Path Created with Sketch.

Innstilling Danseinformasjonens ærespris 2022

Ulf Nilseng
Ulf Nilseng i forestillingen «Golden Shower» (2021). Foto: Tale Hendnes.
Ærespriskomiteen innstiller med dette Ulf Nilseng som mottaker av Danseinformasjonens ærespris for 2022. Ulf Nilseng er en helt unik dansekunstner i det norske dansefeltet. Gjennom sitt kunstnerskap har han løftet fram det skeive perspektivet, og det er en stor glede å kunne tildele Ulf Nilseng æresprisen, også når vi i år markerer Skeivt kulturår og at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

Ulf Nilseng tematiserer utenforskap og representerer det skeive blikket i scenekunsten på en direkte, kompromissløs og modig måte. Som uttalt skeiv dansekunstner og «kjønnsanarkist» framstår han som en uredd og tydelig stemme og har utfordret sitt publikum, også utenfor de store byene, med sitt personlige og utleverende uttrykk.

Han er utdannet ved Statens Balletthøgskole (1992-95) og har som utøver jobbet med
koreografer som Eva Cecilie Richardsen, Un-Magritt Nordseth og Ina Christel Johannessen. I 1998 laget han sin første soloforestilling Terrengløp, og i 2002 startet han kompaniet Toyboys i samarbeid med Terje Tjøme Mossige. Toyboys ble en viktig eksponent med utgangspunkt i queer scenekunst, og sammen skapte de ti ulike forestillinger i perioden fram til 2013 som turnerte i Norge, Mexico og Cuba.

I 2015 dannet Ulf Nilseng sitt eget kompani ULF, en videreføring av sin utforskning av
queer-begrepet. Han skapte en rekke sterke forestillinger som undersøkte temaer som makt, språk, fordommer og utenforskap. Siden 2018 har han jobbet med trilogien ULF goes religious som har tematisert religiøs symbolikk, ritualer og tilhørighet i et abstrakt og ofte humoristisk språk og med et skeivt perspektiv.

Ulf Nilseng mottok i 2021 Rolf Gammlengs ærespris for utøvende kunstnere og er blant
personene som ble portrettert i utstillingen Skeive ikoner under markeringen av Skeivt
kulturår 2022.

Skeive har opp gjennom historien alltid utgjort en naturlig del av dansemiljøet. Likevel har det heteronormative utøveridealet vært ufravikelig, og det skeive aspektet har sjelden vært framhevet som en ressurs. Ulf Nilseng har i så måte gått foran og banet vei for et større mangfold og autentisitet på det som tidligere må sies å ha vært en konservativ scenisk arena.

Ærespriskomiteen er stolt og glad over å kunne anerkjenne en scenekunstner som gjennom sitt ærlige kunstneriske virke representerer en så viktig kontingent av dansefeltet, de skeive kunstnerne. Vi ønsker å framheve Ulf Nilsengs mot og hans uredde, personlige bidrag til mangfoldet i vår kunstform. Han har reintrodusert drift, lyst og begjær til den skeive dansekunsten, og vi gleder oss til fortsettelsen.

På vegne av komiteen,
Brynjar Bandlien
Arne Fagerholt
Loan Ha
Siri Jøntvedt
Chriz Nypan