Path Created with Sketch.

Nekrolog over Jorunn Kirkenær

Jorunn Kirkenær
Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG
22. januar 2021 gikk Jorunn Kirkenær bort, 94 år gammel. En av dansekunstens bautaer er borte, en dansens flamme er slukket. Gjennom et langt liv har hun med total dedikasjon, kjærlighet og overflod arbeidet for dansekunsten, både som danser, koreograf og pedagog.

Som en dansens flamme lyste hun vei og skapte rom for at dans kunne oppstå og oppleves. Ved å etablere strukturer hvor engasjement og talent kan vokse har hun bidratt til at dansekunstens stjernehimmel i dag skinner sterkere. Hun har inspirert tusenvis av barn og unge, og bidratt til at mange har valgt dansen som levevei. 

Som et lite og tynt barn ble hennes inngang til dansen trening, for å styrke kroppen. Fem år gammel ble hun rammet av tuberkulose, og har selv fortalt om lengselen etter dansen og bevegelsen under behandlingen og hvordan hun gledet seg til å danse igjen. 

Etter hvert ble dansen også yrkesveien, mot sin fars vilje. Hun fikk undervisning og utdannelse hos tyske Inga Jacobi, Gerd Bugge og Rita Tori. Hun danset på teatrene, særlig Nationaltheatret, og hun begynte å undervise i dans. I 1947 ble hun ble engasjert ved balletten ved Malmö Stadsteater og her møtte hun danseren Even Kirkenær, som hun året etter giftet seg med. I 1949 fikk en sønn, Jo Kirkenær. Hun fortsatte å danse, ved Nationaltheatret, i Ny Norsk Ballett og etter hvert i Den Norske Ballett – forløperen til Nasjonalballetten og i NRK. 

Sammen etablerte Jorunn og Even ballettskole i det blå huset på Sørbyhaugen i Oslo i 1955 – en ballettskole som fortsatt drives videre, og som har blitt en institusjon i hovedstadens kulturliv. I 1966 etablerte hun Ballettinstituttet, en heltidsutdanning for dansere, koreografer og pedagoger, som fortsatt eksisterer. I 1982 etablerte hun Kirkenærlinjen på Fagerborg videregående skole. Gjennom disse stedene, og all undervisningen, har hennes pedagogiske arbeid fått nasjonal betydning. Hun har utdannet et stort antall pedagoger, som senere har reist tilbake til sine hjemsteder og etablert ballett- og danseskoler der. På den måten var hun en katalysator for dansekunstens blomstring nasjonalt og hennes vinnende smil og smittende latter lyser nå videre gjennom dansen som hun har beveget i oss alle. Danseinformasjonen, Dansens Hus, Teatermuseet og Norske Dansekunstnere hedrer hennes minne.

Våre tanker går til hennes sønn og den nærmeste familie. 

Underskrevet:
Dansens Hus v. Samme Raeymaekers
Teatermuseet v. Ine T. Berg
Danseinformasjonen v. Sigrid Ø. Svendal og
Norske Dansekunstnere v. Kristine K. Øren