Path Created with Sketch.

Anne Grete Eriksen fyller 70 år – gratulerer med dagen!

Anne Grete Eriksen mottok Danseinformasjonens ærespris i 2011.
Anne Grete Eriksen mottok Danseinformasjonens ærespris i 2011.
Anne Grete Eriksen (f. 28.12.1953) er koreograf, danser, pedagog og professor ved Kunsthøgskolen i Oslo, og har gjennom flere tiår hatt stor betydning for dansekunstens utvikling her i landet.

I 1978 etablerte hun, sammen med danser og koreograf Leif Hernes, dansekompaniet Dansdesign, og den aller første forestillingen ble vist på Høvikodden. En av deres største oppdrag var OL-seremoniene i 1994 hvor Dansdesign var ledende koreografer for åpnings- og avslutningsseremoniene.

Dansdesign. Anne Grete Eriksen og Leif Hernes.
Dansdesign. Anne Grete Eriksen og Leif Hernes i forestillingen «Easy to love» (1984/85).

Sammen skapte Anne Grete Eriksen og Leif Hernes en rekke helaftens koreografiske verk, både egeninitierte og bestillingsverk. De samarbeidet ofte med kunstnere innen andre kunstformer, som for eksempel filmskapere, forfattere og skuespillere.

Som koreografer hadde Leif Hernes og Anne Grete Eriksen en egen evne og vilje til å eksperimentere, og over tid utviklet de et originalt scenisk formspråk, ofte med et surrealistisk uttrykk.

Dansdesign
Fra toppen: Leif Hernes, Solveig Leinan-Hermo og Anne Grete Eriksen i «A Cosmic Joke» fra 1978.

I 1980- og 1990-årene skapte de flere verk for nasjonale og internasjonale scener og venuer, blant annet i USA, Japan, Frankrike, Danmark, Finland, England, Skottland, Irland, Tyskland og Østerrike hvor de har gjestespilt på anerkjente festivaler og scener, og til Peer Gynt- stemnet skapte de JUV, som ble spilt årene 2006, 2007 og 2008.

Forestillingen Tre mødre ble hedret med Heddaprisen for beste beste forestilling for barn og ungdom i 2003.

Du kan lese mer om Dansdesign her. (Dansdesign ble avviklet i 2011).

Anne Grete Eriksen mottok Danseinformasjonens ærespris i 2011.
Anne Grete Eriksen mottok Danseinformasjonens ærespris i 2011.


Danseinformasjonens ærespris

I 2011 mottok hun Danseinformasjonens ærespris, og her er utdrag fra juryens begrunnelse:
«Anne Grete Eriksen har, gjennom sitt arbeid med utvikling av koreografi som fag, oppbyggingen av koreografiutdanningen ved tidligere Statens Balletthøgskole og MA-studiet i koreografi ved Kunsthøgskolen i Oslo, lagt mye av grunnlaget for utviklingen av norsk koreografi og norsk dansekunst.»

I tillegg trekkes Eriksens bidrag som koreograf fram:
«Med sitt arbeid som koreograf og dansekunster, alene og gjennom DANSDESIGN, har hun sammen med Leif Hernes vært banebrytende og har inspirert og gledet mange utover dansemiljøet gjennom sitt kunstneriske virke.»
Les mer om æresprisutdelingen i 2011 her


Anne Grete Eriksen er utdannet pedagog og dansekunstner fra pedagoglinjen ved Den Norske Operas Ballettskole (1972 – 1974) og Dartington College of Arts i England (1974-1976), og i koreografi på Laban Centre for Movement and Dance i London (1976–1977).

Eriksen ble ansatt ved Statens balletthøgskole (nå Kunsthøgskolen i Oslo – avdeling Dans) i 1980. Hun ledet koreografiutdannelsen fra 1986, og da utdannelsen ble endret til master i koreografi i 2003, fortsatte hun som programansvarlig. Samme år ble hun utnevnt til professor i koreografi ved samme sted.


Dybdeintervju med Anne Grete Eriksen kan sees her:


Intervjuet er hentet fra Dansearkivet – Norges største samling av dansehistorisk materiale fra den sceniske dansen.


Mer informasjon om Anne Grete Eriksen og verksliste finner du her.

Mer informasjon om Anne Grete Eriksen og hennes kunstneriske forskning finner du her: www.agchoreography.com/