Path Created with Sketch.

Kjersti Kramm Engebrigtsen fyller 75 år i dag!

Kjersti Kramm Engebrigtsen
Foto: Tale Hendnes
Koreograf, danser, pedagog og initiativtaker Kjersti Kramm Engebrigtsen fyller 75 år i dag, den 21. juni 2022. Engebrigtsen var med å etablere Norges første frigruppe i moderne dans, Høvik Ballett i 1968, og i 1976 etablerte hun Danseloftet. I tillegg var hun initiativtager til Dansens År ’93, som var en viktig markering av dansekunsten i Norge. Gratulerer med dagen, Kjersti!

Kjersti Kramm Engebrigtsen har i over 50 år markert seg med sitt kunstnerskap og sin drivkraft. Hun er en av nestorene innenfor norsk koreografi og har hatt stor betydning for fremveksten og utviklingen av norsk samtidsdans gjennom sitt virke.

Senest i vår kunne man se henne på hovedscenen på Dansens Hus i forestillingen Dronninger, koreografert av Un-Magritt Nordseth.

Engebrigtsen (født 21. juni 1947) ble uteksaminert fra Ballettinstituttet i 1968, og siden har hun skapt over 20 koreografiske verk. Hennes største verk, både som danser og koreograf, var «Kristin», med musikk av Ragnar Søderlid, vist i Erkebispegården i Trondheim og i St. Olavs lirke i Oslo i 1982.

Hun var med å etablere Norges første frigruppe i moderne dans, Høvik Ballett, i 1968. Hun tok Diplom ved London School of Contemporary Dance i 1972 og etablerte Danseloftet i 1976. I tillegg var hun initiativtager til Dansens År ’93. Hennes arbeid med blinde og svaksynte begynte i 1987. Hun tok hovedfag om emnet på UiO i 1999 og arbeidet kulminerte i EU-prosjektet Fragile (2011-2013) og forestillingen Touched. Hun mottok Dansekritikerprisen for 2012/2013 for prosjektet Fragile.

I 2018 mottok hun Danseinformasjonens ærespris, og her kan du lese intervju vi gjorde med henne i anledning prisen: Inspiratoren – Æresprisintervju med Kjersti Kramm Engebrigtsen

Du kan lese mer om Kjersti Kramm Engebrigtsen på hennes nettsider.


Se og hør dybdeintervjuet med Kjersti Kramm Engebrigtsen her:

Intervjuet er hentet fra Dansearkivet – Norges største samling av dansehistorisk materiale fra scenedansen.