Path Created with Sketch.

Alternativ kunstnermelding – En kommentarutgave til «Kunstnarkår»

Alternativ kunstnermelding
Torsdag 18. januar lanserte Norske Dansekunstnere, sammen med en rekke andre kunstnerorganisasjoner, Alternativ kunstnermelding – En kommentarutgave til «Kunstnarkår». Her kan du lese hele meldingen:

FORORD
I år er det 50 år siden Kunstneraksjon-74, som fikk gjennomslag for flere av sine krav i den første kunstnermeldingen Kunstnerne og samfunnet som kom i 1976. Det er også 27 år siden den forrige kunstnermeldingen Kunstnarane (1997).

Det er bra at Regjeringen har lagt fram en ny stortingsmelding om norske kunstnere. Meldingen gir en beskrivelse av nåsituasjonen for de ulike kunstfeltene og hvilke utfordringer vi står ovenfor. Men for visse kunstfelt, slik som musikk, scenekunst og film, mangler meldingen et helhetlig kunnskapsgrunnlag.

Kunst og kultur skaper en forståelse av oss selv og vår plass i verden. Denne forståelsen utvikler oss videre. Kunst og kultur er viktige pådrivere for å forme et enda bedre samfunn.

Kårene for norske kunstnere bestemmes i høy grad av de praktiske rammene rundt deres arbeidsliv med arbeidsforhold, pensjon, rettigheter, lønn, vederlag, stipend og tilskudd. Vi håper stortingsmeldingen og vår alternative kunstnermelding sammen kan
løfte fram behovet for et ryddig og inkluderende arbeidsliv for kulturfeltet, på lik linje som resten av det norske samfunnet.

Norske kunstnere opplever også et alvorlig press mot sitt kunstneriske virke og eierskapet til sine verk fra de som driver fram kunstig intelligens (KI). Det ble nylig avdekket hvordan flere sentrale norske forfattere har fått misbrukt sine verk som data og læringsgrunnlag for KI. Utfordringen fra KI er til stede innen alle kunstformer og derfor er også Kunstnarkår viktig for å trygge i alle fall noe av hverdagen og livet som kunstner i Norge.

I lys av tidligere utredninger og meldinger, som gjennomgangen av kulturfeltet i NOU 2013: 4 Kulturutredningen 2014 og de overordnede målene i Meld. St. 8 (2018–2019) Kulturens kraft – Kulturpolitikk for framtida, hadde vi håpet på flere konkrete tiltak i Kunstnarkår.

Vår utvidede kommentar til kunstnermeldingen gir eksempler fra våre respektive felt og peker på kunnskapsgrunnlaget, virkelighetsbeskrivelsen samt de utfordringene og mulighetene som finnes der. Vi foreslår både egne tiltak for å hente inn mer kvalitetssikret kunnskap og tiltak som bør følge av denne kunnskapsinnhentingen i slutten av hvert kapittel. Vi oppfordrer Stortinget til å inkludere disse i sin behandling av meldingen.

Alle kunstnerorganisasjoner som er medlem i Kunstnernettverket, samt alle samiske kunstnerorganisasjoner som er med i Samisk kunstnerråd, har blitt invitert til å delta i arbeidet med den alternative kunstnermeldingen.

De som har sluttet seg til, er:
Den norske forfatterforening, GramArt, Juoigiid Searvi, Mun Dajan Foreninga samiske forfattere, NOPA, Norsk audiovisuell oversetterforening, Norske Dansekunstnere, Norske Filmregissører, Norsk filmforbund, Norsk Komponistforening, Norsk Oversetterforening, Norsk Skuespillerforbund, Regiforbundet, Sámi Girječálliid Searvi SGS Samisk forfatterforening, og Samiske Komponister.

Les hele meldingen her.

Forside og bakside: Illustrasjon av Erlend Samnøen
© Erlend Samnøen