En aktivist som konfronterer majoritetens historiefortelling
Ada Einmo Jürgensen definerer seg selv som en aktivist og kulturpolitisk aktør. Med sin bakgrunn som samisk kunstner er hun opptatt av at man selv skal kunne fortelle sine egne historier og «å sette seg selv på kartet» på egne premisser. Å være i opposisjon er en drivkraft for henne. Hun sier selv at hun får energi av å være utenfor komfortsonen og hun oppsøker bevisst omstendigheter som «forstyrrer» og utfordrer henne. Det er noe av det som driver henne framover – det gir henne energi og styrke til å arbeide videre.
Ada Einmo Jürgensen er for tiden aktuell som utøver i forestillingen Sinte gamle samedamer og koreograf og medvirkende i forestillingen, Stina Ravdna Lorås, sier dette om Ada:
– I tillegg til å være en foregangskvinne innen samisk dans og scenekunst, er Ada en dyktig, inspirerende og ikke minst modig kunstner. Hun legger sjelen sin i det hun gjør og gir villig av seg selv. Det er kort sagt et privilegium å få være sint, gammel samedame sammen med Ada.
Stina Ravdna Lorås
Dansekunstner Solveig Leinan-Hermo, som driver Stellaris DansTeater, sier dette om Ada Einmo Jürgensen:
– Ada er en bauta i nord. Hun er viljesterk og dedikert til sitt arbeid, noe som er en god egenskap i arbeid med dans og scenekunst. Hun er raus og gir av seg selv, har åpnet mange dører slik at dans og teater er et allemannseie der hun virker. Gjennom sin tydelige stemme har hun blant annet gitt den sydsamiske kulturen mer synlighet og plass. Jeg er kjempeglad for at prisen i år går til Ada – det er vel fortjent.
Solveig Leinan-Hermo
Einmo Jürgensen etablerte og drev Ada’s Dansestudio i Mosjøen med ca. 300 danseelever fra 1982-1997, og i 1989 var hun med og stiftet Nordnorsk Ballettforum, (nå Forum for Nordnorske Dansekunstnere). Hun har også vært medgrunnlegger og tidligere kunstnerisk leder av Åarjelhsaemien Teatere/Sydsamisk Teater (2002-2013) og i 2013 etablerte hun Ada-da Produksjoner. Hun har mottatt en rekke priser og stipender, som Statens garantiinntekt for kunstnere (2005), Vefsn Kommunes Kulturpris (1988) og Nordland fylkes kulturpris (2005).
– For at dansekunsten skal slå røtter og blomstre i hele landet, er vi avhengig av at dansekunstnere virker i hele landet. Ada er en av dem som gjennom et langt virke har bidratt til at dansekunsten i Nord-Norge virkelig blomstrer. Hennes arbeid er betydningsfylt. Det skjer mye spennende i landsdelen, med flere unge koreografer og vi ser at flere dansekunstnere som er bosatt i nord er programmert til årets CODA-festival.
Daglig leder ved Danseinformasjonen, Sigrid Ø. Svendal.
Dybdeintervju med Ada Einmo Jürgensen kan sees her:
Intervjuet er hentet fra Dansearkivet – Norges største samling av dansehistorisk materiale fra den sceniske dansen.
Årets prisutdeling skjer den 23. oktober på Dansens Hus etter forestillingen Hojotoho! av
Ingun Bjørnsgaard Prosjekt.
Fra ærespriskomiteens innstilling:
Komiteen er stolt og glad over å innstille æresprisen til en kunstner som utvider, utvikler og dyrker nordnorsk kunst og kultur. Vi beundrer hennes drivkraft, engasjement og mot for det særdeles viktige arbeidet for dansefeltet i nord. Einmo har gjennom sitt 40-årige yrkesliv vist en innsatsvilje som insisterer og inspirerer, og vi ser frem til å følge hennes arbeid videre.
Les hele innstillingen her.
Om Danseinformasjonens ærespris:
Prisen ble opprettet for å rette oppmerksomhet mot kunstarten og hedre fortjente dansekunstnere. Æresprisen deles ut til en aktør som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for dansekunsten. Prisen deles ut for 25. gang i år og består av bronsestatuetten Narren av Nina Sundbye og et stipend på kr 25 000. Les mer om Danseinformasjonens ærespris her.