Path Created with Sketch.

Ada Einmo Jürgensen fyller 70 år – gratulerer med dagen!

Ada Einmo Jürgensen. Foto: Helgelendingen.
Ada Einmo Jürgensen (f. 15. juni 1951) er koreograf, instruktør, utøver, prosjektleder og aktivist. Hun er av samisk avstamning og er en pioner og en sentral kulturpolitisk aktør som har satt dans på kartet i Nord-Norge.

Hun arbeider ofte med stedsspesifikke forestillinger og har viste arbeidene sine i Norge, USA, Russland, Sverige, Finland, Serbia og India. Verkene hennes konfronterer ofte majoritetens historiefortelling og perspektiver og av hennes seneste verk (2017-2019) kan nevnes: Sinsitnine, Klemetspelet, Guktie moevse vuajna / Som en måse ser det, To Sea or not to See, Who’s the other og Angerlarsimaffeqanngitsoq / The Homeless.
Sistnevnte forestilling vises på Festspillene Helgeland i juli (3.-10. juli).

Einmo Jürgensen etablerte og drev Ada’s Dansestudio i Mosjøen med ca 300 danseelever fra 1982-1997 og i 1989 stiftet hun Nordnorsk Ballettforum, (nå Forum for Nordnorske Dansekunstnere). Hun har også vært medgrunnlegger og tidligere kunstnerisk leder av Åarjelhsaemien Teatere/Sydsamisk Teater (2002-2013) og i 2013 etablerte hun Ada-da Produksjoner.

Hun har mottatt en rekke priser og stipender som Statens garantiinntekt for kunstnere (2005), Vefsn Kommunes Kulturpris (1988) og Nordland fylkes kulturpris (2005).


Dybdeintervju med Ada Einmo Jürgensen

Hun er dybdeintervjuet og i intervjuet med henne forteller blant annet om sin oppvekst i Nord-Norge, oppstarten til Adas Dansestudio i Mosjøen og sitt arbeid som gründer i dans og arbeidet som kulturpolitisk aktør i Nord-Norge.

Intervjuet er hentet fra Dansearkivet – Norges største dansehistoriske samling fra den sceniske dansen