Egon Weng (født 23.09.1924) er en ballettpedagog som setter spor. Etter 40 år som ballettpedagog i Norge underviser han fremdeles i en alder av nær 80 år. Han betyr og har betydd svært mye for mange som har går videre med dansen til en profesjonell karriere, de får grundig trening, god disiplin og respekt for dansekunsten.
Egon Weng startet sin karriere i Århus i 1940 årene hvor han tidlig ble oppdaget og ble ”stjerne” i musikaler og pantomimer. Dette førte ham til København, Gøteborg og Malmø.
I Norge medvirket han i oppsetninger på Chat Noir og i NRK fjernsynet hvor han debuterte som koreograf og fikk flere oppgaver i underholdningsavdelingen. Han har koreografert for fremtredende artister og på flere teatre i Norge og Tyskland.
Tidlig på 1960-tallet etablerte han seg som en inspirerende klassisk ballettpedagog og en ettertraktet jazzpedagog, og hans skole har vært en av grunnpilarene innen ballettskoler i Norge.
Det mest fremtredende ved Egon Weng er at han med sin store pedagogiske og dansekunstneriske innsats i høy grad har vært med på å legge grunnlaget for dansekarrierer vi kan oppleve på scenene i dag. (Marius Kjos, Jan Ivar Lund, Halldis Olavsdottir)
Samtidig har han tatt godt vare på de svært mange amatører som han har stimulert til danseglede og konstruktiv trening.
Dette er en bragd som ikke bare sier noe om en egenartet pedagogisk karriere, men også om en dedikasjon til grunnleggende verdier ved dansekunsten og en stor evne til kommunikasjon og formidling.
Egon Weng er en sprudlende lærer, full av godt humør og fri for elev – preferanser. Klassene hans er svært musikalske, med dansante og interessante kombinasjoner. Med sine morsomme historier og referanser og sine presise korreksjoner, får han elevene til å slappe av, yte sitt beste og avansere. Det er ikke uten grunn at så mange av hans elever har gjort seg bemerket, det være seg som dansere, koreografer, pedagoger, sangere, skuespillere.
14.05.04
For Ærespriskomiteen
Anne Grete Eriksen
Danseinformasjonens ærespris
Danseinformasjonens (den gang Senter for Dansekunst) ærespris ble for første gang utdelt i 1995. og deles ut årlig. Formålet med prisen er å rette oppmerksomhet mot kunstarten og hedre fortjente dansekunstnere som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for dansekunsten i Norge.
I 1996 ble skulpturen «Narren» av Nina Sundbye tatt i bruk som pris til æresprisvinnere.
Fra 2022 deler Danseinformasjonen ut statuetten Pi av Dag Skedsmo og et stipend på 25 000 kr.