Path Created with Sketch.

Grete Brunvoll har gått bort

Grete Brunvoll under Åpen Scene (Dansens Dager 2015). Foto: Dag Johan Haugerud.
Vi på Danseinformasjonen har gjennom mange år hatt et kjært forhold til Grete Brunvoll, både som person og danser. Hun var i en årrekke fast deltager under feiringen av Dansens Dager og Åpen Scene. Bak scenen var hun alle barnas store helt, hun var et eventyr og til stor inspirasjon for både store og små.

Det var alltid en stor glede å få besøk av henne på kontoret vårt. Du vil bli savnet, Grete.
Våre tanker går til familien.

Grete Brunvoll (f. 27. juli 1930) var en av ni faste dansere som medvirket i Den Norske Operas første forestilling i 1958. 62 år senere var hun fortsatt aktiv som danser og trente daglig alt fra klassisk ballett til hiphop. I 2010 ble hun oppført som «Verdens eldste utøvende ballerina» i Guinness rekordbok.

– Jeg kjenner meg ikke noe annerledes enn jeg alltid har gjort når jeg danser. Det er kanskje litt unormalt, men jeg synes det er helt normalt, jeg! – sa Grete til NRK da de intervjuet henne i forbindelse med oppføringen i Guinness rekordbok.

Etter at hun ble pensjonert fra Den Norske Opera for snart 50 år siden, var hun frilansdanser og reiste blant annet Norge rundt med Rikskonsertene og Riksteatret i 21 år, med ca. 1100 fremføringer av dans og foredrag. Grete har også hatt faste innslag i forbindelse med Musikkens Dag/Musikkfest Oslo og Dansens Dager hvert år.

Brunvoll begynte å danse som seksåring hos Alfhild Grimsgaard, hos Rita Tori som tiåring og debuterte som 15-åring på Nationaltheatret i 1945 under en festforestilling for kong Haakons hjemkomst etter andre verdenskrig. På samme teater møtte hun tre år senere sin blivende mann, operasangeren Jonas Brunvoll, som sammen med sin bror Gunnar Brunvoll skapte norsk opera- og balletthistorie da de stiftet Norsk Operaselskap i 1950.

Da Grete Brunvoll sluttet i Den Norske Opera som 40-åring, overtok hun ballettskolen til nylig avdøde Rita Tori og drev denne i 13 år.

Grete Brunvoll
Grete Brunvoll bak scenen under Dansens Dager/Åpen Scene. Foto: Sindre Jacobsen / Danseinformasjonen