Path Created with Sketch.

Wayne McKnight har gått bort

Wayne McKnight
Wayne McKnight.
Dansekunstner, koreograf, skuespiller og regissør, Wayne McKnight gikk bort den 14. juli.

Wayne McKnight hadde et helt særegent koreografisk uttrykk og er blant annet kjent for sine mange komiske og fortellende verk, som blant annet Loving You Has Made Me Bananas, koreografert for Carte Blanche, og A Lame Brain Gain from My Honky Tonk Lorraine og Å akte og ære, som begge ble koreografert for Oslo Danse Ensemble.

Wayne McKnight vokste opp i Calgary i Canada, og kom til Norge og Den Norske Operas ballett (nå Nasjonalballetten) i 1968. I tillegg jobbet han også blant annet som danser på Chat Noir, og hadde flere roller i ulike musikaler, som for eksempel A Chorus Line (1983) og CATS (1986) ved Chateau Neuf og Det Norske Teatret.

Ballettsjef Anne Borgs Koreografiverksted ble et viktig koreografisk springbrett for ham, og han var etter hvert sentral i gruppene Studio Oscar og Norsk Danseteater, både som danser og hovedkoreograf.

I 1976 sluttet han ved Den Norske Operas ballett og begynte en karriere som frilanser, som danser, koreograf og skuespiller, og i 1986 debuterte han som regissør med The Fantasticks ved Teater Ibsen. Senere var han hovedsakelig tilknyttet Oslo Nye Teater som koreograf og regissør, der han særlig gjorde seg bemerket med oppsetninger av klassiske amerikanske musikaler som Guys and Dolls, Oklahoma! og Anything Goes.

Samme år som han debuterte som regissør vant han Chaplinprisen, som deles ut til det morsomste tv-programmet ved den internasjonale underholdningsfestivalen i Montreux (i dag Gullrosen). McKnight jobbet mye for NRK, blant annet skapte han balletter til Sommerkonsert i Holmenkollen.

Til sammen koreograferte han fem verk for Oslo Danse Ensemble, blant annet forestillingen Å akte og ære (Homsebrullupet, 1995), som var en komisk forestilling med politisk brodd. Forestillingen vakte oppsikt og skapte både debatt og overskrifter – og var kanskje den han var mest stolt av – han ønsket å bruke dans som et politisk redskap og til å vekke mennesker.

Wayne arbeidet både i mange institusjoner og i et mangfold av sjangre og konstellasjoner utenfor, og gjennom dette samarbeidet han med svært mange dansekunstnere. Vi er mange som har gode opplevelser og minner om ham. Takk for alt du har gitt til dansen, Wayne.

Carte Blanche. «Vår '88», på Chat Noir. Wayne McKnights «Loving You Has Made Me Bananas» Fv: Kjersti Evensen, Jan Ivar Lund, Jonas Georg Digerud, Calvin Ray Stiggers, Marianne Skovli Aamodt, Arlene Wilkes, Lene Syversen, William Shutte, Jeffrey Carter, Keith Nolan Frederick og Suzanne Bjørneboe.
Carte Blanche. «Vår ’88» på Chat Noir. Wayne McKnights koreografi «Loving You Has Made Me Bananas». Fv: Kjersti Evensen, Jan Ivar Lund, Jonas Georg Digerud, Calvin Ray Stiggers, Marianne Skovli Aamodt, Arlene Wilkes, Lene Syversen, William Shutte, Jeffrey Carter, Keith Nolan Frederick og Suzanne Bjørneboe.


Oversikt over forestillinger, han enten deltok i eller hadde koreografi/regi på, finner du på sceneweb.no

Dybdeintervju med Wayne McKnight kan sees her.


Intervjuet er en del av Dansearkivet som er Norges største samling av dansehistorisk materiale fra scenedansen.