Path Created with Sketch.

Ny ordning på plass for fri scenekunst – etablerte verksemder

Jo Strømgren Kompani. Foto: Jubal Battisti
Jo Strømgren Kompani. Foto: Jubal Battisti.
Fra nettsiden til Kulturdirektoratet: I statsbudsjett for 2024 vart det løyvd 19,4 millionar kroner til den nye ordninga for etablerte scenekunstgrupper. No er retningslinjene klare og søknadsvindauget opnar i mai.

Fra nettsiden til Kulturdirektoratet:
– Denne ordninga skal bidra til å sikra meir føreseielegheit og langtidsperspektiv for etablerte scenekunstgrupper, og eg er glad for at Kulturrådet har fått retningslinjene på plass så raskt etter Stortingets vedtak. I samspel med Kulturrådets andre ordningar vil dette bidra til å sikra at dei mest erfarne scenekunstgruppene våre kan halda fram med å produsera god og spennande scenekunst i åra framover, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

I Noreg finst fleire sterke og veletablerte frie grupper som skaper scenekunst av høg kvalitet og det har lenge vore ønskjeleg å få på plass ei søkbar ordning. Etter at Stortinget slutta seg til regjeringsforslaget, kan Kulturrådet no presentera korleis den nye ordninga Fri scenekunst – etablerte verksemder blir.

Kven kan søkja?

Verksemder i Noreg som kan visa til scenekunstnarisk aktivitet i minst 15 samanhengane år med eit høgt aktivitetsnivå. Unntak frå kravet om scenekunstnariske aktivitetar gjennom 15 år, kan gjerast i tilfelle der verksemda har hatt eit opphald i produksjon og visningsaktivitet i løpet av denne perioden. Det skal då gjerast greie for årsaka til dette opphaldet.

Scenekunstnarar som får tilskot over Kulturdepartementets budsjett eller frå Kulturfondets avsetning fri scenekunst –kunstnarskap kan ikkje forventa å bli prioritert i denne ordninga.

Kva kan søkjast om?

Det kan søkjast tilskot til delfinansiering av utgiftene verksemda har til produksjon og formidling av scenekunst, og dessutan administrasjonsutgifter som er knytt til desse aktivitetane. Det kan søkjast om inntil 3 mill. kroner til dekning av kostnadene for verksemda for kvart av dei åra i den omsøkte perioden. Omsøkt beløp kan ikkje overstiga 70 % av totalbudsjetta for verksemda. 30 % av budsjettet skal innehalda andre finansieringspartnarar og eigeninntekter.

Unntaksåret 2024

I og med at 2024 er godt i gang blir det gjort unntak frå normal søknadsfrist året før tilskotsperioden blir sett i gang. For at midlane skal komma scenekunstfeltet til gode så raskt som mogleg, så opnar Kulturrådet søknadsvindauget i mai med frist tysdag 4. juni 2024. Søknader kan då gjelda dekning av kostnader i søknadsåret 2024 og for åra framover. 


Les mer om ordningen og retningslinjene her.

Faglig utvalg for etablerte scenekunstvirksomheter

Behandler søknader til tilskuddsordningen fri scenekunst – etablerte virksomheter.

Utvalget har bred faglig orientering og favner ulike erfaringer fra scenekunsten i Norge. Dette for å sikre god kompetanse om et mangfoldig scenekunstfelt som har vært i utvikling og endring over tid.

