Manuskriptet er utgitt av Margrethe S. Bue og Elizabeth Svarstad og beskrives som en liten arkivperle fra midten av 1700-tallet med dansebeskrivelser og musikknotasjon.
Om manuskriptet, engelskdanser og dansebeskrivelsene
Ved Elizabeth Svarstad
XII Engels Danse er et manuskript med beskrivelser av engelskdanser og noter til dansemelodier. Engelskdanser er danser for flere par av gangen. Parene er oppstilt på rekke, og dansen består av en sekvens med turer der danserne danser med hverandre, rundt hverandre og bytter plasser i ulike figurer og formasjoner. For hver gang sekvensen danses, flytter parene seg en plass nedover eller oppover i settet. Sekvensen gjentas igjen og igjen til alle par har danset med alle par.
Engelskdanser var en svært populær danseform på 1700-tallet. Den var en selvskreven dans på ball, og det finnes beskrivelser av et stort antall danser av denne typen i dansebøker bevart i norske arkiver. XII Engels Danse er et typisk eksempel på en slik kilde. I denne innledningen ser jeg nærmere på selve dokumentet og innholdet, bokens betydning i norsk sammenheng og i en større europeisk tradisjon, samt dansedokumentet som kilde for en fortidig praksis.
Du kan lese mer og laste ned hele boken gratis her.
Illustrasjon: «The Dance», maleri av William Hogarth 1745, Tate/Wikimedia Commons (public domain)