod Lindgren, Sidsel Graffer, Kjetil Røed, Goro Tronsmo, Kjetil Røed, Katrine M. E. Strøm, Nils Petter Mørland, Guri Birkeland, Kari Holdhus, Karen Kipphoff, Camilla Vanebo, Andreas Roksvåg, Jaap den Hertog, Guandaline Sagliocco, Kirjan Waage, Guri Glans, Anne-Britt Gran, Hildur Kristinsdottir, Guri Birkeland, Håkon Skoge, Hege Haagenrud, Jarl Flaaten Bjørk, Siren Leirvåg, Sigrid Røyseng, Elin O. Rekdal, Irene McIntyre Kristensen, Chris Erichsen, Thorbjørn Gabrielsen

FORLAG: SolumBokvennen AS (Vidarforlaget)

ISBN: 978-82-799-0273-7

Biografi

25 år – Carte Blanche
(2014)

I 2014 fylte Carte Blanche 25 år i Bergen, og jubileet ble markert med boken 25 år Carte Blanche. Boken viser historien til det dansekompaniet, fortalt gjennom et variert utvalg av bilder – fra starten som et privat jazzensemble til et nasjonalt og internasjonalt kjent offentlig kompani for samtidsdans.

REDAKTØR: Carte Blanche
BIDRAGSYTERE: Jennifer Day, Anne Borg, Jessica Swanson, Fredrik Rütter, Jens Graf, Karen Sofie Foss, Arne Fagerholt, Bruno Heynderickx, Halvard Bakke, Thorhild Widvey, Trude Drevland, Tom-Christer Nilsen

FORLAG: Skald Forlag

ISBN: 978-82-795-9207-5

Antologi

Expeditions in Dance Writing: Writing Movement: 2012-2014 (2014)

Denne boken er et resultat av det nordisk-baltiske samarbeidsprosjektet, keðja Writing Movement, som Danseinformasjonen ledet. Målet med prosjektet var å stimulere til økt tekstprodukson om dans i nordiske og baltiske landene samt bygge et nettverk for kunnskapsoverføring og samarbeid.

REDAKTØR: Ine Therese Berg og Inta Balode
BIDRAGSYTERE: Kamma Siegumfelt, Maike Maiste, Veera Lamberg, Sesselja G. Magnusdottir, Inta Balode, Ingrida Gerbutavičiūtė, Ine Therese Berg, Marika Hedmyr, Maija Uzula-petrovska, Dita Eglite, Lis Hellström Sveningson, Barbara Simonsen, Ott Karulin, Sidsel Pape, Max Ryynänen, Niklas Fransen, Corina Oprea, Maija Karhunen, Raminta Bumbulyte, Karolin Kent, Venke Marie Sortland, Iiris Viirpalu, Rebecca Chentinell

UTGIVER: Arkitekthøgskolen i Oslo og Danseinformasjonen

ISBN: 978-82-547-0229-1

Biografi

Egon Weng – Danser, koreograf og pedagog (2014)

Denne boken tar for seg Egon Wengs liv og kunstneriske virke som danser, koreograf og pedagog både nasjonalt og internasjonalt. Som en del av norsk dansehistorie er dette aktuelt materiale for et bredt publikum – både profesjonelle fagfolk og tidligere amatørdansere vil ha stor glede av å lese boken.

FORFATTER: Monique Skavland Sunderland

FORLAG: Kolofon forlag

ISBN: 978-82-300-1178-2

Fotobok

Retrospect/ an artistic practice.
(2013)

Denne praktboken inneholder fotografier fra Dybikdans’ virke fra 1999 til 2013.

REDAKTØR: Siri Dybwik

FORLAG: Eget

ISBN: Har ikke

Lyrikk

Vi forlot den stille skogen
(2013)

Disse diktene handler om tilblivelse og forvandling, og om betydningsglidninger mellom det som er og det som er i ferd med å bli til.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN: 978-82-100-5340-5

Biografi

Dans med Randi
(2012)

Randi Frønsdal skriver om sin karriere fra ca. 1950 til 1998. Hun hadde sin grunnutdannelse i klassisk ballett, men jazzdansen ble etter hvert hennes hovedaktivitet. I boken belyser hun betydningen av jazzdans, dans i musikaler m.m. som eksisterte i disse årene ved siden av den klassiske ballett og operaballetten.

FORFATTER: Randi Frønsdal

FORLAG: Kolofon Forlag

ISBN: 978-82-300-0965-9

Biografi

Og dansen går videre
(2012)

Allerede som 5-åring var Jorunn Kirkenær klar over at det var gjennom dansen og bevegelsens helsebringende kraft hun hadde en sjanse til å leve og vokse opp. Hun danset profesjonelt gjennom 20 år, hun grunnla Norges første høyskole i dans, bevegelse, ballettfag: Ballettinstituttet.

FORFATTER: Jorunn Kirkenær

FORLAG: Kolofon Forlag

ISBN: 978-82-300-0916-1

Biografi

Rita Tori
(2012)

Grete Brunvoll forteller om sitt nære forhold til danseren Rita Tori (1908-1967) og om Toris spennede danseliv.

