Path Created with Sketch.

Æresprisen 2008 til Ellen Kjellberg

Ellen Kjellberg
Ellen Kjellberg, Danseinformasjonens Æresprismottaker 2008. Foto: Ketil Blom.
Professor i klassisk ballett og tidligere prima ballerina i Den Norske Opera og Ballett, Ellen Kjellberg mottok 27. januar Danseinformasjonens Ærespris for 2008. Prisen ble overrakt av kulturminister Trond Giske i Den Norske Opera i forbindelse med forestillingen 4 x Paul Lightfoot og Sol Léon.

Danseinformasjonens Ærespris er dansemiljøets egen hederspris og ble for trettende gang tildelt en person som har hatt stor betydning for norsk dans. For 2008 gikk prisen til Ellen Kjellberg (1948), en av landets store prima ballerinaer gjennom tidene, siden pedagog med innflytelse på nær sagt alle som kan snurre, hoppe og skape i norsk dans i dag. Æresprisen er bronsestatuetten, ”Narren”, av Nina Sundbye.

Ellen Kjellberg
F.v.: Espen Giljane, Randi Urdal, Ellen Kjellberg og Trond Giske. Foto: John Andresen.

I den nye Operaen i Bjørvika har Nasjonalballetten fått den beste mottagelsen, og kompaniet omtales i dag med begreper som ” i verdensklasse”. Samtidig markerer norske koreografer og dansere seg sterkt på andre arenaer; i Carte Blanche, på Riksteaterturneer, i egne kompanier og i utlandet. For ikke å snakke om i tv-ruta. Ellen Kjellberg har bidratt til danseboomen ved som som danser og pedagog alltid å legge lista høyt, for seg selv som for andre. Med internasjonal orientering og nysgjerrighet på alt som er nytt har hun påvirket dansere som Ingrid Lorentzen, Arne Fagerholt, Jo Strømgren, Ina Christel Johannessen og Merete Lingjærde. Dessuten har hun samarbeidet nært med Espen Giljane i Nasjonalballetten.

Kunstner og professor
Allerede som 15-åring ble Ellen Kjellberg ansatt som elev i corps de ballet i Den Norske Opera, der hun ble solist som 20-åring og premieredanser i en alder av 24. Hun var den første i Norge som tolket både den hvite og den sorte svanen i Svanesjøen, og hennes Clara i Nøtteknekkeren, sammen med den ungarske danseren Victor Rona, ble en suksess gjennom flere år og var en rolle hun mottok kritikerprisen for i 1978.

Ellen Kjellberg fikk lovprisninger og strålende kritikker for alt hun gjorde. Hun karakteriseres som usedvanlig stødig fordi hun i alle forestillinger leverte høy kvalitet og gjorde maksimalt ut av rolletolkningene.

Da hun i en alder av 32 år var på høyden som danser, tok karrieren en brå slutt pga. slitasjeskade. En ny karrierevei åpnet seg og ble en mulighet hun har utnyttet til fulle gjennom å bidra til utviklingen av det klassiske ballettfaget i Norge, først og fremst på Statens Balletthøgskole, nå Kunsthøgskolen i Oslo. Fra 2003, da det nye bachelorstudiet i dans ble opprettet og hun ble hovedlærer i klassisk ballett, har hennes evne til fordypning og langsiktig arbeid gitt ytterligere resultater. Ellen Kjellberg ble Norges andre professor i klassisk ballett i 2007.

Hør intervju med Ellen Kjellberg fra Nitimen i NRK P1 på nettradio .

En ting er å ha en ubestridt kvalitetsfølelse i sin egen kunstneriske utførelse. Noe annet er å bry seg om andre og ha evne å overføre disse krav til sine studenter, med den menneskelige forståelse og uegennyttige og unike iver for dansekunsten som hun har. Hun har søkt alle veier til fornyelse og videreutvikling av den klassiske danseteknikkens muligheter. Reist og holdt seg ajour innen fagets alle interessante og nye muligheter. Alt for å styrke en dansers sanne kvalitet i sitt uttrykk.
Anne Borg, tidligere Ballettsjef i Operaen og rektor ved Statens Balletthøgskole.

Les mer om Ellen Kjellberg på hennes nettside

Ellen Kjellberg
Ellen Kjellberg og Victor Rona i Allegro Brilliante. Foto: Karsten Bundgaaard

Les mer om Danseinformasjonens Ærespris her