Innstilling til Danseinformasjonens ærespris 2024

Ina Christel Johannessen. Foto: Nora Angeltveit.
Ina Christel Johannessen. Foto: Nora Angeltveit.
Ærespriskomiteen innstiller med dette Ina Christel Johannessen som mottaker av Danseinformasjonens ærespris for 2024.

Koreograf Ina Christel Johannessen er en markant stemme i dansekunsten i Norge og har hatt stor påvirkningskraft gjennom sitt utrettelige og omfangsrike arbeid, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Hun har hatt stor betydning for utviklingen av norsk dansekunst fra slutten av 1980-tallet og frem til i dag. Johannessen ble alt i begynnelsen av karrieren kjent for å bryte med normene for hva en danseforestilling kunne være, og hun utfordret publikums og kritikernes forventinger. Gjennom Scirocco Dansekompani, zero visibility corp. og som koreograf for nasjonale og internasjonale dansekompanier kjennetegnes hennes arbeid som grensesprengende, poetiske og teatralske. Viktig er også at hun gjennom sitt kunstneriske virke har skapt mange arbeidsplasser, og vært et springbrett for flere titalls dansekunstnere i Norge.

Ina Christel Johannessen ble født i Drammen i 1959. Som ung drev hun aktivt med gymnastikk og turn og gjennom landslaget for rytmisk sportsgymnastikk møtte hun dansen. I 1984 ble hun uteksaminert fra koreografilinjen ved Statens Balletthøgskole, og i 1988 etablerte hun Scirocco Dansekompani sammen med Un-Magritt Nordseth. Scirocco Dansekompani produserte ca. 20 verk på 1980-og 1990-tallet. Kompaniets arbeid representerer et generasjonsskifte i norsk dansekunst. Johannessen og Nordseth var blant annet inspirert av både tyske Pina Bausch og de flamske koreografene Wim Vanderkeybus og Anne Teresa De Keersmaeker, og denne nye bølgen i dansekunsten manifesterte seg i kraftfulle fysiske forestillinger også i Norge.

I 1990 var Scirocco en av fire frigrupper som opprettet Scenehuset på Majorstuen i Oslo. Allerede fra starten var Scenehuset et viktig produksjons- og visningssted for den frie scenekunsten og en majoritet av Johannessens verk er produsert nettopp her. I 1996 ble Scirocco Dansekompani seremonielt lagt ned på Scenehuset, samtidig som zero visibility corp. (ZVC) ble etablert av Johannessen sammen med Jens Sethzmann. Johannessen var kunstnerisk og daglig leder for ZVC helt til nedleggelsen i 2021.

ZVC har vært toneangivende og grensesprengende både i Norge og internasjonalt. Kompaniet skapte 24 helaftens verk som involverte hele 70 dansere og 55 kreative kunstnere, teknikere og administratorer. Siden starten turnerte kompaniet både internasjonalt og nasjonalt, med imponerende 398 forestillinger og gjestespill i 125 byer i 23 land. Johannessen hadde lange samarbeid med en rekke dansekunstnere, som for eksempel Terje Tjøme Mossige, Cecilie Lindeman Steen og Marianne Albers de første årene i ZVC og senere Pia Elton, Line Tørmoen, Ole Kristian Tangen og Camilla Spidsøe.

Gjennom Johannessens kunstnerskap som koreograf har hun bidratt til utviklingen av mange markante dansekunstnere. Med mangeårig basisfinansiering kunne zero visibility corp. arbeide langsiktig, og skapte arbeidsplasser for dansekunstnere som fikk en unik mulighet til å utvikle egne kunstnerskap over tid. Gjennom sitt kunstneriske virke har hun bidratt til økt profesjonalisering i det frie scenekunstfeltet, og gjennom aktiv turnering internasjonalt har hun bidratt til å fremme og øke interessen for norsk dansekunst utenlands.

Ina Christel Johannessens verk er preget av høy energi og mye fysikalitet i kombinasjon med poetiske og teatrale elementer. Hun er sterkt involvert i hele prosessen og jobber tett med lys, musikk og scenografi. Hun har ikke vært redd for å fylle scenerommet, om det så er med fersk fisk, hvalskjelett eller hundrevis av kilo med bønner og frø. Hun har skapt en rekke verk i stort format, blant annet Ambra som hun fikk kritikerprisen for i 2007/2008. Johannessen har hatt mange langvarige og fruktbare kunstneriske samarbeid med scenograf Kristin Torp, lysdesigner Kyrre Heldal Karlsen og kostymedesigner Katrine Tolo.

Ina Christel Johannessen har i tillegg til arbeidet i det frie scenekunstfeltet vært aktiv som koreograf ved en rekke norske teatre, for Den Norske Opera & Ballett og hun var tilknyttet Carte Blanche som huskoreograf i perioden 1996-2000. Hun koreograferte også for kompaniet før og etter perioden som huskoreograf. I tillegg har hun koreografert for kompanier som Ballet de Monte Carlo, CCDC Hong Kong, Cullbergballetten, München Statsteater, GöteborgsOperans Danskompani, Iceland Dance Company, Helsinki Dance Company, ITDanza, Australian Dance Theatre, Oldenburg Tanz Theatre, Scottish Dance Theatre, Kungliga Svenska Balletten og Panta Rei Danseteater m. fl.

Ina Christel Johannessen er en inspirerende og kraftfull personlighet i det norske dansekunstfeltet. Ærespriskomiteen er stolte av å innstille en så betydningsfull dansekunstner som siden 1980-tallet har vært, og fortsatt er, en tydelig og sterk stemme i det norske scenekunstfeltet.

På vegne av ærespriskomiteen,
Loan Ha, dansekunstner
Harald Beharie, dansekunstner
Chriz Nypan, dansekunstner
Siri Jøntvedt, dansekunstner
Lars Jacob Holm, dansekunstner


Pil til toppen