FORFATTER: Grete Brunvoll

FORLAG: Kolofon Forlag

ISBN: 978-82-300-0907-9

Lyrikk

Jegeren
(2012)

Jegeren er Janne-Camilla Lysters tredje diktsamling. «Vi sitter i kinosalen vendt mot lerretet mens lyden går i sirkler rundt oss, beveger seg som et rovdyr, en jeger som sirkler inn byttet.»

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN: 978-82-100-5244-6

Biografi

25 : an anthology for the 25th anniversary of BIT Teatergarasjen (2010)

Denne boken ble utgitt i forbindelse med BIT Teatergarasjens 25-års jubileum. Boken inneholder tekster skrevet av 26 forskjellige kunstnere, kritikere, forfattere, kuratorer og forskere. Den tar for seg samtidskunstens metoder i forhold til estetiske, teoretiske, sosiale og politiske aspekter. Tekstene på andre språk enn engelsk har engelsk parallelltekst.

REDAKTØR: Marie Nerland
BIDRAGSYTERE: Ric Allsopp, Mikkel Bolt, Pedro Carmona-Alvarez, Romeo Castellucci, Tony Chakar, Jan Christensen, Susanne Christensen, Tone Hansen, Jenny Hval, Anders Härm, Stina Högkvist, Stefan Kaegi, Arve Kleiva, Brandon LaBelle, Pablo Lafuente, Thomas Y. Levin, Florian Malzacher, Anne Hilde Neset, Tommy Olsson, Helmut Ploebst, Goran Sergej Pristaš, Hooman Sharifi, Simon Sheikh, Mårten Spångberg, Pieter T’Jonck, Myriam Van Imschoot

FORLAG: BIT Teatergarasjen

ISBN: 978-82-996-6784-5

Fotobok

City Fragments
(2010)

Denne boken ble publisert i forbindelse med Emilia Adlöws forestilling City Fragments i 2010 og består hovedsakelig av bilder men også noen tekster.

REDAKTØR: Emilia Adelöw
BIDRAGSYTERE: Emilia Adelöw, Arnt N. Fredheim, Stian Andersen

FORLAG: Eget

ISBN: Har ikke

Antologi

Norsk danseforskning
(2010)

Forskningstemaene som presenteres i denne boka omhandler dansehistorie, dansepedagogikk og -filosofi samt kunstnerisk utviklingsarbeid. Disiplinens metodologier har siden starten vært tverrfaglige, noe antologien gjenspeiler. Den viser også at danseforskning på ingen måte er særnorsk, men utfolder seg i et internasjonalt miljø.

REDAKTØR: Sidsel Pape
BIDRAGSYTERE: Sidsel Pape, Leena Rouhiainen, Per Roar, Hilde Rustad, Dag Jostein Nordaker, Gunn Engelsrud, Ella Marie Ursin Steen, Diane Oatley, Sigrid Øvreås Svendal, Anne Margrete Fiskvik

UTGIVER: Tapir Akademisk Forlag

ISBN: 978-82-519-2555-6

Antologi

Norges opera & balletthistorie
(2010)

Stor praktbok om Operaens og ballettens historie i Norge. En veldokumentert og fascinerende historie om opera og ballett i Norge.

REDAKTØR: Arvid O. Vollsnes
BIDRAGSYTERE: Arvid O. Vollsnes, Ketil Bjørnstad, Anne Borg, Trond Berg Eriksen, Anne Gunnarsjaa, Valdemar Hansteen, Harald Herrestal, Fredrik Rütter, Tone Westad

FORLAG: Opera Forlag

ISBN: 978-82-92845-03-5

Antologi

Koreografi ute
(2009)

Boken handler om dansekunst ute. Arbeidet fra undersøkelse til ferdig koreografert forestilling byr på mange valg. Et viktig valg er valget av sted, eller identifikasjonen av ”arenaen”, eller ”scenen”.

REDAKTØR: Anne Grete Eriksen
BIDRAGSYTERE: Halldis Hoaas, Bjarne Kvinsland, Karl Seglem, Marianne Selsjord, Helge Reistad, Kathinka Rydin Berge, Lei Hernes, Anne Grete Eriksen, Thea Stabell, Per Gunnar Eeg-Tverbakk, Margunn Sandal

FORLAG: Teater & Eftf AS Oslo

ISBN: 978-82-995804-1-0

Antologi

Program to Perform – Exploring Dance and New Media (2009)

Denne boken er katalogen fra konferansen keðjaOslo – Dance and New Media, som ble organisert av Danseinformasjonen i 2009. Utgivelsen er en samling tekster skrevet av internasjonale forskere og kunstnere innenfor dans, interaksjonsdesign, visuell kunst, og musikk.

