Path Created with Sketch.

Ulf Nilseng fyller 60 år – gratulerer med dagen!

Ulf Nilseng
Ulf Nilseng. Foto: Tale Hendnes/Dansens Hus.
Dansekunstner Ulf Nilseng fyller 60 år i dag, den 9. april.

Gjennom sitt 28 år lange kunstnerskap har han uttrykt et distinkt og ikke minst skeivt perspektiv, og i 2022 mottak han Danseinformasjonens ærespris for sitt mot og sitt uredde, personlige bidrag til mangfoldet i vår kunstform.

– Han har reintrodusert drift, lyst og begjær til den skeive dansekunsten, og vi gleder oss til fortsettelsen.

(fra begrunnelsen).

Hans betydning ble ytterligere bekreftet da han ble valgt ut som en av 29 pionerer til å bli portrettert i boka og utstillingen «Skeive Ikoner» (2022), i anledning 50-årsjubileet for avkriminaliseringen av homofili i Norge.

Gratulerer med dagen, Ulf!


Om Ulf Nilseng

Ulf Nilseng er utdannet ved Statens balletthøgskole (nå Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling dans) fra 1992-1995, og har arbeidet i det frie scenekunstfeltet siden han var ferdig utdannet. Han har arbeidet som utøver med koreografer som Eva-Cecilie Richardsen, Un-Magritt Nordseth og Ina Christel Johannessen.

I 2002 startet han kompaniet Toyboys (2002-2013) sammen med dansekunstner Terje Tjøme Mossige, og de skapte til sammen ti forestillinger som kretset rundt begrepet queer. Gjennom kompaniet ULF, som han etablerte i 2015, har han fortsatt arbeidet med queer scenekunst og har siden 2018 jobbet med trilogien ULF goes religious. Nilseng har turnert med flere av forestillingene både i inn- og utland, blant annet i Mexico og på Cuba, og på Riksteaterturne med The man at the tramstop.

I 2021 mottok han Rolf Gammlengs ærespris, som gis «for fortjenstfull innsats ved innspillinger og/eller i sceniske forestillinger». Nilseng er ansatt i Skuespiller- og danseralliansen og har 10-årig arbeidsstipend (Statens kunstnerstipend). Nilseng er også opptatt av å løfte utfordringer og stimulere til fellesskap for hele dansefeltet.


Saker & intervjuer

– «TOYBOYS og boytoys» av Jonas Øren (i magasinet «Skeiv Bevegelse» 2023)
– Ulf Nilseng mottar Danseinformasjonens ærespris 2022
– Ulf Nilseng – Æresprisintervju (2022)
– Salme ved reisens slutt? – intervju med dansekunstner Ulf Nilseng (2021)

Mer informasjon om Nilseng og hans kunstnerskap finner du på nettsiden: www.ulfnilseng.com.

Ulf Nilseng
Ulf Nilseng i «Psalm for a Slut» (2021). Foto: Tale Hendnes.