Path Created with Sketch.

Innstilling Danseinformasjonens ærespris 2021

Ada Einmo Jürgensen. Foto: Torgrim Halvari.
Ærespriskomiteen innstiller med dette Ada Einmo Jürgensen som mottaker av Danseinformasjonens ærespris 2021. Hun er en betydningsfull dansekunstner i norsk dansehistorie og utmerker seg spesielt ved å fremme dansekunst i Nord-Norge og å utforske og utvikle samisk kulturarv.

Einmo J. er danser, koreograf, gründer, aktivist og en viktig kulturpolitisk aktør, som har vært yrkesaktiv i snart 40 år. Hun er en pioner innen dans i Nord-Norge, og arbeidet hennes har vært banebrytende og synliggjort nordnorsk dansekunst både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Ada har vært og er en fremtredende ildsjel og forkjemper for dansefeltet i nord.

Einmo J. etablerte og drev Adas Dansestudio i Mosjøen fra 1982 til 1997 og var fra 1997 til 2005 adjunkt ved musikk, dans og drama ved Mjøland videregående skole, hvor hun har vært med på å inspirere, fremme og rekruttere fremtidige profesjonelle dansekunstnere og skuespillere.

Einmo J. var medgrunnlegger i Åarjelhsaemien Teatere/Sydsamisk Teater, og var tilknyttet teatret gjennom 22 år, fra 1992 til 2013. Her var hun også teatersjef i en lengre periode, fra 2002 og ut 2013. I hennes periode ved teateret ble det gjort et stort nybrottsarbeid med å etablere og fremme det sydsamiske språket med tekst, bevegelse, mytefortellinger og sagn. I 1989 var hun med på å stifte Forum for Nordnorske Dansekunstnere.

Med Mosjøen Danseteater, nå Ada-da produksjoner skaper hun interessante og nødvendige møter mellom ulike kulturer, med synliggjøring av kulturpolitikk som agenda. Blant annet har de hatt oppsetninger på den internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riddu festival, som er en samlingsplass for minoritetskulturer. Einmo kjenner publikumet sitt til fingerspissene og har involvert både amatører og profesjonelle i et stort aldersspenn. Hun har engasjert bo- og nærmiljø og skapt plass for kunst og kultur. Som aktivist bruker hun også naturens krefter og miljøets utvikling som driv i sitt arbeid, både på og utenfor scenen.

Einmo er fortsatt aktiv som koreograf og regissør. De siste årene har hun for eksempel stått for regi, koreografi og utvikling av Klemetspelet (2013, 2015-2017 og 2019). I juli 2021 spilles hennes nye forestilling The Homeless på Festspillene Helgeland.

Komiteen er stolt og glad over å innstille æresprisen til en kunstner som utvider, utvikler og dyrker nordnorsk kunst og kultur. Vi beundrer hennes drivkraft, engasjement og mot for det særdeles viktige arbeidet for dansefeltet i nord. Einmo har gjennom sitt 40-årige yrkesliv vist en innsatsvilje som insisterer og inspirerer, og vi ser frem til å følge hennes arbeid videre.

På vegne av ærespriskomiteen,
Jens Trinidad
Loan Ha
Siri Jøntvedt
Arne Fagerholt
Brynjar Bandlien

Les mer om Danseinformasjonens ærespris.