REDAKTØR: Ine Therese Berg og Lise Amy Hansen
BIDRAGSYTERE: Ine Therese Berg, Lise Amy Hansen, Johannes Birringer, Amanda Steggell, Åsa Unander-Scharin, Ghislaine Boddington, Anthony Rowe, Stuart Jones, George Hobmaier, Marie-Claude Poulin

UTGIVER: Arkitekthøgskolen i Oslo og Danseinformasjonen

ISBN: 978-82-547-0229-1

Fagbok

Scenekunst nå : teaterscenen som arena for samtidskunsten (2007)

I tre artikler ser forfatterne av Scenekunst nå nærmere på nye strømninger i norsk samtidsteater. En rekke kunstnere som arbeider i krysningspunktet mellom teater, dans, performance, billed-, lyd- og videokunst, trekkes fram. Disse kunstnerne rører ved sentrale nerver i både scenekunsten og samtidskulturen.

FORFATTERE: Ine Therese Berg, Elin Høyland, Elisabeth Leinslie

FORLAG: Scandinavian Academic Press/Spartacus

ISBN: 978-82-304-0038-8

Lyrikk

Oker
(2007)

Oker er en fellesbetegnelse for jernholdige fargestoffer som finnes i jorden. Janne-Camilla Lysters dikt presenterer oss for et landskap i en slags urtid, og gradvis begynner mennesker å etablere seg og omdanne dette landskapet.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN: 978-82-053-7721-9

Biografi

Et liv på tå
(2006)

Grete Brunvoll forteller om sitt lange danseliv fra debuten på Nationaltheatret i 1945 og til sitt fortsatt aktive liv som danser

FORFATTER: Grete Brunvoll

FORLAG: Eget

Antologi

Dans i samtiden
(2006)

Ved å ta utgangspunkt i forholdet mellom dansen og samtiden, viser denne antologien både bredden i norsk samtidsdans og ulike innfallsvinkler til å forstå dans.

REDAKTØR: Camilla Eeg(-Tverbakk)
BIDRAGSYTERE: Tone Kristine Kolbjørnsen, Gunn Engelsrud, Marit Strømmen, Camilla Eegm André Lepecki, Myriam Van Imschoot

FORLAG: Spartacus Forlag

ISBN: 82-304-0021-0

Biografi

Visjoner – øye på dans
(2005)

Boka presenterer Kjersti Alvebergs viktigste oppsetninger produsert for scene eller skjerm. Hennes balletter har alltid vært tematisk orientert, mange med inspirasjon fra den klassiske arven av litteratur og billedkunst. I boka tar hun oss også med bak kulissene.

FORFATTER: Kjersti Alveberg

FORLAG: Forlaget Press

ISBN: 978-82-754-7204-3

Lyrikk

Øyeblikksarkiv
(2005)

Øyeblikksarkiv er en eksplosiv og skjør diktsamling fra debutant Janne-Camilla Lyster. – Hva ser du når du lukker øynene?Janne-Camilla Lysters første diktsamling kretser rundt et kvinnelig jeg og dette jegets svært fysiske og drømmeaktige følelse av oppløsning og forsvinning.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

FORLAG: Tiden Norsk Forlag

ISBN: 978-82-053-3822-7

Biografi

Dans!
(2003)

Boken handler om danseren Anne Borg, men sier også noe om dansens utvikling i Norge. I en tid da kvinner nærmest uten unntak ble husmødre og mødre på heltid, satset Anne Borg på dansen som karriere og livsoppgave.

FORFATTER: Anne Borg

FORLAG: Kolle forlag

ISBN: 978-82-463-0023-8

Antologi

dd / dansdesign
(2000)

Dette er Dansdesigns kunstbok om koreografi; om det å skape dansekunst, om det å være i en skapende prosess og «ikke-vite» hva sluttresultatet vil bli, om det å fi form og «puste liv» inn i kunstverket.

REDAKTØR: Helge Reistad
BIDRAGSYTERE: Helge Reistad, Stuart Hopps, Anne Grete Eriksen, Diane Oatley, John Alfheim, Inger Johanne Byhring, Geir Johnson, Marius Kjos, Gry Kipperberg, Leif Hernes

FORLAG: Teater & Eftf AS Oslo

ISBN: 82-995804-0-4

Biografi

Gåten Marina : Hitlers spion i norske ballettsko (2000)

Det hender at virkeligheten skaper historier som fantasien ikke kan makte å måle seg med. Dette er en slik historie. Marina Alexejevna Goubonina ble født i St. Petersburg i 1902. I 1976 døde hun i Barcelona under kunstnernavnet Marina Noreg. Disse to årstallene innrammer et dramatisk liv, som toppet seg våren 1940, da hun som tysk (og russisk?) spion var innblandet i to forsøk på å gripe kong Haakon og få ham i tysk varetekt.

FORFATTER: Anne Lene Lie

FORLAG: Forum Aschehoug

ISBN: 82-03-29108-2

Biografi

Den Norske Opera og Den Norske Ballett slik Gunnar Brunvoll opplevde det (1999)

Arrangøren, impresarioen, operadirektøren og operasjefen Gunnar Brunvoll tar leseren med på ei reise gjennom de første årene av nasjonaloperaens og nasjonalballettens historie og gir et innblikk i et stykke norsk kulturhistorie. Har oversikt over forestillinger og navneregister.

