Path Created with Sketch.

Berit Kullander fyller 85 år – gratulerer med dagen!

Berit Kullander
Berit Kullander fyller 85 år i dag, den 23. mars. Hun har hatt en mangesidig, innholdsrik og omfattende karriere både som danser, skuespiller og sanger.

Hun debuterte i 1954 og danset blant annet i Norsk Operaselskaps (nå Den Norske Opera & Balletts) balletter Svanesjøen (1955) og Sylfiden. Hun danset også ved Chat Noir i årene 1954-1965 under ledelse av blant annet Jens Book-Jenssen, og ble headhuntet og jobbet med den amerikanske koreografen Gene Nettles.

Foto av Berit Kullander hentet fra hennes arkiv i Dansearkivet.

På Det Norske Teatret arbeidet hun fra 1965-1967 hvor hun blant annet hadde rollen som Anita i West Side Story. Kullander var også med i operetter på Nationalteatret og opptrådde med Margot Fonteyn som sylfide i Sylvia, samme sted.

Berit Kullander
Berit Kullander som Anita i «West Side Story» på Det Norske Teatret, 1965.

Hun var ansatt ved det svenske Riksteatern fra 1967-1973, Intimteatern og ved Oscarsteatern. Fra 1976-2004 var hun ansatt ved Riksteatret som skuespiller og sanger, der hun blant annet spilte den kvinnelige hovedrollen i Svejk i annen verdenskrig og Den Grønnkledte i Peer Gynt, fru Sandberg i Alexander Kiellands Tre par, i Ungen av Oskar Braaten og Tonetta i Trost i taklampa av Alf Prøysen og Finn Ludt. I tillegg danset hun i et stort antall kabaretforestillinger.

Fra ca. 1962 fikk danserne på Chat Noir også tilbud om å danse i TV-programmer med Erik Diesen, og Berit Kullander var en av dem.

Berit Kullander i TV-programmet «Hit Journal» Saarbrücken, 1974.
Bildet er hentet fra Kullanders arkiv i Dansearkivet.


Utdannelse
Kullander ble blant annet utdannet hos Vera Grimsgaard i Turnhallen, i tillegg kurs i London hos Audrey De Vos. Hun gikk også hos pedagogene Eva Haalke, Rita Tori og Gerd Kjølaas.

Berit Kullander.
Berit Kullander var også model. Bildet er hentet fra hennes arkiv i Dansearkivet.Dette og mye mer kan du høre om i dybdeintervjuet med Berit Kullander – hentet fra Dansearkivet.


Se loggen til intervjuet her.