Path Created with Sketch.

KULTURBUDSJETTET 2025 – liten grad av nytenking i retning av det frie scenekunstfeltet

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery her avbildet tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery her avbildet tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.
Mandag 7. oktober la regjeringen (Ap og Sp) frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Vi har tatt en nærmere titt på kulturbudsjettet og gir deg her en kort oppsummering av de viktigste forslagene.

Det samlede budsjettforslaget til kultur- og likestillingsbudsjett er på 25,8 milliarder kroner. Det er en økning på 1,2 milliarder fra saldert budsjett 2024 – eller tilsvarende 4,8 prosent. Regjeringen innfrir ikke sitt løfte om at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål. I 2025 vil en nå 0,844 prosent, noe som er en nedgang på 0,014 prosentpoeng fra 2024-budsjettet.

I forslaget legger regjeringen til grunn en lønnsvekst på 4,5 % og en prisvekst på 3 %, noe som tilsier en økning på 4 % for mottagerne i budsjettet. Imidlertid foreslås mottagerne med en økning på 3,7 %, altså 0,3 % lavere enn anslaget.

Regjeringen foreslår å gi tilskudd til 16 nye nasjonale kulturbyggprosjekter over hele Norge – i hovedsak museer – med en samlet tilsagnsramme på over 620 mill. kroner. I tillegg foreslås en økning på til sammen 82,3 mill. kroner til en rekke institusjoner, bl.a. foreslås 20 mill. kroner til Den Norske Opera & Ballett og 7,5 mill. kroner til Hålogaland Teater til kostnader ved utskifting av scenemaskineriet, og Det Norske Teatret foreslås med 15 mill. kroner til styrking av driften og nødvendige oppgraderinger.

Regionale kulturfond

Som lovet i Hurdalplattformen er det foreslått 75 mill. kroner til regionale kulturfond. Gjennom dette gis fylkene penger øremerket til regionalt kulturarbeid, slik at de kan prioritere prosjekter. Ordningen blir en ny desentralisert tilskuddsordning på kulturområdet, der målgruppa er både frivillige og profesjonelle kulturaktører. De 75 millionene kommer i tillegg til rammetilskuddet og de frie inntektene til fylkeskommunene.

Kap 320 Kulturdirektoratet og Kulturrådet

Sett bort fra de økte regionale midlene, som selvfølgelig i noen grad kan komme det frie feltet til gode, er det liten grad av nytenking i retning av det frie scenekunstfeltet. Regjeringen opprettet i fjor en ny tilskuddsordning for etablerte scenekunstgrupper som forvaltes av Kulturrådet. I forslaget for 2025 er Jo Strømgren Kompani og Verdensteatret flyttet fra post 75 og hit. Denne ordningen øker dermed med kr. 6,8 mill. kroner mot tilsvarende reduksjon på post 75. Med andre ord er det ingen friske midler i ordningen. Heller ikke andre ordninger i Kulturfondet er foreslått med reelle økninger ut over den generelle kronejusteringen på ca. 3,7 %.

Det samme gjelder organisasjoner og kompetansesentra som mottar midler over kap. 320 post 74. Her er de små virksomhetene innen feltet plassert, som bl.a. Danseinformasjonen, PRODA og de regionale kompetansesentrene. De er foreslått med økninger fra 3,15 og opp til 3,8 %.

Dessverre ser vi også at Kloden Teater får et kutt på tre mill. kroner, og det er heller ikke satt av midler til det planlagte byggeprosjektet til et permanent teaterhus. Dette er et alvorlig tilbakeslag for teatret, fordi både utbygger og Oslo kommune har forutsatt bidrag fra staten, og uten det blir det vanskelig å få prosjektet i havn.

Den nye Musikeralliansen, som i revidert budsjett 2023 fikk oppstartmidler på tre millioner kroner, er ikke foreslått videreført i 2025, men det er håp om at et flertall på Stortinget kan sikre fremtiden for alliansen.

Familie- og kulturkomiteen på Stortinget skal nå behandle regjeringens budsjettforslag. Dette gjør de ved å først avholde høringsmøter – her kan alle søke om å få komme eller sende inn skriftlige innspill. Deretter diskuterer og forhandler komiteens medlemmer videre om de ulike forslagene, og siden sittende regjering er en mindretallsregjering er de avhengig av støtte fra andre partier for å få gjennomslag. Endelig budsjett blir vedtatt i desember.