FORFATTER: Gunnar Brunvoll

FORLAG: Eide forlag

ISBN: 978-82-514-0569-0

Biografi

Dans, ropte livet
(1998)

Gerd Kjølaas er en av norsk dansekunst pinerer. I denne boken forteller hun om sitt liv

FORFATTER: Gerd Kjølaas med Tone Westad

FORLAG: Eget

ISBN: 91-973091-2-5

Biografi

På tå hev
(1989)

Den utrolige beretningen om Isak Samuel Lemkow fra Møllergata i Oslo, som under navnet Tutte Lemkow ble en internasjonal kjent ballettdanser og skuespiller.

FORFATTER: Tutte Lemkow med Margaret Ljungren

FORLAG: Gyldendal Norsk Forlag

ISBN: 978-82-051-8406-0

Kulturhistorie

Historien om norsk ballett
(1989)

Boken ga for første gang en oversikt over scenedansens utvikling og vilkår i Norge fra 1750 til i dag, den gang i 1989.

FORFATTER: Valdemar Hansteen

FORLAG: Universitetsforlaget

ISBN: 82-00-02888-7

Biografi

Det begynte med dansen
(1961)

Lillebil Ibsens selvbiografi om de første 25 år av sitt liv.

FORFATTER: Lillebil Ibsen

FORLAG: Gyldendal Norsk Forlag AS

ISBN: 8205164983

PHD-avhandling

Negotiating the Participatory Turn: Audience Participation in Contemporary Theatre and Performance (2020)

Denne avhandlingen utforsker den økte bruken av medvirkningsstrategier i samtidsteater ved å fokusere på konkurrerende tolkninger av hva deltakelse skaper, og de ulike kontekstene der slik deltakelse søkes og skapes.

FORFATTER: Ine Therese Berg

UTGIVER: NTNU

ISBN: 978-82-326-4901-3

PHD-avhandling

Å gjøre dansen til sin – Bachelorstudenters levde erfaringer i moderne- og samtidsdans (2019)

Dagens studenter ved NDH møter både moderne dans og postmoderne dans i sin utdanning, i form av både Grahamteknikk, releaseteknikk, kontaktimprovisasjon og så videre. Irene Velten Rothmund har vært nysgjerrig på hvordan det oppleves av studentene å møte ulike tradisjoner i en og samme utdanning.

FORFATTER: Irene Velten Rothmund

UTGIVER: Stockholms Universität

ISBN: Har ikke

PHD-avhandling

Dancing Recurrences – a performative practice within dance and dance-making (2019)

Bandlien bruker begrepet ‘recurrences’ til å beskrive situasjoner, hendelser, handlinger, bevegelser og tilstander som er tilbakevendende i en kunstnerisk prosess. ‘Recurrences’ er utfallet av arbeid utført av gruppe dansekunstnere med en praksisbasert tilnærming til dans og situasjoner for dans.

FORFATTER: Brynjar Åbel Bandlien

UTGIVER: Kunsthøgskolen i Oslo

ISBN: 978-82-92613-97-9

PHD-avhandling

Koreografisk poesi – utvikling av litterære partiturer for dans (2019)

I sitt kunstneriske doktorgradsprosjekt har Janne-Camilla Lyster utviklet litterære partiturer for dans. Hun har undersøkt ulike tilnærminger, og utforsket erfaringene det medfører å skrive, komponere og utøve slike partiturer. Partiturene mine henvender seg spesifikt til danseren.

FORFATTER: Janne-Camilla Lyster

UTGIVER: Kunsthøgskolen i Oslo

ISBN: 978-82-471-8035-8

PHD-avhandling

Thriving, striving, or just surviving?: A study of motivational processes among elite junior performers from sports and performing arts (2019)

Å nå toppen innen idrett og scenekunst kan være et slit. For enkelte juniorutøvere i eliteklassen ser imidlertid stressfaktorene ut til å være overveldende, noe som resulterer i frafall, uoppfylt potensiale og psykologisk lidelse. Denne «mørkesiden» av talentutvikling er noe denne avhandlingen søker å forske på.

FORFATTER: Heidi Haraldsen

UTGIVER: Norges idrettshøgskole

ISBN: 978-82-502-0574-1

PHD-avhandling

Dansebygda Haltdalen – Knowledge-in-dancing in a Rural Community in Norway: Triangular interaction between dance, music and partnering (2019)

Mæland viser i hennes doktorgradsavhandling at bygdefesten sørger for videreføring av dansetradisjoner som som sving, pols, og vals (gammeldans). Hun viser at “festdanserne”, hvis kunnskap-i-dansing fortsetter å vokse gjennom danseaktiviten på festene, kan utvikle både utsøkte danseferdigheter og musikalsk forståelse på høyt nivå.

