Path Created with Sketch.

Samtale: Hvordan møter vi rasisme og fordommer som rammer scenekunstfeltet?

I dagens samfunn ser vi en økende tendens til normalisering av rasisme og rasistiske ytringer i det offentlige rom. Dette gjenspeiles også i scenekunstfeltet hvor flere kunstnere blir utsatt for dette. Sammen med Norske Dansekunstnere og PRODA (profesjonell dansetrening) vil Danseinformasjonen med denne panelsamtalen se nærmere på rasisme som rammer scenekunstfeltet innenfra og utenifra, og hvordan vi kan møte dette. I panelet: Zezé Kolstad, Ibrahim Fazlic, Per Ananiassen, Asta Busingye Lydersen og Mia Habib (på video). Monica Ifejilika er moderator. Samtalen finner sted på Vega Scene 3. mai 2019 kl 1800 og er gratis og åpen for alle.

I denne samtalen ønsker vi blant annet å snakke om:

  • Hvordan kan scenekunstfeltet møte rasisme og fordommer?
  • Hvilke strukturer i scenekunstfeltet opprettholder rasisme og fordommer?
  • Hvilket ansvar har vi, som del av et scenekunstfelt, for å bekjempe rasisme og fordommer i feltet?
  • Hvilket ansvar og hvilke strategier har programmerende institusjoner overfor kunstnere i det frie scenekunstfeltet når de blir utsatt for rasistiske og hatefulle ytringer?
  • Hvordan speiler institusjonene det mangfoldige samfunnet vi lever i?

MODERATOR
MONICA IFEJILIKA er en norsknigeriansk skribent, sanger og låtskriver, født og oppvokst i Oslo. Hennes sound er inspirert av en miks av den tradisjonelle nigerianske musikken og de mer moderne låtene som fylte barndomshjemmet. Debutalbumet Keep It Solid (2014) ble kalt ‘en original tilnærming til klassisk soulmusikk’. Som del av Norges første og eneste svarte, kvinnelige kunstkollektiv, Queendom, har Monica opptrådt på store og små scener, i Norge, såvel som utenlands. Det unike musikalske kollektivet utfordrer både politiske og artistiske grenser – noe Monica også tar med seg i sitt eget materiale.

PANEL
ASTA BUSINGYE LYDERSEN har bakgrunn som danser og frilansskuespiller, og er tidligere nestleder i Norsk Kulturråd, der hun ledet Scenekunstutvalget og Utvalg for barn og unge. I dag er hun er styremedlem i Nationaltheatret, jurymedlem i Telenors Kulturpris og artist i Queendom.

IBRAHIM FAZLIC er skuespiller og dramatiker, performance og scenekunstner som for tiden arbeider med sitt neste prosjekt En Muslimsk Afro-Joik på Svensk i Norge.

PER ANANIASSEN er teatersjef på Teaterhuset Avant Garden, hvor han også er kunstnerisk leder og kurator for Bastard – Trondheim internasjonale scenekunstfestival. Han har hovedfag i teatervitenskap fra Universitetet i Bergen, og har arbeidet som dramaturg ved Trøndelag Teater. For tiden er han også leder av Norsk teaterlederforum.

MIA HABIB er dansekunstner og koreograf hvis kunstneriske virke er en sosial og politisk praksis i sosiale, politiske og kunstneriske rom. Arbeidet finner sted i ulike kontekster som scenerom, gallerier, protester, private hus, religiøse rom, squats og konfliktområder – verden over. Habib har vært festivalsjef for en dansefestival i Jerusalem og en av initiativtakerne til det internasjonale kunstnettverket Sweet & Tender Collaborations. Hun er utdannet koreograf fra Kunsthøgskolen i Oslo og har i tillegg en M.A. i konfliktløsning og forhandling ved Tel Aviv Universitet.

ZEZÉ KOLSTAD har sin danseutdannelse fra London Studio Centre og en master i koreografi fra KHiO. Hun har jobbet som dansekunstner innen det frie feltet i Norge og England, satt opp egne produksjoner for voksne og barn med Didá Produksjoner og vært huskoreograf for det nasjonale danse- og sangkompaniet i Mosambik, Companhia National de Canto e Dança. I dag er Zezé kunstnerisk ansvarlig og koreograf for Stiftelsen Fargespill ved avdelingen i Oslo.