Du har kanskje hørt om Sprang, men vet du egentlig hva det er? Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke visste omfanget og mulighetene som ligger i denne landsdelsscenen for dans. Ål generelt, og Sprang generelt, tilbyr kunst og kultur i stor og liten skala – her kan du få utløp for både skapertrang og kreativitet i naturskjønne omgivelser, med «neppå» stil og upretensiøs innpakning.



Så, hva er Sprang?
Sprang er en landsdelsscene for dans. Det ble etablert i 2019 og lokalene sto klare i 2020. Mandatet fra kommune, fylke og stat er at Sprang skal være en produksjons- og visningsscene for dans generelt, og folkedans spesielt. Sprang tilbyr residens med mulighet for bistand til administrasjon, teknikk og kunstnerisk veiledning. De kan i samarbeid med kunstneren tilrettelegge for publikumstiltak som blant annet åpne visninger, workshops og kunstnersamtaler. I samarbeid med Topcamp Hallingdal Feriepark kan de også tilby overnatting.
Sprang har flere samarbeidspartnere, deriblant Bærum Kulturhus – Dans Sørøst-Norge. Det fører til at flere av kunstnerne som Dans Sørøst-Norge co-produserer, har residens hos Sprang i Ål. Nylig hadde dansekunstner Caroline Skjørshammer to uker residens og urpremiere på Sprang med produksjonen Samtaler med – denne skal også vises i Bærum kulturhus 13. og 14. juni 2025. Tidligere har også forestillingen Lucy av dansekunstner Camilla Tellefsen hatt urpremiere på Sprang. Flere andre produksjoner har hatt residensopphold på Sprang med premierer ved andre scener.

Foto: Vegard Breie

Selve scenen Sprang er lokalisert i Ål kulturhus. Det er høyt under taket, med muligheter for å utforske både akrobatikk, ny-sirkus og halsbrekkende stunts – opplevelsen er også at det er høyt under taket når det kommer til både ideer og gjennomføring i Sprang. Med Rannveig Øygardslia i spissen virker det meste å være løsningsorientert. Arbeidet for et rikt kulturliv kan også ses gjennomgående i bydga: Ål kan skilte med intet mindre enn egen Operalåve, Leveld Kunstnartun, Kulturhus, Nesch-museum, egen filmproduksjon av flommen i 2023, Stein Torleif Bjella og Hellbillies, i tillegg til flere museum og kulturminner. Alt dette fordelt på 4835 innbyggere, så det virker å være både stå-på-vilje og drivkraft i drikkevannet her.

Sprang deler lokaler med blant annet kulturskolen, noe som også tilrettelegger for mulige samarbeid ved kunstnerresidenser. Et eksempel er å gjøre workshops med Hallingdal dansekompani – et fordypningsprogram utviklet av kulturskolene i Ål og omegn. I kulturskolens lokaler finner man et åpent og lyst dansestudio som ligger vegg i vegg med Sprang, og som er disponibelt som del av residensen.
Folka bak Sprang

Rannveig Øygardslia ble i 2021 ansatt som leder for Sprang – landsdelsscene for dans. Rannveig er selv åling og starta med dans i hjembygda før hun flyttet til Oslo og gikk videregåendeløpet på landsdekkende linje ved Fagerborg. På grunn av skader gikk veien videre uten dansen, før hun igjen fant dansegleden i dansestudioet på Ål. Først som kulturskolelærer, deretter kulturskolerektor – før hun så endte opp i jobben som leder for Sprang.
I tillegg til å jobbe med Sprang er hun også produsent for flere dansekunstnere, deriblant årets Dansens Dager-ambassadør Silje Onstad Hålien og folkedanser Ådne Kolbjørnshus. Rannveig står også, sammen med Andreas Ljones, bak folkedansfestivalen DANS, DANS, DANS som har vært arrangert to år på rad på Riksscenen. I kjent danseprodusent-stil er 100 prosent jobb et tøyelig begrep også for Rannveig – men hun får uten tvil store ting til å skje!
Sprang er organisert som egen avdeling under Ål kulturhus. Teknisk stab og øvrig administrasjon i Sprang er derfor tilknyttet kulturhuset.
Dans generelt – folkedans spesielt
Sprang fasiliterer for både nasjonale og internasjonale danseproduksjoner, og er et viktig samlingssted for utvikling og visning av folkedans og folkemusikk. Det er et stort miljø for folkedans i Ål og Hallingdal, i nyere tid mye takket være ildsjeler som blant andre Martin Myhr som underviser barn og unge i lausdans i kommunen. Det å holde på folkedans-tradisjonen bør ikke tas for gitt, og Sprang er en av aktørene som blant annet arbeider med å systematisere og sørge for at tradisjonsdans skal kunne bli mindre avhengig av enkeltindivider.

Foto: Jørn Nyseth Ranum

Foto: Thor Hauknes
Bruken av Sprang virker også å være variert. Med folkedans i fokus, er det også viktig for Sprang å tilrettelegge for de sosiale møteplassene for dansen. Amfiet kan kjøres inn og en stor sal er tilgjengelig for arrangement som SideSprang: Folkemusikk-klubb.
Om det er folkedansen, ålingene eller Rannveig som har «skylda» vet ikke jeg, men det oppleves både åpent, inkluderende og utviklende å være på besøk hos Sprang. Å legge en landsdelsscene for dans til Hallingdal oppleves som et svært strategisk og lurt valg – både med tanke på å desentralisere produksjon og visning av dans, tilrettelegge for gode kunstneriske og kreative prosesser i velegna lokaler og med et lokalmiljø som er godt vant til kunst og kultur – i tillegg til at Sprang har spennende samarbeidspartnere både lokalt, regionalt og nasjonalt.
Det er mange veier som leder til Ål, og med Sprang finner du Ål sentralt på dansekartet.
Skrevet av Thea Ericson Aarnes