Path Created with Sketch.

Danselegenden Merete Bergersen mottar Danseinformasjonens ærespris 2019

Portrett av en eldre kvinne
Merete Bergersen Foto: Sigrun Drivdal Johnsen
Koreograf, danser og pedagog Merete Bergersen er en legende innen norsk dansehistorie. Hun var en av initiativtagerne til Høvik Ballett, Norges første frie dansegruppe, som markerer 50-års jubileum i år. Gruppen hadde stor betydning for utviklingen av norsk moderne dans og regnes som starten på det frie dansekunstfeltet vi ser i dag.

Bergersen ble etter hvert hovedkoreograf for kompaniet og har i løpet av sin lange karriere koreografert over 60 forestillinger. Prisen deles ut den 17. november kl 1300 på Henie Onstad Kunstsenter og prisutdeler er Jan Erik Vold – en viktig kunstnerisk samarbeidspartner for Merete Bergersen.

Danseinformasjonens ærespris tildeles aktører som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for dansekunsten, og i år går prisen til en kunstner som har påvirket og utvidet generasjoner av andre dansekunstneres horisont og muligheter.

Merete Bergersen
Fra filmopptak på Henie Onstad Kunstsenter, 1969

Merete Bergersen – Alt er bevegelse
Bergersen (f. 1945) ble uteksaminert fra Ballettinstituttet i 1968 og var initiativtager og tilknyttet Høvik Ballett som danser, koreograf og kunstnerisk ansvarlig i de 20 årene kompaniet eksisterte. I tillegg har Bergersen koreografert en rekke forestillinger under eget navn, og siden 2002 har Bergersen også arbeidet med dans og psykisk helse.

Fra ærespriskomiteen begrunnelse:
Danseinformasjonens ærespriskomité ønsker med dette å vise sin respekt for Merete Bergersen og hennes glede over dansen og ustoppelige tro på bevegelsens potensiale. Merete Bergersen er en legende innen norsk dansehistorie. Hun har lyktes i å bygge et kunstnerskap som, mer enn kun å utvikle seg selv og sin dansekunst, har påvirket og utvidet generasjoner av andre dansekunstneres horisont og muligheter. Takket være hennes engasjement, og til tider ustoppelige tro på dansen og dens potensial, har hun vært med på å flytte dansens betingelser i Norge og rammer for hva som er mulig, helt frem til i dag. Les hele begrunnelsen her.

Merete Bergersen
Merete Bergersen i «hvitt på hvitt» koreografert av henne selv for Høvik Ballett med Jan Garbarek Trio og Jan Erik Vold på Høvikodden 1978. Foto: Kyrre Eilertsen

Tone Westad var danser i Høvik Ballett fra 1972-84 og medvirket i flere av Merete Bergersens koreografer, hun beskriver henne med disse ordene:

– Meretes idêrikdom og allsidighet i stil og uttrykk ga Høvik Ballett et repertoar som favnet bredt, både danserisk og musikalsk. Hennes mange, vidt forskjellige koreografier rommer humor, underfundighet og tidvis et stort alvor – med det jeg vil kalle et humanistisk anslag som fellesnevner.

Vi dansere fikk oppgaver å vokse på, for Merete var god til å se hva som bodde i den enkelte. Samtidig fremelsket hun en finstemt samfølelse i gruppen, og da ble vi én pulserende kropp og liksom del av noe større …

Til lykke med Æresprisen, Merete! Selv priser jeg meg lykkelig over å ha vært med på ferden!

Om Danseinformasjonens ærespris
Prisen ble opprettet for å rette oppmerksomhet mot kunstarten og hedre fortjente dansekunstnere. Æresprisen deles ut til en aktør som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for dansekunsten. Prisen deles ut for 23. gang og består av bronsestatuetten Narren av Nina Sundbye og et stipend på kr 25 000. Les mer om Danseinformasjonens ærespris her.

Dybdeintervju med Merete Bergersen kan sees her:

Intervjuet er hentet fra Dansearkivet – Norges største dansehistoriske samling fra den sceniske dansen.