Path Created with Sketch.

Rolf Gammleng-prisen 2023 til Ingunn Rimestad og Henriette Hamli Grønningen

På bildet fv: Tone Øvrebø Johannessen (SKUDA), Ingunn Rimestad, Henriette Hamli og Kristine Karåla Øren (NoDa). Foto: SKUDA.
Gratulerer til dansekunstnerne Ingunn Rimestad og Henriette Hamli Grønningen som mottok årets Rolf Gammleng-pris i går!

Utdrag fra Stipendkomiteens begrunnelse:
Veteranprisen:
Ingunn Rimestad (1950) er en bauta i det norske dansekunstfeltet. Gjennom sitt bemerkelsesverdige virke som danser, pedagog og veileder har hun berørt, og fortsetter å berøre, generasjoner av dansere og koreografer.

Rimestad gikk ut fra Ballettinstituttet (nå Norges Dansehøyskole) i 1972 og er fortsatt en aktiv og markant skikkelse i dansefeltet. Gjennom lang erfaring og grundig fordypning i arbeid med blant annet Graham teknikk, release arbeid, Spenningsregulering og Body Mind Centering, besitter hun en dyptgående kunnskap om kroppens irrganger som hun deler sjenerøst med andre gjennom utøvelse og undervisning.

Rimestad er en høyt aktet danser, pedagog, mentor, veileder og kollega. Med åpenhet, nysgjerrighet, presisjon, faglig kraft og integritet har hun beveget det norske dansefeltet.

Utøverprisen:
Henriette Hamli Grønningen er medskapende utøver, koreograf og underviser, utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, med bachelorgrad i jazzdans (2004-2007). Hun arbeider i det frie feltet, og har vært tilknyttet en rekke ulike institusjoner, kompanier og koreografer.

Hamli Grønningen er en svært allsidig dansekunstner med erfaring fra et bredt felt. Hun har jobbet med en rekke velrenommerte koreografer og dansekompanier, som blant andre Oslo Danse Ensemble, Jo Strømgren Kompani, Inés Belli, Simone Grøtte, Subjazz og Panta Rei Danseteater. Med disse har hun gjennomført en rekke turnèer både i Norge og utland.
Hamli Grønningen har utmerket seg som en svært sterk, teknisk og uttrykksfull utøver med særegen rå kraft og kapasitet. Hun beveger seg gjennom varierte formater, som skaper og utøver, på scene, film, musikkvideo og konsertforestillinger. Hennes artikulasjon og presise uttrykk har spesielt vært med på å forme norsk jazzdans og danseteater.


Det er Fond For Utøvende Kunstnere som deler ut prisen.

Rolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere ble opprettet ved Fond for utøvende kunstneres 25-års jubileum i 1982. Prisen fikk navn etter mannen som fikk opprettet fondet, Musikerforbundets Rolf Gammleng. Den gis til profesjonelle musikere og scenekunstnere for «fortjenstfull innsats ved grammofoninnspillinger og i sceniske konserter/forestillinger» som det heter i statuttene, eller for fantastisk innsats som utøver over tid – på litt mer moderne språk.

Les mer her.