Path Created with Sketch.

Jorunn Kirkenær har fylt 90 år og Danseinformasjonen gratulerer!

Jorunn Kirkenær i «Linedanseren» av Rita Tori, fra slutten av 1940-tallet. Ukjent fotograf. Bildet er hentet fra Dansearkivet.
Jorunn Kirkenær har gjennom et langt liv arbeidet for dansekunsten, både som danser, koreograf og pedagog og hun har satt tydelige spor i dansefeltet i Norge. I 1966 etablerte hun Ballettinstituttet, som senere endret navn til Den Norske Balletthøgskole før dagens navn Norges Dansehøyskole kom i 2011.

Ballettinstituttet ga undervisning i jazzballett og moderne dans, i tillegg til klassisk ballett, og ble svært viktig for fremveksten av frie dansegrupper i Norge. Seks av de totalt ti studentene ved første kull etablerte Høvik Ballett. Mange av Collage Dansekompanis profiler var også utdannet ved Ballettinstituttet.

Jorunn Kirkenær arbeidet også i NRK og brukte barne- og ungdomsballetten sin i flere TV-program, og bidro med det til å gjøre kunstformen dans bedre kjent i hele landet.

Kirkenær ballettskole, som ligger på Sørbyhaugen i Oslo, har blitt en institusjon og flere kjente dansekunstnere startet sin karriere nettopp hos Jorunn og Even Kirkenær i det blå huset. Vi kan nevne bl.a. Pia Elton, Mari Rustad, Elisabeth Frich, Lise Nordal og Line Alsaker.

Jorunn Kirkenær har stått på barrikadene for dansen som kunstform gjennom et langt liv og har satt spor over hele Norge. For sin innsats for norsk dans fikk hun Kongens fortjenstemedalje i gull i 1996 og Danseinformasjonens ærespris i 1997.

Les mer om Jorunn Kirkenærs spennende liv i selvbiografien – og dansen går videre. En dansens historie 1930-1985, som finnes i vårt bibliotek eller kom å se intervjuet vi har gjort med Jorunn Kirkenær.

Jorunn Kirkenær fylte 90 år 3. mai – Danseinformasjonen gratulerer!

Jorunn Kirkenær mottok Danseinformasjonens ærespris i 1997.