Path Created with Sketch.

Kraften i å møtes – Mia Habib er ambassadør for Dansens Dager 2020

Foto: Tale Hendnes
Dansens Dager er en internasjonal feiring av dans i alle former og har siden 2001 vært en årlig vårfest i Norge med rundt 150 arrangementer over tre dager. Mia Habib er en av Norges viktigste koreografer og er kjent og respektert internasjonalt for sitt arbeid. I løpet av de siste 15 årene har hennes praksis brakt henne til ulike scenerom, gallerier, protester, private hus, religiøse rom, squats og konfliktområder – verden over. Inkludert i dette arbeidet er en installasjon på grensen mellom USA og Mexico, en solo i fjellene i Irak, en helbredende dans i noens stue og en storskala produksjon med 68 mennesker på en Operascene.

Mia Habibs arbeid inkluderer både scenekunst, utstillinger, publikasjoner, foredrag, undervisning, mentorvirksomhet og kuratering. Hun er utdannet koreograf fra Kunsthøgskolen i Oslo og har en master i konfliktløsning og forhandling fra Tel Aviv Universitet. Forestillingene hennes har blitt co-produsert ved en rekke institusjoner over hele Europa. Habib er for tiden aktuell med sitt nye prosjekt How to Die – inopiné som har premiere i februar på Norrlandsoperan i Umeå i Sverige og som kommer til Norge på Dansens Hus i Oslo og BIT-Teatergarasjen i Bergen i mars og før den skal videre til Rosendal Teater i Trondheim. Samtidig turnerer hun med eksisterende verk til blant annet Wien og North Carolina.

Danseinformasjonen er koordinator for Dansens Dager og daglig leder Sigrid Svendal er veldig glad for at Mia Habib er årets ambassadør:

Mia Habib er en viktig stemme og en uredd kunstner som gjennom sitt kunstnerskap belyser sentrale utfordringer i samfunnet.

Mia Habib
Foto: Siri Leonardsen, fra forestillingen Missing in Action (M.I.A)

En myk protest
I sitt kunstnerskap er Mia Habib opptatt av hvordan det som er annerledes og fremmed på ulike måter er viktig både for samfunnet og i de kunstneriske prosessene og hun gir ofte stemme og plass til de mindre synlige i samfunnet – de som ikke sitter med makten. Hennes kunstnerskap bygger på spenningen mellom masse og individ, og kraften i å møtes. Ved hjelp av store menneskemasser søker hun kroppens styrke som protest. En myk protest. Hun løfter samfunnsspørsmål knyttet til klimakollaps, minoriteters rettigheter, rasisme og ytringsfrihet.

Noe som har vært med meg siden studietiden er interessen for ulikhet, for ulike kropper. De kroppene som ikke alltid har plass på scenen, i utvidet forstand. Den bortgjemte kroppen, den undertrykte kroppen, den tabubelagte kroppen, den farlige kroppen og den andre kroppen.
– Mia Habib

Dansens Dager 2020 — 24. til 26. april.
Med rundt 150 arrangementer over hele landet er Dansens Dager Norges desidert største dansefestival. Dansens Dag ble opprettet av UNESCO i 1982. Målet er å løfte frem og synliggjøre dansekunst og betydningen dans kan ha både for et samfunn og for enkeltindividet. Feiringen foregår i mer enn 60 land og har en inkluderende og forenende ramme.

Mia Habib har også koreografert årets Dansens Dager-dans. Dansen blir lansert i slutten av februar på dansensdager.no og vil i løpet av våren bli danset av flere tusen barn og unge over hele landet.

Mia Habib
Foto 3: MPH. M. Korbel, fra forestillingen A song to…

Dansens Dager på Facebook og Instagram
Mia Habib Productions på Facebook

Danseinformasjonen – det nasjonale kompetansesenteret for dansekunst, har koordinert Dansens Dager i Norge siden 2001. Danseinformasjonen ble opprettet i 1994 og finansieres over statsbudsjettet.

Mia Habib // Mia Habib Productions (MHP)

 • Norsk koreograf, danser og performer
 • Født 1980 i Houston, Texas med norsk mor og israelsk far. Oppvokst i Haugesund.
 • Utdannelse: Bachelor i Koreografi fra Kunsthøgskolen i Oslo (2003) og Master i konfliktløsning og forhandling fra Universitetet i Tel Aviv (2011)
 • Etablerte Ny Nordisk Koreografi i 2004, i dag Mia Habib Productions som mottar basisfinansiering fra Kulturrådet for årene 2019 – 2022.
 • Aktuell med ny helaftens produksjon How to die – Inopiné med premiere på Norrlandsoperan, Umeå i Sverige, 6. februar 2020. Spilles på Dansens Hus i Oslo 12. -14. mars 2020 som del av Black Box Teater/Oslo Internasjonale Teaterfestival, på BIT Teatergarasjen i Bergen 20. og 21. mars samt på Rosendal teater/DansiT høsten 2020.
 • ALL- a physical poem of protest (2017-2022) er et poetisk protestritual for en masse av kropper. ALL har blitt spilt i Paris, Bordeaux, Berlin, Köln, New York og Portland og skal videre til Wien, Østerrike og North Carolina, USA i 2020.
 • Andre viktige verk av Mia Habib:

  • Missing in Action / M.I.A. (2005) markerte begynnelsen på Habibs kunstneriske karriere, og spor av arbeidet sees fremdeles i prosjektene hennes i dag. M.I.A. er en utforsking av kroppens kinestetiske opplevelser av makt og undertrykkelse.
  • We Insist (2007 – 2011) En serie med forestillinger, verksteder, lydverk, publikasjoner og visuelle installasjoner med den fransk/ libanesisk/ palestinske lydkunstneren og performeren Jassem Hindi og den svensk/indiske dansekunstneren Rani Nair i samarbeid med internasjonale kunstnere i Mexico, Syria, Marokko, Norge, Sverige, Iran, Island og Tyskland.
  • HEAD(S) (2011) – en massesolo om en kropp som lar seg invadere av en ukjent menneskemengde. Verket snur om på begrepet om gjestfrihet: hennes hus blir alles hus.
  • A song to…(2015) og er et verk som bringer 16 profesjonelle og opp til  30 – 50 ikke-profesjonelle sammen på scenen og manifesterer en tilstedeværelse av det monumentale i kroppen. I en tid preget av store protester verden over, marsjer og sørgemarkeringer undersøker verket de fysiske kreftene som settes i gang gjennom de store protestbevegelsene.
  • Stranger Within I (2016- 2018) er et samarbeid med Jassem Hindi. Utgangspunktet er en reise med bobil i Nord-Norge og en serie med forestillinger i ukjente menneskers hjem mot at de serverer mat.
 • Mia er en av initiativtagerne til det det internasjonale kunstnernettverket Sweet & Tender Collaborations.
 • Omfattende nasjonal og internasjonal kunstnerisk virksomhet. Habibs arbeid har bl.a blitt presentert på Theatre Freiburg, Tanz im August Berlin, Thanzhaus nrw Düsseldorf, Spielart festival München, La MaMa Moves! New York, TBA festival Portland, On Marche festival Marrakech, I’TRÔTRA festival Antananarivo, Kedja Reykjavik, Gothenborg Dance and Theatre festival, ICE HOT København, Aerowaves 2015, samt på Dansens Hus, Black Box Teater, BIT Teatergarasjen, Carte Blanche, Bastard Festivalen, Multiplie Dansefestival og Ultimafestivalen i Norge.
 • Vinner av av Haugesund kommunes kulturpris 2020

www.miahabib.com
www.facebook.com/miahabibproductions/