Path Created with Sketch.

Tankesmien KRAFT – En ny tanksesmie for kunst og kultur

Noen av kunstnerne og kulturarbeiderne bak tankesmie-initiativet. Øverst fra venstre: Odd Nordstoga, Tone Østerdal, Guro Nagelhus Schia. Nederst fra venstre: Bugge Wesseltoft, Nosizwe Lise Baqwa, Solveig Slettahjell. (Foto: Lasse Fløde/Ellen Lorenzen/Erika Hebbert/Egil Hansen/Moe Chakiri/CF Wesenberg)
20 kunstnere og kulturarbeidere har gått sammen om initiativet KRAFT, en tankesmie for kunstens og kulturens funksjon i samfunnet. Målet med tankesmia KRAFT er å bidra til faglig forankret legitimering av kunstens samfunnsoppdrag, til økt kunnskap om og sterkere forståelse for kunst og kultur, skriver initiativtakerne. Dansekunstner Guro Nagelhus Schia er en av de 20 som er en del av tankesmien KRAFT.

Fra debattinnlegg i Aftenposten, 12. september 2021:

– Hva om en tankesmie svarte når kunsten var under angrep, og bidro til at den offentlige samtalen om oss handlet om mer enn hva kunsten koster samfunnet, hvor uforståelig den er, eller om kunsten som kjendisarena?

– I en tid hvor også mediene er under press, ser kulturfeltet ut til å være noe av det som først blir innskrenket. Det er ikke bærekraftig at den offentlige samtalen marginaliserer en hel samfunnsfunksjon.

– Vi trenger at noen er på vakt for kunsten og for vårt samfunnsoppdrag.

Fra debattinnlegg i Aftenposten, 12. september 2021.

Fra Ballade.no:
En støtte for hele kunst- og kulturfeltet
– Målet med tankesmia KRAFT er å bidra til faglig forankret legitimering av kunstens samfunnsoppdrag, til økt kunnskap om og sterkere forståelse for kunst og kultur, skriver initiativtakerne. Tankesmia skal synliggjøre, dokumentere og diskutere kunsten og kulturen som fenomen, profesjon og samfunnsaktør. Videre har de et mål om å være en operativ tankesmie fra nyttår av.

På sikt er målet at tankesmia skal være en støtte for hele feltet, forteller initiativtakerne, «en ressurs som følger med i den offentlige samtalen og selv er en tydelig stemme». Ambisjonen er at tankesmia også skal initiere forskning, bidra med analyser og levere rapporter om kulturfeltets samfunnsmessige betydning.

Disse står bak initiativet:

Solveig Slettahjell, musiker og initiativtaker
Leif Ove Andsnes, musiker
Nosizwe Lise Baqwa, musiker og skuespiller
Ane Dahl Torp
, skuespiller
A K Dolven, billedkunstner
Dag Johan Haugerud, filmregissør og bibliotekar
Karoline Krüger, skuespiller og musiker
Ruth Lillegraven, forfatter
Sigmund Løvåsen, forfatter
Guro Nagelhus Schia, danser og kunstnerisk leder
Odd Nordstoga, låtskriver og musiker
Lars Ø Ramberg, billedkunstner
Tom Remlov, filmprodusent, teatersjef og operadirektør
Sigrid Røyseng, professor i kultursosiologi
Toni Usman, skuespiller og regissør
Øivind Varkøy, professor i musikkpedagogikk og musikkvitenskap
Rolf Wallin, komponist
Ingrid Weme Nilsen, dramaturg
Bugge Wesseltoft, musiker
Tone Østerdal, kulturarbeider

Les hele debattinnlegget i Aftenposten her: aftenposten.no

Les mer på ballade.no.