Path Created with Sketch.

Odd Johan Fritzøe fyller 60 år

Foto: Erik Berg
Mandag 10. januar fyller dansekunstner Odd Johan Fritzøe 60 år. I 35 år har han arbeidet som koreograf og danser. Fritzøe gikk ut av Statens balletthøgskole i 1987 og studerte deretter afrikansk dans hos Rose-Marie Guiraud i Elfenbenskysten i 1987/1988. Han bodde flere år i Liberia som ung. Som danser var han tilknyttet Collage Dansekompani (1989–1995) og har også danset for koreografer som Un-Magritt Nordseth, Lise Eger, Lise Ferner og Kathy Bresee.

I 1992 debuterte Fritzøe som koreograf med produksjonen Hundedagsnatt, og har senere koreografert for Riksteatret, Den finske Nasjonalballetten, Stellaris Dansekompani og Henie Onstad Kunstsenter, i tillegg til egne produksjoner. I 1993, som en del av Dansens År, ble hans produksjon, som ett av tre verk, valgt ut gjennom en koreografikonkurranse og sendt på turné landet rundt.

Sammen med koreograf Lise Nordal var han initiativtaker til CODA International Dance Festival i Oslo i 2001. Første festival ble arrangert i 2002, og Fritzøe var styremedlem i festivalen i en lang rekke år. Med CODA satte Fritzøe og Nordal søkelys på norsk dans, men brakte også internasjonale storheter til hovedstaden. Han er i dag æresmedlem hos CODA.

ble tildelt Scenekunstprisen i 1999 for Stjerne* – en lydinstallasjon for to dansere og Kritikerprisen 2009 for forestillingen Sne. I perioden 2002-2012 arbeidet han som førsteamanuensis i dans ved Universitetet i Nordland. I 2012 ble Fritzøe tildelt Statens garantiinntekt for kunstnere. Han virker i dag som danser og koreograf i Oslo.

Danseinformasjonen gratulerer så mye!

Les mer om Odd Johan Fritzøe