Path Created with Sketch.

Halldís Ólafsdóttir mottar Danseinformasjonens ærespris 2020

Halldís Ólafsdóttir
Fra forestillingen Skapet av Siri & Snelle produksjoner (2013). Fotograf: Kaja Bruskeland
Halldís Ólafsdóttir er en av Norges mest markante utøvende dansekunstnere. Med sin integritet, dramatiske nerve og intelligente humor har hun berørt publikum gjennom sitt kunstneriske virke i nesten 40 år. Hennes engasjement for å styrke dansekunstens vilkår gjør henne også til en høyt respektert aktør i det norske dansemiljøet.

Ólafsdóttir (f. 1967) har gjennom flere tiår vært en ettertraktet danser, og allerede i 1987 representerte hun Norge i Eurovisjonens konkurranse for unge dansere. Hun har medvirket i utallige balletter og TV-balletter koreografert av Kjersti Alveberg og var en sentral danser i opprettelsen av Tigerstaden Danseteater (1984), Carte Blanche (1984) og Ingun Bjørnsgaard Prosjekt (1992). Senest i 2016 medvirket hun i forestillingen Tilføyelser koreografert av Anna Hegdahl Nordanstedt.

Sterk formidler av menneskets kompleksitet
Danseinformasjonens ærespris tildeles personer eller institusjoner som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for dansekunsten. I år går prisen til en kunstner som i særdeleshet har bergtatt både publikum og kollegaer med sin sterke sceniske tilstedeværelse og sin intelligente og reflekterte evne til å skape karakterer og roller som formidler menneskets komplekse og mangefasetterte natur.

01Sjøen IBP 2010 foto Knut Bry 01
Fra forestillingen Sjøen av Ingun Bjørnsgaard (2010): Fotograf: Knut Bry

Ólafsdóttir er utdannet ved Impro Ballettskole ved Jennifer Day (1972-78), Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett (1978-84) og ved Fagerborg videregående skole (danselinjen 1982-84). Hun startet sin karriere som Lille Clara i Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballett (1978-79) og danset senere i flere forestillinger samme sted. Hun har også medvirket i produksjoner ved Teater Ibsen, Nationaltheatret og Det Norske Teatret. I 2008 mottok hun Rolf Gammleng-prisen som deles ut til utøvende kunstnere som har gjort en fortjenstfull innsats i sceniske forestillinger.

Ærespriskomiteens begrunnelse
Ærespriskomiteen består av fem dansekunstnere, som innstiller prismottaker. Dette skriver komiteen i sin begrunnelse:
Ólafsdóttir er en modig og intelligent danser, og hun innehar en dramatisk nerve, stor kunstnerisk integritet og sterk intuisjon. Dette har ikke minst kommet tydelig til uttrykk i hennes intense og uttrykksfulle karakter i Kjersti Alvebergs «Rav» (1988), og gjennom hennes 20 år lange samarbeid med Ingun Bjørnsgaard som medskapende danser i verk som vakte stor interesse og oppmerksomhet internasjonalt.

Se begrunnelsen her:

Begrunnelsen kan også leses her

«Hennes sterke tilstedeværelse inspirerer menneskene rundt henne»
Koreograf Ingun Bjørnsgaard og Halldís Ólafsdóttir har siden opprettelsen av kompaniet Ingun Bjørnsgaard Prosjekt i 1992 hatt et nært kunstnerisk samarbeid, og Bjørnsgaard sier dette om henne:

Halldís Ólafsdóttir er en fenomenal danser med en absolutt scenisk integritet. Hun har en sjelden evne til å nå ut til publikum gjennom et nøysomt og nyansert uttrykksregister. Halldís er en stor kunstner: forskende, reflektert og modig. Jeg har vært heldig som har fått skape forestillinger sammen med henne gjennom 20 år.

Ingun Bjørnsgaard


05Book of Songs IBP 2002 foto0104Halldis på Scenehuset01

Dansekunstner og kollega Magnus Myhr sier dette om Halldís Ólafsdóttir:

Halldis har et sterkt engasjement og store visjoner for hele dansefeltet vårt. Over mange år har hun gjennom forbundsarbeid og mange verv løftet frem og styrket dansekunstens vilkår og posisjon i Norge. Hennes faglige og kunstneriske tyngde er hennes grunnmur, og hennes sterke tilstedeværelse inspirerer menneskene rundt henne.

Magnus Myhr

Dybdeintervju med Halldís Ólafsdóttir kan sees her:

Intervjuet er hentet fra Dansearkivet – Norges største samling av dansehistorisk materiale fra den sceniske dansen.

I år vil det grunnet korona-situasjonen bli holdt en liten, lukket prisutdeling den 24. oktober 2020.

Om Danseinformasjonens ærespris
Prisen ble opprettet for å rette oppmerksomhet mot kunstarten og hedre fortjente dansekunstnere. Æresprisen deles ut til en aktør som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for dansekunsten. Prisen deles ut for 24. gang i år og består av bronsestatuetten Narren av Nina Sundbye og et stipend på kr 25 000. Les mer om Danseinformasjonens ærespris her.

Fotokreditering to nederste bilder, f.v:
Fra forestillingen Book of Songs (2002) av Ingun Bjørnsgaard.
Fotograf: ukjent.
Halldís på Scenehuset. Fotograf: ukjent