Path Created with Sketch.

Møte om etablering av et nasjonalt råd for danseutdanning

Nasjonalt fagråd
Foto: Thea Ericson Aarnes.
Etter den nasjonale konferansen om dans «Sammen for fremtidens dansekunstnere» i Stavanger i oktober 2022, ble det ytret et behov og et ønske om å etablere et råd eller organ for danseutdanning som kan bidra til økt samhandling og utvikle nettverket mellom de ulike leddene av utdanningssektoren innen dans i Norge. Dette gjelder både offentlige kulturskoler, private danseskoler, videregående skoler med danselinjer, forstudier, fagskoler, folkehøgskoler og universitet og høyskoler innen dans.

Janne Foss, Liv Greli og Camilla Nordhagen tok kontakt med Danseinformasjonen med et initiativ om å få til et møte med flere representanter fra de ulike leddene i norsk danseutdanning, med mål om å konkretisere en plan for arbeidet med å etablere et råd/organ for danseutdanning i Norge. Danseinformasjonen bisto initiativtakerne og ledet møtet, som fant sted 20. september 2023.

Over 20 ulike representanter for norsk danseutdanning møttes på Schous kulturstasjon med utgangspunkt i å diskutere behov, ønsker og mål for et nasjonalt råd for danseutdanning. De som var til stede, var representanter fra kulturskoler, private danseskoler, danselinjer på vgs., forstudier og UH-sektoren (Universitet og høyskoler) – i tillegg deltok representanter fra ballettskolen til Den Norske Opera & Ballett, Kulturskolerådet og Norske Dansekunstnere.

I løpet av møtet ble det tydelig ytret behov for et råd som blant annet kan fungere som et møtested for de ulike nivåene og institusjonene innenfor danseutdanning i Norge. Det er et behov for å skape strukturer for danseutdanningen som et økosystem. Det mangler sammenheng fra kultur-/privatskole til høyere utdanning og etterutdanning, i tillegg til det profesjonelle feltet. Et råd/organ for danseutdanning kan både være en arena for informasjonsdeling og kommunikasjon, men også kunne jobbe interessepolitisk for danseutdanning i Norge. Representasjon vil være avgjørende i et slikt råd, og ble mye diskutert på møtet, og er noe arbeidsgruppa vil ha med seg i det videre arbeidet.

For å sammenfatte og jobbe videre med etableringen av et råd, ble det etablert en arbeidsgruppe. Arbeidsgruppa består av:

  • Marita Mesloe Skaiaa, Ole Vig VGS
  • Richard Suttie, Den Norske Opera & Ballett (Wilhelmsen akademiet)
  • Anne-Linn Akselsen, KHiO
  • Siri Vestnes, KGB dans & ballett + Norske Dansekunstnere
  • Camilla Nordhagen, Stavanger kulturskole
  • Liv Greli, Spin Off forstudium
  • Janne Foss, Oslo Kulturskole
Arbeidsgruppa nasjonalt fagråd.
Arbeidsgruppa. Fv: Camilla Nordhagen, Janne Foss, Richard Suttie, Siri Vestnes, Marita Mesloe Skalaa, Anne-Linn Akselsen og Liv Greli. Foto: Thea Ericson Aarnes.

Denne arbeidsgruppa skal i løpet av et års tid se nærmere på og legge frem en plan for opprettelsen av et råd/organ – både økonomisk, strukturelt og organisatorisk. De skal også foreslå mandat og hovedmål for dette rådet/organet. Dersom du har spørsmål eller innspill til den nyopprettede arbeidsgruppa kan de kontaktes på denne eposten: arbeidsgruppe.danseutdanning@gmail.com

Danseinformasjonen vil informere videre om arbeidet med etableringen av et nasjonalt råd/organ.