Path Created with Sketch.

Solveig Leinan-Hermo fyller 70 år – Gratulerer med dagen!

Solveig Leinan-Hermo
Solveig Leinan-Hermo (født 18. juni 1952) er dansekunstner og teatersjef for Stellaris DansTeater.

Da hun opprettet Stellaris DansTeater i 1980 la hun grunnlaget for profesjonell danseaktivitet i Nord-Norge med hovedvirke i Barentsregionen / Nordområdene. Stellaris DansTeater er i dag den eldste frigruppen innen dansekunst i Norge og trolig den nordligste.

Med sitt engasjement gjennom 47 år som dansekunstner har hun blant annet skapt arenaer for internasjonale samarbeidsprosjekter, arbeidet for å etablere både DanseFestival Barents som hun er eier av, og Dansearena nord (nå Davvi – Senter for scenekunst). Leinan-Hermo var også en av stifterne av Forum for nordnorske Dansekunstnere (1989), og har lagt ned en stor arbeidsinnsats i Barents DansRåd siden 2003.

Solveig Leinan Hermo har drevet alt dette frem med dansefaglig integritet, dybde i kulturell arv og et ubestridelig pågangsmot.


Utdanning og engasjementer

Hun og har sin grunnutdanning fra Den Norske Operas Ballettskole som danser og pedagog. Etter endt utdanning var hun blant annet engasjert som danser i Operaballetten, i Høvik Ballett og fra 1978-1994 medvirket hun i flere av i Dansdesigns prosjekter.


Egne koreografier

Leinan-Hermo har siden 1975 produsert flerfoldige forestillinger i regi av Stellaris DansTeater eller i samarbeid med andre bl.a. dansdesign, Hålogaland Teater, Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, Samovarteateret, Rikskonsertene, Riksteateret og Scene Finnmark (tidligere kalt Musikk i Finnmark). Hun har også laget flere program for NRK. Verkene hennes kjennetegnes ofte ved at de speiler nordnorsk kultur, lynne og natur.


Prismottager og festspillkunstner

I 1990 mottok hun Finnmark fylkes kulturpris, og i 2003 ble hun tildelt Danseinformasjonens ærespris.

Kortfilmen «Skårungen» koreografert av Solveig Leinan-Hermo (produsert av Originalfilm) fikk i 2002 Tromsø filmfestivals pris for beste kortfilm. Den mottok publikumsprisen ved Festspillene i Harstad, og foruten å bli nominert til Amanda som beste kortfilm, ble den belønnet med en pris ved den internasjonale filmfestivalen «Mitil» i Sveits.

Leinan-Hermo var festspillkunstner ved Festspillene i Nord-Norge i 1989 og DanseFestival Barents i 2010.

Kilder:
https://stellaris.no/omoss/medvirkende.html
https://snl.no/Solveig_Leinan_Hermo

———————————————————————————————————————————————————————–

Her kan du lese intervjuet som vi gjorde med henne i 2015: ”Æ elska å stå på scenen, men hata å ta imot applaus.” – 10 spørsmål til Solveig Leinan-Hermo

Her kan du lese mer om Stellaris DansTeater.

———————————————————————————————————————————————————————–

Dybdeintervju med Solveig Leinan-Hermo kan sees her:

Intervjuet er hentet fra Dansearkivet – Norges største dansehistoriske samling fra den sceniske dansen.