Path Created with Sketch.

Greta Dahl har gått bort

Greta Dahl.
Greta Dahl.
Danser og pedagog Greta Dahl (f. 31. august 1929) sovnet stille inn onsdag 21. desember 2022.

Denne teksten er et utdrag av minneteksten til begravelsen, skrevet av familien i felleskap.

Hun begynte på ballettskole hos Alfhild Grimsgaard allerede som liten jente, og fortsatte hos Rita Tori. Hun hadde sin debut på Det Nye Teater i 1947, da hun var 17 år. 

Greta hadde etter debuten studert hos Harold Lander på Det Kongelige Danske Teater i København. Dette kom godt med, da hun ankom New York i 1948 og ville hevde seg på en internasjonal arena. Hun trente ved School of American Ballet og ballettskolen i Carnegie Hall.

I New York var hun ansatt ved Radio City Music Hall som den gang hadde et eget klassisk ballettkompani. Samtidig hadde hun soloopptredener for TV selskapet CBS og medvirket i forestillinger for New York Civic Company. Tidlig på 50-tallet reiste hun frem og tilbake mellom USA og Europa. Hvor hun blant annet tilbrakte 1 år som première danseuse ved Théâtre du Châtelet i Paris.

I årene som småbarnsmor startet Greta ballettskole i New York. Her hadde hun mange kurs og kimen til sommerkursene oppstod. 

Da Greta var tilbake i Norge danset hun i flere forestillinger på Oslos hovedscener og hun etablerte også egne ballettskoler. Det begynte med at hun leide gymsalen på Lysaker skole. Deretter utvidet det seg til Fredrikstad, Strømstad og Tanumshede.

Greta fortsatte med å drive ballettskoler og drømmen om å ha en egen skole i Oslo ble oppfylt da hun overtok Egon Wengs lokaler i Krumgata på Bislet. I Krumgata gjenopptok hun også sommerkursene fra USA. 

Hun var opptatt av å tilby norske dansere det beste av internasjonale instruktører og brakte dem til Oslo. Dette ble en suksess som varte i nesten 30 år. Det var tydelig at Greta fylte et behov som ikke eksisterte i Norge på den tiden, så det kom deltakere fra hele landet. 

På 80-tallet bygde Greta sitt eget studio i Nordahl Bruns gate i Oslo. Hun var blant de første som installerte flytende dansegulv. Hun drev skolen og sommerkurs frem til slutten av 1990-tallet.  

Selv etter at hun fikk slag for 11 år siden og ble rullestolbruker så gjorde hun sine ballettøvelser. Hun hadde et ekstremt pågangsmot og dro to dager i uken til Henie Onstad senter for å trene. 

Hun vil bli husket som en fargerik og livlig dame. Som hadde stor kjærlighet for familien og dansen. Hun har betydd mye for mange gjennom alle sine ballettskoler og sommerkurs.

Greta Dahl bisettes torsdag 5. januar 2023 på Vestre gravlund nye kapell klokken 14.30.

Greta Dahl.
Greta Dahl.