Path Created with Sketch.

Arne Fagerholt 60 år!

Arne Fagerholt. Foto: Teater Vestland.
Arne Fagerholt. Foto: Teater Vestland.
Danser, koreograf, pedagog, regissør og nå teatersjef for Turnéteatret i Trøndelag, Arne Fagerholt fylte 60 år i sommer, den 9. juli – gratulerer med dagen som var!

Arne Fagerholt (f. 9. juli 1964) ble ansatt som danser i Nasjonalballetten i 1983, og utnevnt til solist i 1985 etter at han som 20-åring tok sølvmedalje i Eurovisjonens internasjonale konkurranse for unge dansere (1985) med soloen Media. Verket var koreografert spesielt for ham av Kjersti Alveberg og dette var starten på et lengre samarbeid mellom dem hvor hun skapte flere solipartier for ham, deriblant i signaturverket Spirits (1987). Fagerholt gjestet også det italienske kompaniet Il Balletto di Venezia, ledet av Giuseppe Carbone og Birgit Cullberg, i 1988.

Arne Fagerholt i "Spirits" av Kjersti Alveberg. Foto: Erik Berg.
Arne Fagerholt i «Spirits» av Kjersti Alveberg. Foto: Erik Berg.


Fagerholt var danser i Carte Blanche fra 1987-1992 og debuterte som koreograf med Heartaches, som han skapte for kompaniet, i 1991. Ti år senere ble han teatersjef for Carte Blanche (2001-2008).

Han har også koreografert Spelet om Heilag Olav i 15 år siden 1997, og helaftensballetten Pinocchio for Nasjonalballetten (1998), Jesus Christ Superstar ved Trøndelag Teater og Genanse og verdighet på Nationaltheatret, begge i 2000, samt hatt flere koreografiske oppgaver for Statens Balletthøgskole (nå Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO)), og for flere norske teaterscener og prosjekter. Etter hvert fikk han også oppdrag som skuespiller, blant annet ved Den Nasjonale Scene (1992-1994) og ved Riksteatret.

Som pedagog har han undervist i klassisk ballett ved Statens Balletthøgskole (nå KHiO) i lengre perioder på 1990-tallet. Han har også vært gjestelærer ved flere dansekompanier i Norden og vært lektor i klassisk ballett ved KHiO fra 2009 til 2010.

I 2011 ble han ansatt som kulturleder i sin hjemkommune Orkdal, hvor han også skapte forestillingen Patina som ble satt opp flere steder i landet med lokale damer; i Haugesund, Bærum, Larvik, Bergen og Finnsnes/Harstad. I 2016 skapte han danseteaterforestillingen På lokalet for Sogn og Fjordane Teater.

Han har også regissert forestillingene Kiss Me Kate (2018) og Spelemann på taket (2020), og debuterte som operaregissør med La Traviata for Opera Nordfjord høsten 2022.

I dag er han teatersjef for Turnéteatret i Trøndelag, en stilling han tiltro i juni 2023.

Her kan du lese mer om Arne Fagerholts innholdsrike karriere og om ulike posisjoner og verv han har hatt: https://no.wikipedia.org/wiki/Arne_Fagerholt

Arne Fagerholt, her fotografert under prøvene til «Spillopper» av Toni Herlofson ved nasjonalballetten i 1984. Foto: Privat.
Arne Fagerholt, her fotografert under prøvene til «Spillopper» av Toni Herlofson ved Nasjonalballetten i 1984. Foto: Privat.



Se dybdeintervju med Arne Fagerholt her:


Intervjuet er en del av Dansearkivet som er Norges største samling av dansehistorisk materiale fra scenedansen.