Path Created with Sketch.

Historiske foredrag & dokumentarer

BAKTEPPE – SCENER FRA NORSK DANSEHISTORIE (2020-)

Bakteppet

Med prosjektet «Bakteppe – scener fra dansehistorien» ønsker vi å formidle den spennende dansehistorien vår digitalt. Bakteppe er en dokumentasjonsserie med flere, korte episoder som ser nærmere på ulike scener og hendelser i norsk dansehistorie. Den norske dansehistorien sees i sammenheng med internasjonal danseutvikling, men knyttes også direkte til samfunnsutviklingen, til kvinnehistorien, til krig, politikk og revolusjoner. Tre episoder ble spilt inn i november 2020, og er planlagt lansert våren 2021. Nye episoder vil trolig bli spilt inn tidlig høst 2021. Prosjektet er et samarbeid med Dansens Hus, og produksjonsgruppa består av Tale Hendnes (Dansens Hus), Karianne Skåre (Dansens Hus) og Sigrid Ø. Svendal (Danseinformasjonen).


Møte med Fernanda Sparre Smith (2017)

Den 9. mai 2017 ble Fernanda Sparre Smith (95) invitert av Kunsthøgskolen i Oslo til et møte med dansestudenter i MA dans og MA koreografi. Her forteller hun om sitt lange liv i dansen, både som danser, pedagog og kritiker. Hun gir også et bilde på utviklingen av samtidsdansen før, under og etter andre verdenskrig. Smith ble intervjuet av Danseinformasjonens Sigrid Ø. Svendal.Foredraget «Jazzdans i Norge – sjangerens utvikling, betydning og kontroverser»

Ines Belli
Fra forestillingen Postmodern Cool av Inés Belli. Dansere på bildet, fra venstre: Sara Enger Larsen, Henriette Hamli, Trude Amalie Leirpoll, Trine Lise Moe og Hedda Rivrud. Foto: Tale Hendnes

Danseinformasjonen tilbyr foredraget «Jazzdans i Norge – sjangerens utvikling, betydning og kontroverser» til utdanningsinstitusjoner og andre interesserte. Les mer

Oldemors felt – en demonstrasjon, improvisasjon og samtale med Fernanda Sparre Smith og Ingunn Rimestad av og om dansen de delte med Mina Weiders oldemor, Astri Lied.

I forbindelse med forarbeidet med sin solo Oldemors dans, som ble vist under Koreografilaboratoriet på Dansens Hus i mai 2018, inviterte dansekunstner Mina Weider (24) til en delt research på Scenehuset under Dansens Dager 27. april samme år. Mina Weider hadde i prosessen med sin solo snakket og danset med Fernanda Sparre Smith (96) og Ingunn Rimestad (67) som begge hadde danset med og undervist Weiders oldemor Astri Lied. Mina Weider ønsket nå å la research-prosessen få en scenisk form og inviterte derfor Sparre Smith og Rimestad til å dele noe av bevegelsesmaterialet. Fernanda Sparre Smith demonstrerte blant annet A-skalaen fra Rudolf Laban sin romlære og Ingunn Rimestad improviserte over minner og spor etter hennes arbeid med Fruepartiet.

Etter improvisasjonene ble det arrangert en samtale med de tre om feltet før, under og etter krigen, Ingunn Rimestads arbeid med Fruepartiet og Mina Weiders samtidige prosjekt. Samtalen ble ledet av Sigrid Ø. Svendal og hele sesjonen ble filmet.Danseinformasjonen tilbyr foredraget «Norsk dansehistorie i 100 år»

Fernanda Sparre Smith
Fernanda Sparre Smith som Sagnjenta i ”Mot Ballade”. Ny Norsk Ballett, Friluftscenen på Bygdøy i 1949. Koreografi av Gerd Kjølaas.
Foto: ukjent. Bildet er hentet fra Dansearkivet, Fernanda Sparre Smiths arkiv.

Danseinformasjonen tilbyr det dansehistoriske foredraget «Norsk dansehistorie i 100 år» vederlagsfritt til utdanningsinstitusjoner. Foredrag tar for seg den norske dansehistorien i perioden fra ca 1915 og frem til dags dato. Les mer

Minidokumentar fra Dansearkivet (2013)

Dette er en minidokumentar om den norske dansehistorien som vi laget i 2013. Den inneholder klipp fra en rekke av de mange intervjuene vi har gjort med dansekunstnere som var aktive i perioden 1940 – 1990. Dette er bare et lite blikk på historien, og vi har planer om på sikt å lage en større dokumentar.