Path Created with Sketch.

Et vinnende vesen – Victor Prag er Dansens Dager-ambassadør 2022

Foto av Victor Prag
Victor Prag. Foto: Sigrun Drivdal Johnsen/Danseinformasjonen
Dansekunstner, pedagog og dobbel norgesmester i break Victor Prag er årets Dansens Dager-ambassadør! Han har koreografert årets Dansens Dager-dans, som blir lansert om få uker og som i løpet av våren vil bli danset av flere tusen barn og unge over hele landet.

Dansens Dager er en internasjonal feiring av dans i alle former og har siden 2001 vært en årlig vårfest i Norge med opp mot 150 arrangementer. Ambassadørens rolle er å skape blest rundt feiringen og formidle Dansens Dagers budskap om å bruke dansen til å samles med åpenhet, nysgjerrighet og respekt for hverandre.

Prag har de siste ti årene konkurrert internasjonalt som breaker, alene og med breakecrewet Floorknights som er Norges mestvinnende crew. I 2019 kvalifisere Floorknights seg til finalen i Battle of the Year som er den største konkurransen i verden for breakecrews. Victor Prag har representert Norge på flere av verdens største breakekonkurranser og har flere plasseringer blant de åtte beste i verden. I 2019 endte han på 18. plass på den totale verdensrankingen (Undisputed World Bboy Series) og nå jobber han mot å kvalifisere seg for OL i Paris 2024.

Foto av Victor Prag
Victor Prag. Foto: BSMK photo.

Engasjement for de unge

I tillegg til å konkurrere, har Victor også vært med i flere musikaler, danseforestillinger og kommersielle oppdrag, både som danser og koreograf. Han har også undervist breaking i ti år hvor han har oppfostret breakere som nå konkurrerer internasjonalt. Gjennom dansegruppen Floorknights har Victor fått et brennende engasjement for å bygge opp breakemiljøet i Norge, og han jobber aktivt for å rekruttere barn og unge til sjangeren og for å skape trygge arenaer.

Prag opplevde selv i ung alder hvordan friheten i sjangeren appellerte og hvordan dansen fikk han til å jobbe hardere, mer fokusert og at det gjorde han mer ydmyk. Å undervise er noe av det som gir Prag mest inspirasjon og han ønsker å gi barn og unge samme mulighet til å oppleve dansen, slik han selv gjorde. – Jeg får veldig mye motivasjon av å se at barn og unge har det kult med noe som forandret livet mitt. Det gir meg sykt mye, forteller Prag.

Danseinformasjonen er koordinator for Dansens Dager i Norge og daglig leder Sigrid Ø. Svendal er veldig glad for at Victor Prag har takket ja til å være årets Dansens Dager-ambassadør:

Vi har ikke tidligere hatt break som sjanger i Dansens Dager-dansen, og da er det ekstra gøy at vi nå har fått en av Norges aller beste breakere til å være årets ambassadør. Victor Prag er Norgesmester, men har også markert seg internasjonalt. Han har et sterkt engasjement for break, både for sjangeren og miljøet, og er et stort forbilde for mange barn og unge, gjennom undervisningen og som en del av Floorknights. Vi er veldig glade for at Victor takket ja til å være ambassadør og gleder oss til å se barn og unge danse Prags koreografi denne våren.

Victor Prag danser.
Victor Prag. Foto: BSMK.


Dansens Dager 2022 – 29. april til 1. mai

Dansens Dag ble opprettet av UNESCO i 1982. Målet er å løfte frem og synliggjøre dansekunst og betydningen dans kan ha både for et samfunn og for enkeltindividet. Feiringen foregår i mer enn 60 land og har en inkluderende og forenende ramme. Danseinformasjonen er nasjonal koordinator for feiringen og alle er velkomne til å delta.

Les mer på dansendager.no og følg Dansens Dager på Facebook og Instagram

Danseinformasjonen, det nasjonale kompetansesenteret for dansekunst, har koordinert Dansens Dager i Norge siden 2001. Danseinformasjonen ble opprettet i 1994, finansieres over statsbudsjettet og har en rekke oppgaver knyttet til dansekunsten i Norge.  

VICTOR PRAG

• Dansekunstner og pedagog
• To ganger norgesmester i breaking (2019 og 2021)
• Ble i 2020 ranket som nr 18 i verden i Undisputed World Bboy Series
• Utdanning: tre år på Hartvig Nissen vgs (musikk, dans, drama) og har årstudium i sosiologi fra UiO
• Født 1993 og oppvokst på St. Hanshaugen i Oslo
• Medlem av breakecrewet FloorKnights
• Er opptatt av å rekruttere og trene opp morgendagens breakere
• Har laget Dansens Dager-dansen 2022, som kommer ut februar 2022.

CV

Konkurranser: 2021: 1.plass NM i breaking, 2020: 18. plass på verdensrankingen (Undisputed), 2020: 1. plass Fatal Sting (USA), 2019: 1. plass IBE Surviv-ill (NL), 2019: 1. plass NM i breaking, 2018: 1. plass Scandinavian break Championship (DK)

Koreografi: Skal Vi Danse, Mitt Dansecrew, Raske Menn – 90 minutter på 80 minutter og Stjernekamp

Utøver scene/TV: Idrettsgallaen 2022, Turné med Den Kulturelle Skolesekken, Spelemann på Taket (Det Norske Teatret), Jungelboken (Det Norske Teatret), Earbuds-reklamefilm (m/ Alan Walker), VG-lista Topp 20, Senkveld, Dritseint med Edel, Spellemannsprisen.

Medlem av Floorknights som ble stiftet i 1999. Gruppa er Norges mestvinnende breakecrew og var blant de første breakecrewene som satte opp helaftens danseforestilinger. Floorknights er også anerkjent for å drive med rekruttering og opptrening av unge, nye medlemmer.