FORFATTER: Siri Mæland

UTGIVER: NTNU

ISBN: 978-82-326-4901-3

PHD-avhandling

Affective Choreographies (2018)

Ingri Midgard Fiksdals doktorgraden er innenfor kunstnerisk utviklingsarbeid, eller kunstnerisk forskning. Hovedvekten ligger på det praktiske arbeidet. Avhandlingen består av to tekstsamlinger; Affective Choreographies og Thinking alongside.

FORFATTER: Ingri Midgard Fiksdal

UTGIVER: Kunsthøgskolen i Oslo

ISBN: 978-82-92613-81-8

PHD-avhandling

Thinking alongside (2018)

Ingri Midgard Fiksdals doktorgraden er innenfor kunstnerisk utviklingsarbeid, eller kunstnerisk forskning. Hovedvekten ligger på det praktiske arbeidet. Avhandlingen består av to tekstsamlinger; Affective Choreographies og Thinking alongside.

FORFATTER: Ingri Midgard Fiksdal

UTGIVER: Kunsthøgskolen i Oslo

ISBN: 978-82-92613-81-8

PHD-avhandling

Å skape dans i kroppsøvingslærerutdanning: Studenters erfaring (2018)

Temaet for denne avhandlingen er dans i kroppsøvingsfaget, og den er skrevet som en monografi. Å skape dans har inngått som et delemne i kroppsøvingsfaget siden 1960, men nyere forskning viser at det er et stort gap mellom praksis og de formelle kravene i læreplanene.

FORFATTER: Trine Ørbæk

UTGIVER: Norges idrettshøgskole

ISBN: 978-82-502-0554-3

PHD-avhandling

Kinetic Awareness som transformativ danse- og bevegelsesdidaktikk – Fra instrumentell til eksistensiell kropp (2018)

Avhandlingen bygger på et pedagogisk aksjonsforskningsprosjekt utført i samarbeid med studenter i klassisk ballett på Kunsthøyskolen i Oslo studieåret 2013-2014. Målet for avhandlingen har vært å videreutvikle didaktikken i Kinetic Awareness.

FORFATTER: Anette Torgersen

UTGIVER: Universitetet i Sørøst-Norge

ISBN: 978-82-7206-437-1

PHD-avhandling

Breaking – that’s me!: meaning, identity, gender constructions among young break(danc)ers living in Oslo, Norway (2017)

Tonje Fjogstad Langnes’ doktorgrad i idrettsvitenskap ser på på ungdoms konstruksjon av mening, identitet og kjønn i en flerkulturell samfunnskontekst. Fokus er på ungdom som utøver hiphop kulturens element breaking (bedre kjent som breakdance).

FORFATTER: Tonje Fjogstad Langnes

UTGIVER: Norges idrettshøgskole

ISBN: 978-82-502-0541-3

PHD-avhandling

«Aqquratesse i alt af Dands og Triin og Opførsel». Dans som sosial dannelse i Norge 1750-1820 (2017)

Dans var en viktig del av det sosiale liv i Norge på 1700- og 1800-tallet. Gode ferdigheter i selskapsdans, elegant kroppsholdning og korrekt etikette var uttrykk for dannelse og status. De mest velstående familiene fulgte europeisk selskapskultur, førte et ekstravagant selskapsliv og forlystet seg med dans ved middager, ball og høytidelige anledninger.

FORFATTER: Elizabeth Svarstad

UTGIVER: NTNU

ISBN: 978-82-326-2813-1

Stipendiatprosjekt

Exhibiting Choreography – exploring transmission across disciplines and discourses (2016)

I løpet av stipendiatperioden sin har Richardsen gjennom et omfattende researcharbeid og tverrestetiske eksperimenter undersøkt spørsmål rundt verksavgrensning, autonomi, kronologi og romlig persepsjon. Gjennom sin metode « Speaking & Building », har hun funnet en strukturelt konsekvent og poetisk måte å adressere produksjonsbetingelser og skapelse på der synliggjøringen av prosessuelle strategier framfor avsluttede verk står sentralt. Resultatet av prosjektet består av bøker og film.

FORFATTER: Eva-Cecilie Richardsen

UTGIVER: Kunsthøgskolen i Oslo

PHD-avhandling

Docudancing Griefscapes – Choreographic strategies for embodying traumatic contexts in the trilogy Life & Death (2015)

Avhandlingen tar utgangspunkt i ideer og praksis hos danseskaperne Isadora I denne avhandlingen introduserer Per Roar begrepene docudancing og griefscape. Han utforsker her en kontekstuell tilnærming til koreografi gjennom at han skapte trilogien Life & Death der han gikk inn i tre ulike sosiopolitiske kontekster av tap og sorg, alle relatert til kompliserte sorgprosesser forårsaket av død og død.

