Path Created with Sketch.

Æresprisen til Sven Åge Birkeland

Sven Åge Birkeland
Lubna Jaffery, Sven Åge Birkeland og Randi Urdal. Foto: Ine Therese Berg.
Statssekretær Lubna Jaffery tildelte Sven Åge Birkeland, kunstnerisk leder for BIT Teatergarasjen og den pågående festivalen Oktoberdans, Danseinformasjonenes Ærespris, torsdag 28.10.2010 i Logen, Bergen.

“Danseinformasjonens Ærespris” er en nasjonal pris som deles ut hvert år til en fortjent aktør som har gjort mye for å utviklingen av norsk dans faglig og/eller kunstnerisk og bidratt til å styrke kunstartens posisjon. Tidligere prismottagere er kjente navn som Kjersti Alveberg, Anne Borg, Jorunn Kirkenær, Runar Borge og Edith Roger (sistnevnte fikk Heddajuryens ærespris i høst). Nytt av året er at Danseinformasjonen i tillegg til en skulptur av Nina Sundby også gir mottageren et stipend på 25 000 kroner.

I år er det altså kunstnerisk leder av BIT Teatergarasjen i Bergen, Sven Åge Birkeland som får prisen. Prisen deles ut umiddelbart etter urpremieren på koreograf Alan Øyen/Winter Guests sin forestilling Avenida Corrientes den 28.10. Statssekretær Lubna Jaffery deler altså ut prisen og vil holde en tale til Birkeland. Takket være Birkelands teft for den gode forestilling har BIT blitt utpekt som en av Europas mest innovative scener av avisen The Guardian  (scroll ned på siden): www.guardian.co.uk/culture/2010/oct/17/insider-guide-to-arts

Sven Åge Birkeland har med sitt store nettverk betydd svært mye for at norske koreografer som Ingun Bjørnsgaard og Hooman Sharifi fikk sine internasjonale gjennombrudd og i dag kan sies å være vel så sterke (om ikke sterkere) navn ute, enn hjemme. I tillegg har Birkeland vært en sentral figur i å bringe internasjonale dansekompanier av meget høy kunstnerisk kvalitet til Norge, og gjennom nettverkssamarbeid med Black Box teater og Teaterhuset Avantgarden har de kunnet nå et større publikum. At det norske dansefeltet og kulturfeltet får scenekunstneriske impulser utenfra har mye å si for utviklingen av ny og spennende kunst.

Det er gledelig for Danseinformasjonen å kunne gi årets pris til en person som har bidratt til at norsk dans i dag er inne i en blomstringsperiode, med flere kompanier som turnerer utenlands enn noen gang og en rekke markante koreografer med høy kunstnerisk integritet og tydelige signaturer. Særlig hyggelig er det at prisen gis samme år som Birkeland fyller 50, og mens BIT Teatergarasjen er midt i en omflakkende tilværelse hvor forestillingene spilles på Bergens ulike scener mens de venter på at sitt nye hus skal bygges.

Dybdeintervju med Sven Åge Birkeland kan sees her:

Intervjuet er hentet fra Dansearkivet – Norges største samling av dansehistorisk materiale fra den sceniske dansen.

Les mer om Danseinformasjonens Ærespris og tidigere prismottagere.