Leder
Per Ananiassen (f. 1964), Finnmark. Han er cand. philol. i Teatervitenskap fra Universitetet i Bergen. Etter studiene har han jobbet som teaterlærer ved Alta videregående skole, dramaturg på Trøndelag Teater i til sammen 9 år og som teatersjef fra 2008 til 2020 ved Teaterhuset Avant Garden (TAG) og Rosendal Teater. Han var sentral i etableringen og utbyggingen av det nye teatret i den tidligere kinoen, Rosendal Teater i Østbyen i Trondheim. I perioden 2008 – 2013 var Ananiassen kunstnerisk leder for barne- og ungdomsscenekunstfestivalen Den unge garde og mellom 2010 og 2020 for Bastard – Trondheim internasjonale scenekunstfestival. Begge festivalene var eid av TAG. Ananiassen har vært scenkunstkurator utenlands, og har sittet i scenekunstjuryer og diverse tverrfaglige kunstutvalg i Kulturrådet og Sør-Trøndelag fylke. Han har vært medlem av Heddakomiteen og vært leder for Norsk Teaterlederforum. Han er p.t. påtroppende teatersjef ved Det samiske nasjonalteatret Beaivváš hvor han overtar i august 2024.

Medlemmer
Gunn Hernes (1976), Utland. Utdannet kulturkonsulent ved HiT, arbeider som direktør for Nordens Hus på Færøyene i Torshavn. Hun arbeider med en bredde av kunstneriske uttrykk, i et kulturhus som har et lokalt og nordisk fokus. Hun har vært direktør siden 2018. Tidligere har hun arbeidet i offentlig forvaltning og som produsent og prosjektleder i scenekunstbransjen, med base i Bergen og Reykjavik.

Peder Horgen (f.1976), Agder. Kommer fra Tromøya ved Arendal. Horgen er utdannet danser fra Statens Balletthøgskole (2000), har jobbet frilans med en lang rekke koreografer/kompanier, og danset i et 30-talls produksjoner i mer enn 20 land. Det mangeårige arbeidet med impure company/Hooman Sharifi var toneangivende, og han jobbet også en periode i Carte Blanche. Årene 2006-2008 mottok Horgen arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend. Horgen var forbundsleder av Norske Dansekunstnere 2011-2017. Siden 2017 har Peder vært daglig leder i Scenekunst Sør, regionalt kompetansesenter for scenekunst med base i Kristiansand. Peder har erfaring fra en rekke styreverv i kulturfeltet, bl.a. FFUK, SKUDA, DI, DH, Riksscenen, Norwaco, DTS, NSP og Munken. Peder var rådsmedlem i Norsk Kulturråd og utvalgsleder for fagutvalg dans i 2020-2023.

Asta Busingye Lydersen (f. 1970), Oslo, er scenekunstner, kulturprodusent og skribent. Hun er medlem av den norskafrikanske kunstnerduoen Queendom som fikk Oslo Bys kunstnerpris for 2007. Som skuespiller har hun deltatt i oppsetninger ved Riksteatret, Hålogaland Teater, Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater og Nordic Black Theatre, samt hatt gjesteroller i en rekke film- og TV-produksjoner. Utover det har hun blant annet jobbet som kommunikasjonsrådgiver og taleskriver i Kulturdepartementet, og næringsdrivende programleder på prisutdelinger, kulturarrangementer og fagseminarer. Asta Busingye Lydersen var nestleder i Norsk Kulturråd i 2009–2015 hvor hun ledet Scenekunstutvalget, og deretter Utvalg for barne- og ungdomskultur. Siden 2017 har hun vært styremedlem på Nationaltheatret og Humanistisk Fakultet ved Universitetet i Oslo, jurymedlem i Telenors Kulturpris og medlem av fagkomiteen i ArtEx, Talent Norge.

Åse Ryvarden (1964), Oslo. Ryvarden er direktør for Aschehoug Litteratur, som utgir skjønnlitteratur, sakprosa og bøker for barn og unge. Hun har lang erfaring fra ledelse av kultur- og kunnskapsmedarbeidere i privat og offentlig kultursektor, og har tidligere vært direktør for Riksteatret og for Det Norske Teatret. Hun kjenner scenekunstfeltet og de ulike aktørene godt, og har hatt tett kontakt med både utøvere og med organisasjonene innenfor feltet. Ryvarden er pt nestleder i styret i Trøndelag teater.

Varamedlemmene er de samme som for Faglig utvalg for dans og scenekunst.