Path Created with Sketch.

DuEls på Hovedscenen på NRK 2

DuEls på Hovedscenen på NRK 2
DuEls på Hovedscenen på NRK 2.
Nå får du mulighet til å se "DuEls" hjemme i din egen stue. Etter to suksessfulle visninger i Berlin, vises filmen på Hovedscenen på NRK 2 søndag 25. februar kl. 19.50. Deretter blir den tilgjengelig i nettspilleren til NRK.

DuEls er regissert av den svenske stjerneregissøren Jonas Åkerlund, basert på Nagelhus Schia Productions sin danseforestilling med samme navn koreografert av Damien Jalet og Erna Omarsdottir først vist på Vigelandmuseet i 2020. Stykket presenteres i form av en vandring gjennom museets ulike saler der banebrytende samtidsdans møter Vigelands klassiske skulpturer. Resultatet er en intens, rå, oppslukende og til tider mørk og sår opplevelse helt utenom det vanlige.

Bioer

Nagelhus Schia Productions (NSP) er Norges tredje nasjonale dansekompani med fast offentlig bevilgning. Initiativtaker og kunstnerisk leder Guro Nagelhus Schia og assisterende kunstnerisk leder Vebjørn Sundby har lang fartstid og høy profil på samtidsdansscenen i Norge og internasjonalt. I tillegg til å produsere og promotere danseproduksjoner av høyeste kvalitet, er det en prioritert oppgave for kompaniet å engasjere nyutdannede dansere og støtte talentutvikling på høyeste profesjonelle nivå. Kompaniet er støttet av Akershus fylkeskommune, Talent Norge, Sparebankstiftelsen og Bærum kommune, og holder til daglig til i Studio NSP i Sandvika.

Jonas Åkerlund er en prisvinnende svensk regissør som jobber innenfor sjangrene spillefilm, dokumentar, musikkvideo, reklame og sceneshow. Han er kjent for en særegen historiefortelling og visuelt dreven fortellerstil som utfordrer status quo. Han har laget musikkvideoer for blant annet Madonna, The Rolling Stones, Beyoncé, Metallica, Paul McCartney, og vunnet flere prestisjetunge priser, inkludert MVPA-prisen for Lady Gagas musikkvideo Paparazzi og UK Music Video Award for beste konsertfilm (Rammstein: Paris). Åkerlund er også kjent for blant annet spillefilmen Polar (2019), TV-serien Clark og TV-filmen Place (2009) med de verdensberømte ballettdanserne Mikhail Baryshnikov og Ana Laguna.

Damien Jalet er en internasjonalt anerkjent belgisk og fransk koreograf. Han jobber ofte på tvers av sjangre som billedkunst, musikk, film, teater og mote i konstant søken etter å flytte dansens grenser. Han har samarbeidet med koreografer og kunstnere som Sidi Larbi Cherkaoui, Erna Omarsdottir, Marina Abramovic, Gilles Delmas, Nawa Kohei, Madonna og Ryuichi Sakamoto, og kompanier som Ballet C. de la B., Sasha Waltz & Guests, Chunky Move, Eastman, NYDC, Hessiches Staatballet, Paris Opera Ballet, Scottish Dance Theatre, Iceland Dance Company og Gothenburg Dance. Han har koreografert Suspiria regissert av Luca Guadagnino og Anima av Paul Thomas Anderson med Thom Yorke fra Radiohead i hovedrollen, i tillegg til å gjøre koreografi for Madonna på flere av hennes turnéer. Jalet ble utnevnt Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres av den franske regjeringen i 2013 og 2022.

Erna Omarsdottir er kunstnerisk leder for Iceland Dance Company. Etter endte studier ved Performing Arts Research and Training Studios i Brussel (PARTS) under veiledning av Anne Teresa De Keersmaeker, har hun jobbet med koreografer som Sidi Larbi Cherkaoui, Jan Fabre, Damien Jalet og Les Ballets C de la B. Hun har samarbeidet med kunstnere som Björk, Matthew Barney, Ben Frost, Gabriela Fridriksdottir, Johann Johannsson, Ragnar Kjartansson og Sigur Ros. Omarsdottir har vunnet den islandske teaterprisen Griman seks ganger, og ble i 2019 nominert til den prestisjefylte tyske teaterprisen Der Faust for sin versjon av Romeo og Julie skapt i samarbeid med koreograf Halla Olafsdottir for Gartnerplatsteater i München i 2018. Som uavhengig kunstner, og som kunstnerisk leder for Iceland Dance Company, har Omarsdottir skapt og regissert en rekke høyt anerkjente verk som har blitt vist verden over.