FORFATTER: Per Roar

UTGIVER: Helsinki University

ISBN: 978-952-6670-64-5

PHD-avhandling

Come dance with us: Amerikansk påvirkning på scenedansen i Skandinavia 1950-1980 (2014)

Under den kalde krigen var amerikanerne en supermakt også innen dans. USA sendte ut moderne dans og klassisk ballett som en sjarmoffensiv for å skape allianser. I sin avhandling viser Sigrid Øvreås Svendal at kulturpåvirkningen i tiårene etter andre verdenskrig var ønsket både fra amerikansk og skandinavisk side.

FORFATTER: Sigrid Øvreås Svendal

UTGIVER: Universitetet i Oslo

ISBN: Har ikke

PHD-avhandling

Dans etter egen pipe?: en analyse av danseimprovisasjon og kontaktimprovisasjon – som tradisjon, fortolkning og levd erfaring (2013)

Hilde Rustads avhandling gir en analyse av danseimprovisasjon og kontaktimprovisasjon – som tradisjon, fortolkning og levd erfaring.

FORFATTER: Hilde Rustad

UTGIVER: Norges idrettshøgskole

ISBN: 978-82-502-0483-6

PHD-avhandling

Bevegelse og uttrykk – Gestiske strukturer i tidligmodernistisk dans (2012)

Avhandlingen tar utgangspunkt i ideer og praksis hos danseskaperne Isadora Duncan og Ruth St. Denis samt i Rudolf Steiners danseuttrykk som kalles eurytmi. Mens tidligere akademisk forskning på dette feltet fortrinnsvis har vektlagt biografiske forhold for de aktuelle danseskaperne, har denne avhandlingen satt bevegelse i sentrum for.

FORFATTER: Turid Nøkleberg Schjønsby

UTGIVER: NTNU

ISBN: 978-82-471-3681-2

PHD-avhandling

Meaning-making in the Dance Laboratory. Exploring dance improvisation with differently bodied dancers (2009)

Tone Pernille Østern initierte og utviklet Danselaboratoriet som sitt PhD-prosjekt i dansekunst i årene 2003-09.

FORFATTER: Tone Pernille Østern

UTGIVER: Helsinki University

ISBN: 978-952-9765-52-2

PHD-avhandling

Dans i skolen?: en didaktologisk studie av dansens legitimering og innhold i relasjon til den norske grunnskole, sett i lys av nasjonale læreplaner, aktuelle fagtidsskrift og kultur- og utdanningspolitiske dokument (2009)

En studie av dans som kunnskapsområde og et dansefags legitimeringsgrunnlag og innhold i en obligatorisk grunnskole, sett i lys av planverk, diskursene omkring dans i skolen og norsk kultur- og utdanningspolitikk.

FORFATTER: Dag Jostein Nordaker

UTGIVER: Aarhus Universitet

ISBN: 978-87-768-4296-3

PHD-avhandling

Koreomusikalsk idealisering og praksis – En komparativ koreomusikalsk analyse av 13 versjoner av balletten ildfuglen (2006)

Anne Margrete Fiskviks avhandling er skrevet innenfor såkalt koreomusikalsk analyse. Avhandlingen gjenspeiler Fiskviks interesse for forholdet mellom musikk og dans.

FORFATTER: Anne Margrete Fiskvik

UTGIVER: NTNU

ISBN: 978-82-471-8035-8

Tidskrift

Skeiv Bevegelse
(2023)

For å markere Skeivt kulturår 2022 utlyste Danseinformasjonen en open call for nye tekster med et skeivt blikk på dansekunst. Tekstene i magasinet er valgt ut fra svar på utlysningen, og i tillegg har noen tekster blitt bestilt spesielt.

REDAKTØR: Jonas Øren
BIDRAGSYTERE: Steffi Lund, Marte Reithaug Sterud, Brynjar Åbel Bandlien, Carl Aquilizan, Per Roar, Daniel Mariblanca, Jørgen Eide, Øystein Voll, Louis Schou-Hansen, Øyvind Jørgensen, Jonas Øren og Ann-Christin Kongsness

UTGIVER: Danseinformasjonen

ANTALL UTGIVELSER: 2

Tidskrift

Dansekunst

Dansekunst henvender seg både til profesjonelle dansekunstnere og til et større, allment publikum. Den praktisk forankrede utøvelsen av dans og koreografi står i sentrum for utvikling av fagdiskurs. Foruten koreografi og utøverpraksis, vil det også inviteres bidrag og diskurs fra fagfeltene scenografi, musikk, billedkunst, design og dramaturgi. Tidsskriftet utkommer to ganger årlig.

REDAKTØR: Janne-Camilla Lyster

UTGIVER: Norske Dansekunstnere

ANTALL UTGIVELSER: 4 pr år

Tidskrift

Mer Bevegelse
(2019)

Danseinformasjonen lanserte magasinet Mer Bevegelse i 2019. Dette magasinet forsøker ikke å dekke en helhet, tvert imot. Her finner du 14 ulike artikler som handler om noe av det som rører seg i feltet, ulike begrep, tendenser i tiden og utfordringer.

