Path Created with Sketch.

Dansekunstner Øyvind Jørgensen legger ned stiftelsen ØJProd etter 26 år

ØJProd ble etablert i 1994 av dansekunstner Øyvind Jørgensen. Etter 26 år legges nå driften av stiftelsen ned. Jørgensen har arbeidet som aktiv danser, koreograf, produsent og pedagog siden 1985 og er en sentral kunstner og nestor i det norske dansekunstfeltet. Han fortsetter sitt virke som kunstner og uttaler: – Livet går videre, og nye horisonter reiser seg på himmelen.

26 år med stor og mangfoldig aktivitet, nasjonalt og internasjonalt, er nå historie.

Øyvind Jørgensen
Foto: Stein Jarle Nilsen

Siste gang ØJProd mottok offentlig støtte fra bevilgende instanser var i 2017.
«Avviklingen kan med det sees som en direkte konsekvens av kulturpolitikerne og Kulturdepartementets ansvarsfraskrivelse. Og danseutvalget i Kulturrådets bevilgningsstrategi (de siste årene), der det kan se ut til at dansekunstnere med konseptuelle og teoretiske tilnærminger, blir prioritert, framfor kunstnere som arbeider med fysiske danseriske og energetiske uttrykk. Likeledes virker det som at de yngre prioriteres framfor de etablerte.»

Jørgensen har spilt en viktig rolle i utviklingen av dansekunst i Norge. Hans koreografiske produksjon består 60 forestillinger, prosjekter eller bestillingsverk. Forestillinger er vist på turne med Riksteatret x 3, Den Norske Opera & Ballett, Black Box teater, Nye Carte Blanche, Avantgarden og Den kulturelle skolesekken, i Berlin, Baltikum, Portugal, Beograd og Bosnia.

ØJProd har produsert 17 forestillinger og flerårige prosjekter. Store produksjoner, med mange involverte og samarbeidspartnere, på turnéer, i ulike arenaer, inn- og utland. Her nevnes:
•    Soloforestillingene «Sanger av de siste timer» (1997)  og «Tilbederens Journal» (2000)
•    «Peer Gynt nr 371» (2004-2006)
•    «Don Quijote» (2005)
•    «DocuDans» (2007-2008)
•    «Flexible Motion – FXM Experiment» (2011-2012)
•    «Extended Motion» (2013-2015)

Øyvind Jørgensen er utdannet på Statens Balletthøgskole 1980-83 og ved Martha Graham School of Contemporary Dance i New York 1983-85. Øyvind var danser med The Martha Graham Ensemble i New York, 1984-85

I 1987 etablerte Jørgensen dansekompaniet Zakraz, sammen med koreografene Ingun Bjørnsgaard og Karen Foss, et samarbeid som varte fram til 1993. Møtet med den japanske Butoh-danseren Anzu Furukawa på 90-tallet, påvirket Øyvinds arbeid i sterk grad. I denne forbindelse ble han av kritiker Marit Strømmen kåret til årets mest fremragende danser i det internasjonale tidsskriftet Ballet International, Critics’ survey 2000.

Intervjuer
Øyvind Jørgensen er intervjuet på scenekunst.no i forbindelse med nedleggelsen og retter blant annet kritikk mot Kulturrådet og Kulturdepartementet.
Øyvind Jørgensen Produksjoner legges ned. (Scenekunst.no, 15. januar 2021).

Jørgensen er også intervjuet av Danseinformasjonen: Dans som liv, kraft og utfoldelse

Han er i tillegg dybdeintervjuet, og intervjuet er en del av Dansearkivet – Norges største samling av historisk materiale fra den sceniske dansekunsten.

Linker
Hjemmeside: http://ojprod.com
Facebook: https://nb-no.facebook.com/OJProd-281030011996618/
Vimeo: https://vimeo.com/ojprod

Dansekunstner Øyvind Jørgensen avviklet Stiftelsen ØJProd. den 30.12.2020, og med godkjenning fra Lotteri- og Stiftelsestilsynet, er stiftelsen nå slettet fra Brønnøysundregistrene. Styret i ØJProd besluttet å søke om avvikling, da det ikke lenger var økonomisk grunnlag for videre drift.