Path Created with Sketch.

BROBYGGEREN – Caroline Skjørshammer er Dansens Dager-ambassadør 2023!

Caroline Skjørshammer
Caroline Skjørshammer. Foto: Tale Hendnes.
Danseinformasjonen er stolt av å presentere dansekunstner, koreograf og pedagog Caroline Hawkins Skjørshammer som årets Dansens Dager-ambassadør! Hun har koreografert årets Dansens Dager-dans, som blir lansert om få uker. Dansen vil i løpet av våren bli danset av flere tusen barn og unge over hele landet.

– I ambassadørrollen håper jeg at jeg kan bidra til å bygge bro mellom ulike uttrykk, og løfte frem det vi alle har til felles, nemlig dansen.

Caroline Skjørshammer

Skjørshammer har jobbet som frilans dansekunstner siden 2009 og har vært aktiv både som utøver, koreograf og med undervisning. Caroline har medvirket i forestillinger og verk av bla Lise Nordal, Silje Runesdatter Kvalheim, Carole Douillard, Grenland dansekompani/Tine Fossmo, Jon Ole Olstad, Barth/Caspersen, Atle Hoff, Navak, Tonje Sannes, Moshtaghi/De Naive, Marina Abramovic, Trondheim jazzorkester og Whirlwind dance/Joshua Manculich. I tillegg til utøvende virksomhet har hun også initiert og drevet visningsplattformen Dans/5 og vært med å drive dansekompaniet Kompani UT.

Carolines kunstneriske erfaring har et stort spenn, fra å medvirke i performance-verk til klassisk ballett.

Jeg har vært nysgjerrig på dans som uttrykksform, men har også likt å se feltet fra mange perspektiver. Det har vært fint å være utøver i ulike sammenhenger, fra tradisjonelle koreograf-danser-prosjekter, til prosesser hvor jeg er mer medskapende.

Caroline Skjørshammer
Caroline Skjørshammer. Foto av Carl-Erik Kopseng.

Representasjon, trygge rom og en nysgjerrighet for andre mennesker

Caroline har et ønske om å bygge broer mellom dansesjangre og uttrykk – og mellom mennesker, hun streber etter å bidra til begge deler. 

Hun er opptatt av å invitere til åpenhet, og ønsker å legge til rette for trygge og inkluderende rom – både som skapende kunstner og i undervisning. Rom hvor det for eksempel tilrettelegger og gir plass til perspektiver og tanker rundt representasjon og mangfold utover det normative.

Med kompetanse fra både dans og psykologi møter Caroline både seg selv og andre, og anvender erfaringene som utgangspunkt for koreografi, dans og undervisning.

Jeg tenker at jeg først og fremst har en dyp nysgjerrighet og fascinasjon for andre mennesker, og blir inspirert av dette.

Caroline Skjørshammer
Caroline Skjørshammer. Foto: Tale Hendnes.

Danseinformasjonen er koordinator for Dansens Dager i Norge og daglig leder Sigrid Ø. Svendal er veldig glad for at Caroline Hawkins Skjørshammer har takket ja til å være årets Dansens Dager-ambassadør: 

Det er lenge siden Dansens Dager-dansen har vært innenfor jazzsjangeren, og det er kjempegøy at vi i år har en fantastisk koreograf, danser og pedagog som presenterer en contemporary jazz-koreografi som årets Dansens Dager-dans. Jazzdans er å finne på timeplanen til de fleste dansestudioene rundt om i landet, og vi håper og tror at det er mange som vil sette stor pris på årets dans. Caroline Skjørshammer er en allsidig dansekunstner som har vært aktiv i dansefeltet lenge – både foran og bak scenen. Hun er raus og inkluderende i stilen, og et forbilde for mange unge dansere. Vi er veldig glade for at Caroline takket ja til å være årets ambassadør, og gleder oss til å se både barn, unge og voksne danse hennes koreografi denne våren.

Dansens Dager 2023 – 27. til 30. april

Dansens Dag ble opprettet av UNESCO i 1982. Målet er å løfte frem og synliggjøre dansekunst og betydningen dans kan ha både for et samfunn og for enkeltindividet. Feiringen foregår i mer enn 60 land og har en inkluderende og forenende ramme. Danseinformasjonen er nasjonal koordinator for feiringen og alle er velkomne til å delta. Les mer på dansendager.no og følg Dansens Dager på Facebook og Instagram

Danseinformasjonen, det nasjonale kompetansesenteret for dansekunst, har koordinert Dansens Dager i Norge siden 2001. Danseinformasjonen ble opprettet i 1994, finansieres over statsbudsjettet og har en rekke oppgaver knyttet til dansekunsten i Norge. Dansens Dager er støttet av Oslo kommune.

Caroline Hawkins Skjørshammer

 • Dansekunstner, koreograf og pedagog.
 • Født 1984 i Oslo, fra Norge og USA.
 • Har to bachelorgrader i både dans og psykologi fra Point Park University Conservatory of Performing Arts i USA.
 • En mastergrad i kultur- og samfunnspsykologi fra UiO, i tillegg til en videreutdanning i familieterapi- og systemisk praksis fra VID høyskole.
 • Hun bruker alle disse perspektivene og fagene inn i det å jobbe med kropp, dans og folk. 
 • Stolt gründer og initiativtaker for visningsplattformen Dans/5.
 • Caroline har medvirket i forestillinger og verk av bla Lise Nordal, Silje Runesdatter Kvalheim, Carole Douillard, Grenland dansekompani/Tine Fossmo, Jon Ole Olstad, Barth/Caspersen, Atle Hoff, Navak, Tonje Sannes, Moshtaghi/De Naive, Marina Abramovic, Trondheim jazzorkester og Whirlwind dance/Joshua Manculich. 
 • Har bla undervist ved Proda, Bårdar, Kristiania og Schous kulturstasjon. 
 • Er opptatt av å invitere til åpenhet, og ønsker å legge til rette for trygge og inkluderende rom – både som skapende kunstner og i undervisning.
 • Har laget Dansens Dager-dansen 2023, som kommer ut februar 2023.
 • Her finner du Carolines hjemmeside.