REDAKTØR: Sigrid Øvreås Svendal
BIDRAGSYTERE: Chris Erichsen, Christina Lindgren, Dag Johan Haugerud, Hild Borchgrevink, Ine Therese Berg, Janne-Camilla Lyster, Kenneth Flak, Kim Hiorthøy, Margrete Kvalbein, Marie Nerland, Per Roar, Sidsel Pape, Sigrid Røyseng, Sigrid Øvreås Svendal, Siren Leirvåg, Snelle Ingrid Hall, Solveig Styve Holte, Tone Pernille Østern, Venke Marie Sortland

UTGIVER: Danseinformasjonen

ANTALL UTGIVELSER: 1

Tidskrift

Nordic Journal of Dance

Nordic Journal of Dance er et vitenskapelig tidsskrift og et resultat av et nordisk nettverk og samarbeid. SANS er utgiver på vegne av det nordiske nettverket DENN – Dance in Education Nordic Network. Redaksjonen består av sentrale forskere innen dansepedagogikk og dansekunst, kunstnerisk forskning mm. i Norden, og utgir praksisorienterte og fagfellevurderte forskningsartikler innen relevante tema.

UTGIVER: SANS – Senter for dansepraksis i skole, utdanning og forskning

ANTALL UTGIVELSER: 12

Tidskrift

Norsk Shakespeare Tidsskrift

Norsk Shakespearetidsskrift dekker teater og scenekunst i inn- og utland, gjennom artikler, intervjuer, festivalomtaler og essays.

REDAKTØR: Therese Bjørneboe

UTGIVER: Norsk Shakespeare Tidsskrift

ANTALL UTGIVELSER: 4-5 pr år

Tidskrift

Hårsår
(2018)

Hårsår er et magasin utgitt av Tabanka Dance Ensemble i forbindelse med forestillingen I:Object i 2018 med tekster av bidragsytere både fra kompaniet og andre. Begrepet hårsår blir brukt for å beskrive noen som overfølsomme og at det har fulgt med svarte nordmenn i kampen for likestilling. Tabanka skriver at begrepet nok ble funnet på av en som aldri har fått håret sitt “braided, cornrowed or locked”.

REDAKTØR: Thomas Talawa Prestø
BIDRAGSYTERE: Monica Ifejilika, Zab Maoungo, Malika Makouf Rasmussen, Grace Tenga, Camille Oneida Charles, Thomas Talawa Prestø, Amani Olubanjo Buntu, Teleica Kirkland, Oda-Kange Midtvåge Diallo, Akie De leon

UTGIVER: Tabanka Dance Ensemble

ANTALL UTGIVELSER: 1

Tidskrift

På Spissen

På Spissen var medlemsbladet til Norske Dansekunstnere (tidligere Norsk Ballettforbund) fra 1979 til 2018. På Spissen kom ut 4 ganger i året, og noen år i 6 utgaver.

UTGIVER: Norske Dansekunstnere

ANTALL UTGIVELSER: ca 60 – 70

Forestillingstekster

Kroppsbok for Bedehus
(2022)

Kroppsbok for Bedehus er en liten samling dikt og tekster fra arbeidet HÅNDSPÅLEGGELSE, en toetasjes koreografi og fløytekonsert for Majorstua bedehus (Scenehuset).

TEKST: Marie Bergby Handeland
ILLUSTRASJON/DESIGN: Ella Honeyman-Novotny

UTGIVER: Marie Bergby Handeland

Forestillingstekster

HYBRIS – Koreografert kvitheit
(2021)

Publikasjonen baseres på poetisk og strategisk vurdering og undersøkelse av personlig og scenisk fremføring hentet fra populærkulturelle stereotypier: På hvilken måte møtes den (amerikaniserte) svarte kvinnen i musikkindustrien – og særlig hip-hop og rap-kulturen – og den hvite skeive mannen i et felles språklig og kroppslig uttrykk?

REDAKTØR: Jonas Øren
BIDRAGSYTERE: Amy Black Ndiaye, Rania Broud, Madeleine Holth, Persijn Marius de Rijke, Ingvild Nærum, Petter Hiley, Jessica Lauren Elizabeth Taylor, Ingigerd Husbyn, Ingeborg Husbyn Aarsand, Jonas Øren

UTGIVER: Jonas Øren

Rapport

Dansekunstnernes økonomi og arbeidsvilkår under koronapandemien i 2020 (2022)

Danseinformasjonen og Norske Dansekunstnere innhentet våren 2021 informasjon fra dansekunstnere i Norge for å få innsikt i pandemiens økonomiske konsekvenser og arbeidsvilkår spesifikt for denne kunstnergruppen.

UTGIVER: Danseinformasjonen og Norske Dansekunstnere

Rapport

Koronasituasjonen, kunst- og kulturfeltet i Norsk kulturfond 2020–2021 (2021)

Denne rapporten presenterer hva som har preget kunst- og kulturfeltet under koronapandemien i 2020 og 2021, og grep og virkemidler i Norsk kulturfond. Den gir også rådets betraktninger på gjenoppbygging av et levende kunst- og kulturliv etter pandemien.

