Path Created with Sketch.

Norsk dansehistorie: Norsk hiphop fyller 40 år – filmvisning, samtale, fest og tidslinje

På bildet: Cihangir «Zultan» Elmas, Robin «RocRob» Engh, Lars «Pay2» Undli og Kevin «Karma» Eriksen. Foto: Petter Homern Halvorsen.
På bildet: De norske danserne Cihangir «Zultan» Elmas, Robin «RocRob» Engh, Lars «Pay2» Undli og Kevin «Karma» Eriksen. Foto: Petter Homern Halvorsen.
Filmen «Beat Street» og norsk hiphop fyller 40 år i år, og i den anledning vil den ikoniske kultfilmen vises på Colosseum kino den lørdag den 15. juni.

I tillegg vil det blant annet være innledende samtaler med norske hiphop-legender i forkant av filmen. Arrangementet er nå utsolgt, men det er fortsatt mulig å få med seg BEAT STREET afterparty på Goldie.

Beat Street



Det blir en feiring i hiphopens tegn, med aktører som har vært viktige for utviklingen av kulturen her til lands de siste 40 årene. Les mer om filmvisningen, festen og samtalen her.

«Beat Street» hadde premiere i Norge nettopp på Colosseum kino sommeren 1984, hvor man umiddelbart etter endt kinovisning kunne du se norske kids forsøke seg på halsbrekkende dansemoves på papplater og linoleum over hele landet.

På bildet: Cihangir «Zultan» Elmas, Robin «RocRob» Engh, Lars «Pay2» Undli og Kevin «Karma» Eriksen • Foto: Petter Homern Halvorsen
På bildet: Cihangir «Zultan» Elmas, Robin «RocRob» Engh, Lars «Pay2» Undli og Kevin «Karma» Eriksen.
Foto: Petter Homern Halvorsen.


Tidslinje: «Streetdansen i Oslo 1965 – 2021»

Vi minner om at Danseinformasjonen har publisert tidslinjen: «Streetdansen i Oslo 1965 – 2021» som tar for seg utviklingen av streetdans i Oslo fra forfasen på 1960 og 70-tallet, til gjennombruddet på 80-tallet og helt fram til 2021, da den ble lansert. I tidslinjen blir filmvisningen av «Beat Street» beskrevet som hiphopens kommersielle gjennombrudd i Norge.


Om norgespremieren på «Beat Street», i tidslinjen:

Film: «Beat Street» (norgespremiere 10. juli 1984). Danserne i filmen fra City Street Rockers (CSR), Gina, Ricky og Rory, hadde show før filmen på Colosseum kino, sammen med breakeren Skam fra London. «Beat Street»-premieren regnes som hiphopens kommersielle gjennombrudd i Norge.

Danserne i City Street Rockers, Gina, Ricky og Rory og DJ og graffitikunstner, Glenie Glen, møtte Kjell Martin Halvorsen i New York i forkant av norgespremieren på filmen, og han inviterte dem til Norge, blant annet for å danse foran Halvorsens butikk, Jean TV, på Arkaden, være DJ i butikken, og Glenie Glen sprayet og tegnet på olajakker de solgte der. De ble igjen i Norge i flere måneder og hadde breakekurs blant annet på Ridderhallen og dømte Oslomesterskapet i breaking i Oslo 1984. Dette ble veldig viktig for gjennombruddet for breaking i Oslo. Ricky og Rory breaket og drev med det som da ble kalt Bodyrock. Gina er popper. Glenie Glen bor fortsatt i Norge.

Om referansegruppen til tidslinjen:

I referansegruppen satt Vibeke Sørlie, Lars Undli, Thomas Prestø, Camilla Tellefsen og Huyen Huynh. De er valgt ut fordi de besitter stor kunnskap om sine sjangre og dekker også forskjellige tidsperioder og retninger innen streetdans-feltet. Hver og en av dem er valgt på grunn av egne meritter og aktivitet i feltet, men også fordi de har vist en interesse for den historiske utvikling av streetdansen som går utover egen virksomhet, og fordi de alle har et stort nettverk i sjangeren som gjør det mulig å undersøke informasjon.

Du kan laste ned tidslinjen «Streetdansen i Oslo 1965 – 202 her.