Jeg kaller det bare befrielsesdans. Jeg forbinder det med Pride. Det handler om karakter, mot, stolthet, positivitet og å skape et «safe space» der man kan feire og uttrykke seg fritt! Det er et sted man kan utfordre kjønnsnormer og være stolt over å være skeiv!
Ronald Belaza
Ronald Belaza og Ida Louise Sundby har begge lang fartstid innen dansestilen waacking og har opparbeidet seg et navn innen det internasjonale miljøet, og kaller hverandre «waacking partner in crime». De blir jevnlig invitert som battledeltagere, dommere og workshopholdere rundt i verden. Sammen vant de battlen Made in Waack i Paris i 2017 og kvalifiserte seg til det anerkjente arrangementet Hot Mess i Montréal i 2018. Som initiativtakere og en viktig drivkraft i det norske miljøet er de opptatte av å skape rom for å uttrykke seg, for glitter og humor, for å ta plass og være «extra».
Ida er medlem av det norske streetdanscrewet dEEp doWN dopEiZM, og de siste 13 årene har hun spesialisert seg i waacking.
Waacking har hjulpet meg med å oppnå selvtillit og komme ut av skallet mitt, og å bli den jeg er i dag. Du kan jo ikke gjemme deg i waacking. Det har gitt meg et slags alter ego. I hverdagen jobber jeg administrativt, har en “bestemor vibe” og tar ikke så mye plass, men så tar jeg på meg hæler og et fargerikt outfit, og blir Ida La Vida.
Ida Louise Sundby
Hun har markert seg internasjonalt med seier i flere battles, blant annet Streetstar i Stockholm, Ladies of Hiphop som ble arrangert i New York City og Made in Waack i Paris. Hun har også vært dommer for battles og holdt workshops i blant annet Frankrike, Ukraina, Sverige, Danmark, Spania, Belgia, Kroatia og Hellas. Som utøver har hun jobbet for koreografer som Belinda Braza, Hooman Sharifi og Elin Osjord. I tillegg underviser hun i waacking på Subsdans i Oslo. Ida har en bachelorgrad i kulturledelse fra BI og har vært aktiv i streetdansorganisasjonen Soul Sessions Oslo de siste 12 årene, sist som daglig leder. For tiden jobber Ida som produksjonsansvarlig i CODA Oslo International Dance Festival.
Ronald er født og oppvokst i Oslo med filippinske foreldre. I 2010 gikk han ut fra Kunsthøgskolen i Oslo med en bachelor i jazzdans etterfulgt av teaterstudier ved William Esper studio i New York. Han har jobbet som danser for artister, i TV-programmer, teaterproduksjoner og musikaler, blant annet West Side Story på Chateau Neuf, Jesus Christ Superstar og Havfruen på Trøndelag Teater. Som 14-åring ble han med i Cre-8, et av Norges mest anerkjente kompanier innen streetdance. Siden 2009 har han spesialisert seg i waacking og vunnet flere battles, blant annet Made in Waack i Paris og Venus Waack Vol.2 i Dalat Vietnam. Ronald har etablert kunstkollektivet OMW – Oslo Males Waackers og er med i dansekompaniet Waackengers fra Italia. Høsten 2023 jobbet han som danser og koreograf ved Wallmanns Oslo.
Danseinformasjonen er nasjonal koordinator for Dansens Dager og daglig leder Sigrid Ø. Svendal er veldig glad for at Ida Louise Sundby og Ronald Belaza er årets Dansens Dager-ambassadører:
«Det er skikkelig gøy at vi i år har waacking som sjanger under Dansens Dager. Dette er en dansesjanger som kanskje ikke er så kjent, selv om den hører til under klubb- og streetdansparaplyen. Det er fint å synliggjøre waacking som danseuttrykk, og det er supert å ha noen av landets beste utøvere i sjangeren som årets ambassadører. I waacking kan man leke med de store følelsene, med stolthet i å være akkurat den man er og være trygg i seg selv. Vi håper årets dans inspirerer alle til å tørre å ta plass, til å være fornøyd med seg selv og slippe seg løs i dansen.»
Om Dansens Dager
Dansens Dager er en internasjonal feiring av dans i alle former og har siden 2001 vært en årlig vårfest i Norge med opp mot 150 arrangementer. Ambassadørens rolle er å skape blest rundt feiringen og formidle Dansens Dagers budskap om å bruke dansen til å samles med åpenhet, nysgjerrighet og respekt for hverandre.
Dansens Dager 2024 – 26. til 28. april
Dansens Dag ble opprettet av UNESCO i 1982. Målet er å løfte frem og synliggjøre dansekunst og betydningen dans kan ha både for et samfunn og for enkeltindividet. Feiringen foregår i mer enn 60 land og har en inkluderende og forenende ramme. Danseinformasjonen er nasjonal koordinator for feiringen og alle er velkomne til å delta. Les mer på dansensdager.no og følg Dansens Dager på Facebook og Instagram.
Queer The W*ack – 27. og 28. april
Ronald Belaza arrangerer «Queer The W*ack» 27. og 28. april på Salt art & music og Subsdans.
Les mer om arrangementet her!
Danseinformasjonen, det nasjonale kompetansesenteret for dansekunst, har koordinert Dansens Dager i Norge siden 2001. Danseinformasjonen ble opprettet i 1994, finansieres over statsbudsjettet og har en rekke oppgaver knyttet til dansekunsten i Norge. Dansens Dager er støttet av Oslo kommune.
Om punking/w*acking
Dansestilen heter opprinnelig punking. Det har så vært en utvikling hvor både begrepene «whacking» og «waacking» har blitt brukt. Alle disse brukes fortsatt i dag. For å inkludere alle de ulike grenene brukes «punking/w*acking» i generell omtale av stilene. Ida og Ronald har lært stilen fra lærere som brukte stavelsen «waacking», og det er derfor denne stavelsen brukes når deres egne historier omtales.
Sjangeren ble utviklet av homofile melaninrike menn (BIPOC) på 1970-tallet i Los Angeles. I et samfunn hvor homofili ikke var akseptert ble klubbene et viktig fristed for å slippe seg løs og være seg selv. «Punk» var et negativt ord brukt om homofile, men miljøet tok eierskap til ordet og begynte å kalle det de gjorde for «punking». Stilen hadde «posing» og slående armbevegelser kalt «whack» som elementer.
Som alle streetdancestiler er punking/w*acking ikke så godt skriftlig dokumentert, og det går hovedsakelig i muntlige kilder.