Path Created with Sketch.

Leif Hernes fyller 70 år – gratulerer med dagen!

Leif Hernes
Leif Hernes. Foto: Helge Reistad.
Danser, koreograf, pedagog og professor Leif Hernes (f. 31.12.1952) er kanskje mest kjent for etableringen av Dansdesign, som han ledet sammen med koreograf, danser og professor Anne Grete Eriksen.

Dansdesign ble etablert i 1978, og den aller første forestillingen ble vist på Høvikodden. En av deres største oppdrag var OL-seremoniene i 1994 hvor Dansdesign var ledende koreografer for åpnings- og avslutningsseremoniene.

Anne Grete Eriksen og Leif Hernes.

Sammen skapt Leif Hernes og Anne Grete Eriksen en rekke helaftens koreografiske verk, både egeninitierte og bestillingsverk. De samarbeidet ofte med kunstnere innen andre kunstformer, som for eksempel filmskapere, forfattere og skuespillere.

Som koreografer hadde Leif Hernes og Anne Grete Eriksen en egen evne og vilje til å eksperimentere, og over tid utviklet de et originalt scenisk formspråk, ofte med et surrealistisk uttrykk.

Dansdesign
Fra toppen: Leif Hernes, Solveig Leinan-Hermo og Anne Grete Eriksen i «A Cosmic Joke» fra 1978.

I 1980- og 1990-årene skapte de flere verk for nasjonale og internasjonale scener og venuer, blant annet i USA, Japan, Frankrike, Danmark, Finland, England, Skottland, Irland, Tyskland og Østerrike hvor de har gjestespilt på anerkjente festivaler og scener, og til Peer Gynt- stemnet skapte de JUV, som ble spilt årene 2006, 2007 og 2008.

Forestillingen Tre mødre ble hedret med Heddaprisen for beste beste forestilling for barn og ungdom i 2003.

Du kan lese mer om Dansdesign her. (Dansdesign ble avviklet i 2011).

Leif Hernes har også ledet prosjektet Klangfugl – kunst for de minste, sammen med Ellen Os. Les mer om Klangfugl – kunst for de minste her.

Leif Hernes er blant annet utdannet ved Laban Centre for Movement and Dance i London, Den Norske Operas Ballettskole og School of Ballet Rambert i London.

I senere år har Hernes arbeidet som professor i drama ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet. Han har også skrevet en rekke publikasjoner om teater, dans og kunstforestillinger for og med barn.

Dybdeintervju med Leif Hernes kan sees her.


Intervjuet er hentet fra Dansearkivet – Norges største samling av dansehistorisk materiale fra scenedansen.