UTGIVER: Kulturrådet

Trykksak

BLEKKA mot kulturpolitisk DØDSDANS (2020)

Aksjonsgruppa for fri dansekunst (Aksjonsgruppa), Norske Dansekunstnere og Danseinformasjonen samlet appellene fra «Demonstrasjonen mot kulturpolitisk dødsdans» 12. november 2019 på Eidsvolls plass i en blekke.

UTGIVER: Danseinformasjonen og Norske Dansekunstnere

Forestillingstekster

STATE STATE STATE
(2016)

Trykksak med tekster knyttet til forestillingen STATE av Ingri Fiksdal

REDAKTØR: Ingri Fiksdal, Jonas Corell Petersen
BIDRAGSYTERE: Ingri Fiksdal, Jonas Corell Petersen, Bojana Cvejic, Cecilia Sjöholm, Ingjerd Hoëm, Jon Refsdal Moe, Kenan Malik, Knut Ove Eliassen, The Centre for Wild Analysis

UTGIVER: Ingri FIksdal

Forestillingstekster

Lightness: Opningar
(2015)

Denne boken består av sitater og Solveig Styve Holtes egne tekster. Boken ble gitt ut i forbindelse med hennes MA i koreografi på Kunsthøgskolen i Oslo.

FORFATTER: Solveig Styve Holte

FORLAG: Eget

Rapport

Evaluering: Sceneweb og Danseinformasjonens historieprosjekt (2015)

Evalueringen av de to prosjektene gir et bilde av hvilke resultater som er oppnådd, hvilken kompetanse som er brakt inn i prosjektene, og hvilke utfordringer de har stått overfor. Organiseringe og finansiering, valg av tekniske løsninger, arbeidsmetoder og formidlingsform er blant temaene som diskuteres.

FORFATTER: Elise Wedde, Trude Thorbjørnsrud

UTGIVER: Kulturrådet

Rapport

Fri scenekunst i praksis – Om utviklingen av fri scenekunst i Norge på 2000-tallet (2015)

Fri scenekunst i praksis tar for seg utviklingen av den frie scenkunsten i Norge fra 2000 og frem til i 2015. Gjennom studier av ulike kunstneriske praksiser, uttrykk og omgivelser for scenekunst viser forfatteren hvordan fremveksten av frittstående kunstnere og grupper har skapt et nytt tyngdepunkt for kunstproduksjon utenfor de tradisjonsrike scenekunstinstitusjonene.

FORFATTER: Melanie Fielseth

UTGIVER: Kulturrådet

Rapport

Koreokrati – En evaluering av pilotprosjekt for utvikling av profesjonelle dansemiljøer (2013)

Pilotprosjekt for utvikling av profesjonelle dansemiljøer ble lansert i 2010 som en støtteordning og et virkemiddel for å utvikle og styrke profesjonelle dansemiljøer i regionene. I de tre årene av ordningen som ble evaluert, har åtte ulike miljøer fått innvilget støtte. De åtte miljøene er svært ulike, både som organisasjoner og som dansefaglig aktører.

FORFATTER: Ole Marius Hylland, Sigrid Røyseng

UTGIVER: Kulturrådet

Strategi

Dans i hele landet – Status, utfordringer og strategier for videre utvikling av profesjonell dans i Norge (2013)

Strategien er utarbeidet i samarbeid med sentrale aktører i dansefeltet i Norge, samt etter erfaringer fra andre land. Det har vært et stort engasjement blant aktørene i dansefeltet rundt arbeidet med strategien.

UTGIVER: Kulturdepartementet

DVD

33 norske kompanier og koreografer (2013)

For å synliggjøre norsk dansekunst laget Danseinformasjonen i 2013 en video-collage med et utvalg norske koreografer og kompanier.

UTGIVER: Danseinformasjonen

Tekstsamling

We Insist
(2009)

Programhefte til rosjektet WE INSIST som bestod av forestillinger, utstillinger, installasjoner, foredragsforestillinger, workshops mm.

REDAKTØR: Mia Habib, Rani Nair, Jassem Hindi
BIDRAGSYTERE: Boyan Manchev, Christine Sehnaoui, Ana Lucia Marques da Cruz, Roberto Cavallini, Mikala Hylding Dal, Sanna Miericke, Kaya Behkalam, Azin Feizabadi, Taoufiq Benzediou, Bouchra Ouizguen, Rim Mejdi, Imre Zsibrik, Samuel Carnovalli, Gilad Ben Ari, Ismael Castro, Julio Torres, Jorge Colin

UTGIVER: Du store verden! – the DSV network

ISBN: 978-82-997-2054-0

Rapport

-ta dans på ordet! : finansiering og utvikling av dansekunst i Norge (2007)

Rapport gjennomført av Torkel Rønold Bråthen på oppdrag fra Norske dansekunstnere, som undersøker hvor mye penger som gikk til dans pr 2007.

UTGIVER: Norske Dansekunstnere

ISBN: 978-82-997570-0-3