Path Created with Sketch.

Koreograf og danser Kjersti Alveberg (73) er død

Kjersti Alveberg. Foto: Knut Bry.
Koreografen og danseren Kjersti Alveberg gikk bort den 18. oktober 2021, 73 år gammel. Med hennes bortgang har dansekunsten mistet en av sine mest markante koreografer de siste tiårene. I over 40 år har hun markert seg med et særegent koreografisk uttrykk. Hun har omfattende sceniske produksjoner bak seg og er særlig kjent for å ha utviklet et eget koreografisk uttrykk for kamera i samarbeid med NRK.

Alveberg ble utdannet ved Ballettinstituttet i Oslo, i tillegg til videre studier i New York, Amsterdam, London og Paris. Hun jobbet utøvende som danser i flere år, blant annet på Det Norske Teatret. Alveberg debuterte som koreograf ved Den Norske Opera i 1975 med verket I morgen, der hun senere koreograferte Dekadans (1979), (1984), Volven (1989), Babels Barn (1998), Reise på drømt hav (2001) og Alveberg på drømt hav (2014). Volven, med musikk av Synne Skouen, regnes som et signaturverk og som et av få verk som virkelig står frem i den norske dansekanon. 

Alveberg har hatt svært stor betydning for dansekunstens utvikling i Norge, og har satt sitt preg på dansekunsten gjennom mange tiår gjennom å koreografere for mange ulike kompanier og produksjoner. Alveberg var sentral i gruppene Studio Oscar og Norsk Danseteater. Hun skapte også flere verk for Carte Blanche, bl.a. Rav (1998) og Ekko (1993) og for Oslo Danse Ensemble, men først og fremst er hun kjent for en rekke TV-balletter skapt i samarbeid med TV-produsenten Jannike Falk, der Aske, Skodde, Støv for Vinden (1986), kanskje er mest kjent og vant en rekke norske og internasjonale priser, bl.a. juryens spesialpris under Prix Italia. Med hennes koreografiske virke i NRK bidro Alveberg til å spre dansen ut i landet, slik at også publikum utenfor de store byene kunne oppleve dansekunst. På den måten har hun inspirert de neste generasjonene med dansekunstnere. I tillegg skapte hun TV-balletter til sommerkonsertene i Holmenkollen og laget Norges innslag til avslutningsseremonien for de olympiske leker i Albertville i 1992.

Alveberg har mottatt flere priser for sitt arbeid, både internasjonale og norske. I 1998 ble hun tildelt Senter for Dansekunsts ærespris, Oslo Bys Kulturpris, Aase Byes Ærespris og i 2014 ble hun utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin enestående innsats for ballett og dans.

Vi takker Kjersti Alveberg for alt hun har gjort for norsk dans, for alt hun har gitt oss av rike danseopplevelser og for all inspirasjon hun har gitt til dansekunstnere i flere generasjoner.  


Et utvalg filmer av Kjersti Alveberg:
Rav (1998)
Ekko (1993)
Aske, Skodde, Støv for Vinden (1986)

I 2010 intervjuet Danseinformasjonen Kjersti Alveberg til Dansearkivet og videointervjuet kan sees her.


Intervjuet Kongens kommandør – 10 spørsmål til Kjersti Alveberg kan leses her.